آخرین خبرها:
شناسه خبر: 15018

بی‌نیازی به واردات محصولات استراتژیک با حمایت دولت

شهرستان شوش خوزستان یکی از مهم‌ترین قطب‌های کشاورزی کشور است. بسیاری از محصولات استراتژیک کشاورزی نظیر گندم، چغندرقند و ذرت در این شهرستان تولید می‌شود

بی‌نیازی به واردات محصولات استراتژیک با حمایت دولت
مزرعه سبز : شهرستان شوش استان خوزستان یکی از مهم‌ترین قطب‌های کشاورزی کشور است. بسیاری از محصولات استراتژیک کشاورزی نظیر گندم ، چغندرقند و ذرت در این شهرستان تولید می‌شود و اگر تولید آن‌ها در این منطقه کاهش یابد، در شرایط تحریم کشور باید ارز بسیاری را به واردات این محصولات اختصاص دهد.
به همین دلیل راحت‌ترین و آسان‌ترین راه برای افزایش تولید محصولات استراتژیک حمایت‌ از کشاورزان و بهبود فرآیندهای کشاورزی است تا آنان بتوانند تولید محصولات خود را افزایش دهند.
با این‌وجود کشاورزان این شهرستان علاوه بر مشکل در فروش محصولاتشان با مشکلات دیگری نیز دست‌وپنجه نرم می‌کنند. علیرضا بهرامیان، فعال و بهره‌بردار بخش کشاورزی شهرستان شوش، در گفت‌وگو با روستانیوز با اشاره به اهمیت صنعت کشاورزی به‌عنوان زیرساخت مهم اقتصادی و بخش ضعیف و مظلوم کشور، مهم‌ترین مشکلات این بخش را ورود افراد بی‌تجربه به حرفه کشاورزی، پرداخت با تأخیر مبالغ حاصل از فروش محصولات استراتژیک ، عدم‌حمایت‌شرکت‌های بیمه‌ای در پرداخت خسارت، ضعف مکانیزاسیون کشاورزی و قدیمی‌بودن تکنولوژی کشت، شرایط سخت بانک‌ها برای پرداخت تسهیلات، بالا رفتن قیمت سم، کود، آب و نهاده‌های کشاورزی، تقلبی‌بودن سم و کودهای عرضه‌شده در بازار، عدم‌حمایت مسئولان، بروز اتفاقاتی نظیر خشک‌سالی، تورم و… می‌داند و می‌گوید حل این مشکلات در گروی حمایت مسئولان از بخش تولید است.

اهمیت خودکفایی در تولید گندم با وقوع جنگ اهمیت خودکفایی در تولید گندم با وقوع جنگ

در ادامه مصاحبه با این فعال بخش کشاورزی را با هم می‌خوانیم.

جناب بهرامیان، در مورد سابقه خود و فعالیت‌هایتان توضیح دهید.

من در روستای «مراد» واقع در سه کیلومتری شهرستان شوش در خانواده‌ای کشاورز بزرگ‌شده‌ام و تا به امروز به همراه پدرم مشغول فعالیت‌های کشاورزی هستم. بیش‌تر مزارع کشاورزی ما در روستای مراد قرار دارد، ولی زمین‌های دیگر ما در سایر نواحی به‌صورت اجاره است. در حال حاضر نیز با همکاری پسرم بیش‌تر به کشت چغندرقند، ذرت و کلزا مشغول هستم.

اراضی شما به کشت چه محصولاتی اختصاص‌یافته است؟

درمجموع نزدیک به 20هکتار از اراضی ما مربوط به کشت چغندرقند و 20هکتار نیز مربوط به کشت گندم است. همچنین دو نوع کاهو کشت می‌کنیم که یک نوع آن کاهوی سالادی مخصوص صادرات به روسیه است، ولی استفاده داخلی نیز دارد و نوع دیگر کاهوی سنتی برای استفاده در بازار داخل است. امسال حدود 12هکتار کاهو کشت کردیم که متأسفانه به دلیل کسادی بازار و عدم صادرات، فروش قابل قبولی نداشتیم.

بذر موردنیاز کشت گندم و چغندر را از کجا تأمین می‌کنید؟

بذر موردنیاز خود را از کارخانه قند دزفول تهیه می‌کنیم که بهترین آن‌ها بذر «آنتک» است.

میانگین برداشت چغندرقند و گندم شما چقدر است؟

در بعضی از سال‌ها 120تا130تن برداشت چغندرقند در هر هکتار داریم، ولی میانگین برداشت در سطح کل شهرستان 70تا80تن است. همچنین برداشت انواع گندم شامل مهرگان و چمران2 بسته به نوع زمین شش تا 6/ 5 تن و به‌صورت میانگین چهار تا پنج تن در هکتار است.

گندم کشت‌شده از مزارع خود را کجا می‌فروشید؟

گندم کشت‌شده را به سیلوها و یا تعاونی‌های روستایی می‌دهیم که قیمت آخرین فروش ما کیلویی چهارهزار و 500تومان بوده است.

علت تغییر الگوی کشت شما در دو سال اخیر چیست؟

با توجه به گرانی‌سم و کود، کاشت گندم از لحاظ اقتصادی به‌صرفه نیست و به‌همین خاطر در طول این دو سال الگوی کشت را تغییر دادیم و کشاورزان دیگر هم محصولاتی نظیر چغندرقند را کشت می‌کنند.

آیا در منطقه خود مشکل شوری آب دارید؟

با توجه به این‌که از آب سد دز و کرخه در منطقه شوش استفاده می‌کنیم، مشکل شوری آب نداریم.

ارتباط شما با مسئولان جهاد کشاورزی شهرستان و استان خوزستان چگونه است؟

در گذشته از لحاظ تأمین بذر و کود به کشاورزان کمک می‌شد، اما در حال حاضر این کمک مسئولان کم‌رنگ شده و به همین سبب از آنان می‌خواهم به کشاورزان و فعالان بخش کشاورزی اهمیت بیش‌تری بدهند، چراکه آن حافظان امنیت غذایی کشور هستند و بی‌توجهی به آنان وابستگی کشور به بیگانگان را در حوزه تأمین غذا در پی دارد.

از لحاظ مکانیزاسیون کشاورزی در چه وضعیتی هستید؟

فرآیند کشت ما مکانیزه نیست و کارهایی هم که با تراکتور انجام می‌دهیم، شبه‌مکانیزه است، زیرا ابزار مورداستفاده در تراکتور از لحاظ تکنولوژی حداقل مربوط به 40سال قبل است. برای تهیه ادوات کشاورزی نیز به تسهیلات با سود کم نیاز داریم، زیرا پرداخت سود بیش از 20درصد برای کشاورزان با شرایط سخت تولید به‌صرفه نیست.

چه تعداد نیرو با شما همکاری می‌کنند؟

فعالیت کارگران ما به‌صورت فصلی است؛ مثلاً به هنگام کشت چغندر 200تا300کارگر داریم که در دسته‌های 20نفری به مدت دوتا سه ماه به‌صورت مرتب تا بعد از کشت با ما کار می‌کنند که حقوقشان به‌صورت عرفی است و سالانه بیش‌تر می‌شود.

آیا از بانک کشاورزی تسهیلاتی دریافت کرده‌اید؟

در گذشته از بانک کشاورزی تسهیلات دریافت کرده‌ایم، ولی در چند وقت اخیر به دلیل شرایط سخت وثیقه‌پذیری، نداشتن سند مورد قبول بانک، نداشتن ضامن معلم و کارمند، بروز شرایط خشک‌سالی و تورم و… وامی دریافت نکرده‌ایم.

آیا مزارع خود را بیمه کرده‌اید؟

در سال‌های گذشته به‌صورت مرتب گندم، ذرت و چغندرقند را بیمه می‌کردیم، ولی درحال حاضر با توجه به عدم پرداخت کامل خسارت به کشاورزان و تأخیر در پرداخت‌ها، مزارع خود را بیمه نکرده‌ایم.

مهم‌ترین مشکلات بخش کشاورزی در منطقه شما چیست؟

در حال حاضر مهم‌ترین مشکلات بخش کشاورزی شهرستان شوش ورود افراد بی‌تجربه به حرفه کشاورزی، پرداخت با تأخیر مبالغ حاصل از فروش محصولات استراتژیک، عدم‌حمایت‌شرکت‌های بیمه در پرداخت خسارت، نداشتن ادوات کشاورزی مکانیزه و قدیمی‌بودن تکنولوژی کشت، شرایط سخت بانک‌ها در پرداخت تسهیلات، بالا رفتن قیمت سم، کود، آب و نهاده‌های کشاورزی، تقلبی‌بودن سم و کودهای عرضه‌شده در بازار، عدم‌حمایت سازمان جهاد کشاورزی از صنف کشاورزی جهت استحکام روابط بین کشاورزان، عدم اختصاص یارانه به بذر، عدم بخشودگی سود وام‌ها در پی بروز اتفاقاتی نظیرخشک‌سالی، تورم و… است.

درخواست شما از دولت جدید چیست؟

اگر دولت نگاه مثبتی به منطقه شوش داشته باشد، می‌توانیم بخش اعظم دانه‌های روغنی مورد نیاز کشور، چغندرقند، ذرت و همچنین صیفی‌جات را تأمین کنیم و بدین‌صورت بخش عمده‌ای از نیاز کشور به محصولات مذکور را مرتفع کنیم تا نیازی به واردات نداشته باشیم. همچنین با توجه به این‌که بخشی از سم‌و کودهای بازار تقلبی هستند و با گچ و نمک تولید می‌شوند و ما قادر به تشخیص اصل و یا تقلبی‌بودن آن‌ها نیستیم، از دولت انتظار داریم که سم و کود استاندارد در اختیار کشاورزان قرار دهد. همچنین از مسئولان می‌خواهیم متناسب با افزایش قیمت نهاده‌ها، آب، کود و سم قیمت محصولات را نیز افزایش دهند.

انتظار شما از وزیر جهاد کشاورزی چیست؟

از وزیر می‌خواهم به هر طریق ممکن به کشاورزان به‌عنوان یک بخش آسیب‌پذیر جامعه و در عین حال تضمین‌کنندگان امنیت غذایی کشور کمک کند تا بتوانند محصول خود را با بالاترین کیفیت و کم‌ترین دغدغه تولید کنند و بازار مناسبی هم در اختیار داشته باشند. همچنین وزیر تمهیدی بیندیشد تا تجربه خبرگان کشاورزی به دیگر کشاورزان منتقل شود که این کار می‌تواند با برگزاری کلاس‌های آموزشی محقق شود.
دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای