آخرین خبرها:
شناسه خبر: 7300

مازندران هم به زودی بیابان می‌شود

کاهش بارندگی و رواناب‌های رودخانه‌های مازندران باعث شده تا طبق گزارش اقلیم و مدیریت بحران خشک‌سالی هواشناسی وقوع خشک‌سالی در استان مازندران به ۷۴ درصد برسد.

مازندران هم به زودی بیابان می‌شود
طی سه سال اخیر کاهش بارندگی و رواناب‌های رودخانه‌های مازندران باعث شده تا طبق گزارش اقلیم و مدیریت بحران خشک‌سالی هواشناسی وقوع خشک‌سالی در استان مازندران به ۷۴ درصد برسد. خشک‌سالی، یک رویداد اقلیمی است که می‌تواند کوتاه و کمتر زیان‌بخش یا طولانی مدت و کشنده باشد. به باور کارشناسان خشک‌سالی بدترین دشمن طبیعی انسانی به شمار می‌آید؛ چون آغاز آن غافلگیرکننده، پیشرفت آن موذیانه و اثرات آن می‌تواند بسیار مخرب باشد و به همین علت به زلزله خاموش لقب گرفته است.
براساس گزارش رسمی هواشناسی مازندران در بازه زمانی اول مهر ۱۳۹۹ لغایت ۳۱ شهریور ۱۴۰۰ میزان بارش باران در استان ۵۴۳ میلی‌متر بود که این مقدار نسبت به سال زراعی قبل از آن ۲۷ درصد کاهش را نشان می‌دهد. میزان بارش از اول مهر ۹۸ تا پایان شهریور ۹۹ در مازندران ۷۴۸ میلی‌متر بود. تشدید خشک‌سالی بر اثر کاهش بارندگی در مازندران زمانی نمود بیشتری می‌یابد که بدانیم میزان بارندگی سال زراعی ۹۸-۹۷ در استان ۸۵۴ میلی متر بود. به عبارتی میزان بارندگی سال زراعی که بتازگی پایان یافت ۲۰۵میلی متر کمتر از سال قبل و ۳۱۱ نیلی میلی متر کمتر از سال ۹۸-۹۷ بود.
آمار سال آبی شرکت آب منطقه ای مازندران نیز نشان می‌دهد که میزان رواناب هفت رودخانه دائمی و مهم استان که ۷۰ درصد آب کشاورزی استان را تامین می‌کنند، در سال آبی گذشته نسبت به دوره یک ساله قبل از آن ۴۵ درصد ونسبت به دوره شاخص بلندمدت ۵۰ ساله ۳۰ درصد کاهش یافته است.
رحیم یوسفی‌زاده، رئیس مرکز پدافند غیرعامل اداره کل هواشناسی مازندران درباره عمق اثرگذاری خشک‌سالی در سال زراعی گذشته بر مناطق مختلف استان گفت: کاهش نبسی بارندگی در سه سال اخیر سبب شد تا مجموعه خشک‌سالی استان به ۷۴درصد برسد. یوسفی‌زاده افزود: بر اساس گزارش مرکز ملی پایش خشک‌سالی سازمان هواشناسی کشور در سال زراعی۱۳۹۹-۱۴۰۰ در بررسی پهنه‌بندی ۵۴۳ میلی متر باران به ثبت رسید که نسبت به دوره قبل ۲۷ درصد و در مقایسه با دوره آماری ۱۵.۸ درصد کاهش نشان می دهد.
وی ادامه داد : براساس داده‌های آماری اقلیم و مدیریت بحران خشک‌سالی در سال زراعی ای که از ۳۱ شهریور ماه امسال پایان یافت، 7/61درصد مساحت استان تحت تاثیر انواع خشک‌سالی قرار داشت که در این میان میزان خشک‌سالی در حدود ۲۳ درصد مساحت استان بسیار شدید ، ۱۷درصد شدید، 8/19درصد متوسط و 6/14درصد خفیف بوده است.
این کارشناس مرکز تحقیقات هواشناسی مازندران با به ایرنا گفت: تنها در یک درصد مساحت استان ترسالی متوسط و سه درسد هم ترسالی خفیف وجود داشت و حدود 1/22درصد از مساحت مازندران هم از لحاظ بارندگی شرایط نرمال داشت.
گفتنی است، کارشناسان معتقدند چاه‌های غیرمجاز و بدون مجوز عامل اصلی ایجاد خشک‌سالی در این استان است، موضوعی که در فصول کشاورزی خود را بیشتر نشان می‌دهد و همچنین نسبت به عدم مدیریت ذخیره آب‌های سطحی هشدار می دهند و معتقدند که اگر این مسیر ادامه یابد، به اراضی شور این استان اضافه خواهد شد.
دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای