آخرین خبرها:
شناسه خبر: 8435

پلیس بازی قیمت‌گذاری؛ تا ثریا می‌رود دیوار کج

سه‌شنبه هفته گذشته سیدابراهیم رئیسی به وزارت جهاد کشاورزی دستور داد تا قیمت رسمی فهرست اقلام کالاهای اساسی را اعلام کند

پلیس بازی قیمت‌گذاری؛ تا ثریا می‌رود دیوار کج
راهبرد خطا جواب نمی‌دهد، حتی اگر شکل یا محورهای آن تغییر کند؛ سه‌شنبه هفته گذشته سیدابراهیم رئیسی به وزارت جهاد کشاورزی دستور داد تا قیمت رسمی فهرست اقلام کالاهای اساسی را اعلام کند تا شهروندان خود وظیفه پلیس‌بازی تطبیق قیمت و مبارزه با گرانفروشی را برعهده بگیرند؛ اما هیچ قیمتی از سوی این وزارتخانه اعلام نشده یک روز بعد ستاد اقتصادی دولت وارد ماجرا شد و قیمت همه کالاهای اساسی را به قیمت بیست قلم ارز کالاهای اساسی تقلیل داد تا باری از روی دوش وزارت جهاد کشاورزی بردارد و دستور رئیس جمهور قدری قابل اجراتر شود. اما همین دستور قابل اجرا هم وظیفه‌ای دشوار برای وزارت جهاد کشاورزی محسوب می‌شد، چنان که این فهرست تا ظهر پنج‌شنبه اعلام نشده و هنگامی که خبرنگار خبر رادیو برای آگاهی درباره این فهرست و چرایی عدم انتشار آن با مدیران وزارت جهاد کشاورزی تماس گرفت، هیچ کس پاسخ نداد و سرانجام گوینده خبر ساعت 14 رادیو ایران، اعلام کرد که نه فهرست اعلام شده و نه کسی در این باره پاسخگو است.
اما سرانجام در ساعت23:30 دقیقه برخی خبرگزاری‌ها به نقل از معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی فهرست قیمت برای 25 قلم کالای را اعلام کردند که در آن ده قلم از کالاها به انواع نان و انواع برنج اختصاص داشت و قیمت انواع گوشت قرمز، ماهی یا تن ماهی، روغن و… در آن وجود نداشت. جالب است که در این فهرست به نرخ انواع پنیر و ماست اشاره شده، ولی قیمت کره در آن درج نشده است. این فهرست به گونه‌ای تهیه شده که بیشتر مخاطبان تهیه و انعکاس آن را تا حد زیادی رفع تکلیف برای بر زمین نماندن دستور ستاد اقتصادی دولت می‌دانند و ابراز عقیده می‌کنند که رویکرد رفع تکلیف درباره یک دستور نسنجیده تا چه موقع و چگونه می‌تواند تداوم یابد؟

میوه و تره‌بار، سیب‌زمینی و پیاز و گوجه قیمت‌گذاری نشده است

این فهرست البته به هیچ یک از اقلام میوه و تره‌بار اشاره نمی‌کند و معلوم نیست چرا کسانی و به چه نیت یا اهدافی فهرست را تهیه کرده و اقلام آن را تعیین کرده‌اند. در این فهرست اقلامی مانند برنج‌های هندی، پاکستانی و تایلندی وجود دارد که عرضه کننده آن فقط دولت است و به همین دلیل امکان عرضه خارج از شبکه این محصولات وجود ندارد و به همین دلیل گمان نمی‌رود که در فروش برنج‌های خارجی گرانفروشی رخ دهد. همچنین ده قلم از این کالاها به قیمت نان اختصاص دارد که فقط نان ساده را دربر گرفته و نانوایی‌ها برای بالا بردن قیمت از ابزاری مانند افزودن کنجد و… به نان استفاده و بدین ترتیب افزایش قیمت را برای محصول خود توجیه می‌کنند. ستاد اقتصادی دولت هم درباره این اقلام هنوز هیچ واکنشی نشان نداده و روشن نیست که سلیقه تهیه‌کنندگان فهرست آیا مورد قبول ستاد اقتصادی دولت هست یا خیر. در عین حال بسیاری از این اقلام تحرک قیمتی روزانه ندارند و به همین دلیل اعلام روزانه قیمت این کالاها چندان ضرورتی ندارد.

تخم‌مرع در یک خیابان 200متری با 5 قیمت متفاوت

البته این فهرست قیمت‌های غیررسمی را به‌ویژه در مورد مرغ و تخم‌مرغ منعکس نمی‌سازد. روشن است که در نظر دولت قیمت بالاتر از 430هزار ریال برای تخم‌مرغ و قیمت بالاتر از 300 هزار ریال برای هر کیلو مرغ تازه غیرقانونی و مستحق برخورد تعزیراتی است.
دکتر مخبر 5 شنبه شب 19 آبان در خیابان کارگر شمالی حدفاصل میدان انقلاب تا پارک لاله قیمت تخم‌مرغ را از 10 الی 15 فروشگاه سوال کرد و با 5 قیمت متفاوت رو به رو شد و تلفنی به وزیر جهاد کشاورزی توپید.
در این صورت ضرورتی ندارد که دولت و نهادهای نظارتی برای برخورد با گرانفروشان منتظر گزارش مردم و شهروندان باشند؛ چراکه تقریباً در همه مغازه‌های شهر تهران مرغ و تخم‌مرغ با قیمتی بالاتر از قیمت رسمی عرضه می‌شوند و نهادهای نظارتی برای برخورد با گرانفروشی می‌توانند کار خود را از اطراف دفتر خود آغاز کنند. به همین دلیل اگر این شروع مقابله آغاز نمی‌شود و همواره بهانه آورده می‌شود که گزارشی از گرانفروشی به دست نهادهی نظارتی نرسیده، شاید بدان دلیل باشد که حتی نهادهای نظارتی نیز می‌دانند که برای حل یک مشکل اقتصادی راه حل اقتصادی لازم است نه راه‌حل‌های امنیتی و نظارتی و پلیسی. به نظر می‌رسد سپردن همه امور از تولید تا عرضه و حتی فروش جزیی به تشکل‌ها و نظارت کامل بر کار آنها یکی از راه‌های منطقی باشد.
دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای