آخرین خبرها:
شناسه خبر: 4568

کارمندان وزارت کشاورزی آری، عرضه کنندگان کشاورزی خیر!

کبری لطفی 

کارمندان وزارت کشاورزی آری، عرضه کنندگان کشاورزی خیر!
غم نان شب فروشندگان نهاده‌ها
در ایام شدت کرونا، مسلما تعطیلی‌های پی در پی در تاریخ اوج بیماری، لازم و ضروری است و به دستور دولت مقرر شده تا فروشگاه‌ها و مغازه‌های عرضه کود و سم و بذر، ابزار و تجهیزات، دستگاه‌ها و ماشین‌آلات کشاورزی تعطیل و بیش از پانصد هزار دارنده مجوز فروش و عرضه این کالاها که یا مستاجر فروشگاه‌اند یا چک و تعهد دارند و در هر صورت بحث معیشت خود و خانواده نیز دل مشغولی آنان است (یا برخی نهاده‌های تاریخ مصرف‌دار آنها به انقضاء نزدیک می‌شود)، فروشگاه‌شان بسته بماند.

آرامش کارمندان وزارتخانه در دوران کرونا

در همین حال 75 هزار کارمند رسمی، مهندس، کارشناس، مدیر، رئیس، معاون و… شاغل در وزارتخانه و نزدیک به 25 هزارنفر ابواب جمعی و پیمانی آنها(حدود 100 هزار نفر) بدون نگرانی، به استقبال تعطیلی می‌روند، زیرا علاوه بر دریافت حقوق ودستمزد، پاداش و اضافه‌کاری و نداشتن غم نان، آزادی عمل و مسافرت هم دارند.

هراس بهره‌برداران از عدم دسترسی به موقع به نهاده‌ها و یا ارسال و فروش محصول

در این میان کشاورزان می‌مانند و نیمه کشت بهاره، کود سرک، ابزار پیوندزنی و هرس، تجهیزات سمپاشی، کودپاشی، تهیه سموم علیه سن، ملخ، شته و… که در صورت تعطیلی فروشگاه‌ها از دریافت این نهاده‌ها و تجهیزات محروم و بر عملکرد تولیدات کشاورزی آنها تاثیر منفی می‌گذارد.
هم زمان امکان ارسال محصولات تولید کشاورزی، عسل و… به دلیل قرمز شدن شهرها و توزیع محصولات راکد و متوقف شده و اندک نقدینگی بهره‌بردار در انبارها بلااستفاده مانده است.
با توجه به تبعات یاد شده ضروری به نظر می‌رسد دولت راه‌های منطقی، اجرایی و قابل قبول برای عرضه‌کنندگان، توزیع‌کننندگان، تامین‌کنندگان و فروشندگان نهاده‌های کشاورزی را ارایه و عملیاتی کند.
چنانچه دولت پیش از این، اقدام به تشویق مسئولان، تولیدکنندگان و حمایت از آنها برای تجهیز نرم افزاری، سخت‌افزاری و آموزش استفاده از شبکه فروش آنلاین، اپلیکشن‌های مناسب و… می‌نمود و فرهنگ‌سازی مناسب و ترویج این نوع تامین نهاده در شبکه‌های مجازی صورت می‌گرفت، مسلما مشکلات، کمترین آثار تبعی داشت و فروشندگان نگران نان شب و معیشت وتعهدات و اقساط خود نبودند و بهره‌برداران نیز در هراس افت محصول و تامین معیشت خود و خانواده قرار نمی‌گرفتند.

تشویق واحدهای ذیربط به فروش آنلاین

کارشناسان معتقدند وزارتخانه اینک در شرایطی که احتمال دارد یکی دوسال آینده نیز درگیر معضل کرونا و سویه‌های جهش یافته آن باشیم می‌توان اقداماتی فراهم کرد تا معاونت‌های زراعت و باغبانی، تولیدات دامی، شیلات و آبزیان سازمان‌های تعاون روستایی، حفظ نباتات، خدمات حمایتی و… درخواست سفارش تهیه نرم‌افزار و اپلیکشن در این زمینه را به شرکت‌های دانش بنیان عرصه فناوری اطلاعات در حوزه کشاورزی ارائه کنند و در ادامه کار، ایجاد استارتاپ‌هایی در زمینه آموزش و ترویج فرهنگ‌سازی به سازمان ترویج و آموزش کشاورزی صورت گیرد.

نقش پررنگ سازمان نظام مهندسی کشاورزی

در این مسیر، واحد کسب و کارهای نوین وزارتخانه نیز به تحرک در آمده و سفارشات واحدها و معاونت‌ها را عملیاتی کند و سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی به شکلی موثر نتایج این همکاری بین بخشی را به صورت یک بسته در اختیار مراکز خدمات کشاورزی غیردولتی کشاورزی در مراکز دهستان‌ها قرار دهد تا موضوع کسب و کارهای اینترنتی و نوین کشاورزی مورد بهره‌بردازی قرار گرفته و عادی شود و دو نسل کشاورزان ارتباط بیشتری پیدا کنند. حتی این راه کار در صورت نیاز به صورت پدافند غیرعامل نیز عمل نموده و در شرایط بحرانی از تعطیلی یا رکود کسب و کارهای کشاورزی جلوگیری نماید.
این ابتکار از دیگر سو می‌تواند باعث انتقال فروشگاه‌ها و مراکز عرضه نهاده‌های کشاورزی به انبارها یا نزدیک به مراکز و شهرک‌های کشاورزی شده، همراه با سوق دادن کشاورزی به سمت مدرنیته از هزینه سربار اجاره یا سرقفلی سنگین و ترافیک شهری بکاهد.
با اینکه هم اینک هم فروشگاه‌های اینترنتی نهاده‌های کشاورزی و حتی محصولات کشاورزی و همچنین بهره‌برداران سفارش‌دهنده و خریدار در شبکه‌های مجازی وجود دارند اما تعداد آنها حتی به نیم درصد فعالان ذیربط هم نمی‌رسد.

فرزندان پیشرو کشاورزان

یادآور می‌شویم کم‌سوادی کشاورزان و نسل قبلی ما منعی برای این کار تلقی نمی‌شود چرا که در هرخانواده روستایی فرزندانی یافت می‌شوند که برخی از اقلام مورد نیاز خود از جمله لوازم الکترونیکی، پوشاک و حتی غذا و سایر کالاها را به فروشگاه‌های اینترنتی سفارش خرید می‌دهند و شاید این حرکت به رونق سیستم‌های حمل و نقل باری مانند الوپیک و… بین شهر و روستا و بین راهی دهستان‌ها و شهرک‌های روستایی منجر شود.

تبدیل تهدید به فرصت

امید است تمهیدات کرونا فرصت و عامل مناسبی برای سوق دادن کشاورزی به سمت مدرن‌تر و با کیفیت‌تر شدن و در نتیجه موجب اتصال بهتر و بیشتر زنجیره‌های ارزش هر محصول در کلیت کشاورزی بشود.

کبری لطفی

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای