آخرین خبرها:
شناسه خبر: 5533

اصول تغذیه و مراقبت از سگ‌های باردار

تغذیه و مراقبت از سک باردار قبل از تولد نقش مهمی در به دنیا آمدن توله‌های سالم دارد. مراقبت و تغذیه مناسب سگ ماده باید مدت‌ها قبل از شروع چرخه فحلی او آغاز شود.

اصول تغذیه و مراقبت از سگ‌های باردار

توله سالم و قوی می‌خواهید؟

تغذیه قبل از شروع فحلی

تغذیه و مراقبت‌های مناسب قبل از تولد، نقش مهمی در اطمینان از به دنیا آمدن توله‌های سالم دارد. مراقبت و تغذیه مناسب سگ ماده باید مدت‌ها قبل از شروع چرخه فحلی او آغاز شود.
اگر تصمیم به داشتن یک سگ ماده مناسب برای تولیدمثل داشته باشید، با یک معاینه کامل جسمی باید سلامتی سگ ماده مورد ارزیابی قرار گیرد، به ویژه این‌که باید فاقد هرگونه ناهنجاری جسمی باشد؛ چرا که ممکن است چنین ناهنجاری‌هایی بارداری آن را به خطر بیندازد.
سگ ماده برای بارداری باید وزن مناسب داشته باشد، چرا که هم اضافه وزن و هم کمبود وزن برای سگ ماده مشکل‌ساز است. متخصصان تغذیه دامپزشکی به شدت عقیده دارند که سوءتغذیه سگ قبل از تولیدمثل و در دوران بارداری عامل اصلی(20 تا 30درصد) مرگ و میر توله سگ‌ها است.
سگی که باردار است یا تازه زایمان کرده از ذخایر تغذیه‌ای بدنش قبل و در زمان بارداری استفاده می‌کند. سوءتغذیه در سگ ماده می‌تواند در نتیجه تغذیه با رژیم‌های غذایی بی‌کیفیت، یا نامتعادل ایجاد شود و در هر مرحله از چرخه تولیدمثل اتفاق بیفتد، اگرچه این خطر بیشتر در اواخر دوره بارداری می‌تواند اتفاق بیفتد.
علاوه بر این، تغذیه نامناسب یک سگ ماده در حال تولیدمثل می‌تواند منجر به اختلال در سلامتی سگ ماده و فرزندان او شود.
همچنین، تغذیه نامناسب باعث ایجاد مشکلات مادرزادی دیستوکیا(مشکلات زایمان) و رشد نامناسب پستان‌ها شده و کیفیت و مقدار شیر و آغوز تولید شده را کاهش می‌دهد.
ثابت شده است که محرومیت از تغذیه مناسب در دوران بارداری بر سیستم ایمنی بدن سگ ماده و توله‌سگ‌های او تأثیر می‌گذارد.
سیستم ایمنی بدن سگ‌های ماده در هنگام شکل‌گیری و تکامل به کمبودهای غذایی بسیار حساس است که می‌تواند بر توانایی سیستم ایمنی بدن در عملکرد در دوران بارداری آینده نیز تأثیر بگذارد. طی این مراحل اولیه، سگ ممکن است کمی حالت تهوع و استفراغ داشته باشد، شبیه به "تهوع صبحگاهی" که ممکن است نگران‌کننده به‌نظر برسد، اما نباید نگران بود، چرا که کاملاً طبیعی است.
با این حال، اگر نگران از دست دادن اشتهای سگ هستید یا همچنان بیماری آن ادامه دارد با دامپزشک خود تماس بگیرید.
در دوران حاملگی، دور نگه‌داشتن مادر از مواد شیمیایی و سموم دیگر که می‎تواند به توله‌سگ‌ها آسیب برساند بسیار مهم است. مراحل اولیه بارداری سگ برای رشد جنین از اهمیت زیادی برخوردار است. طی دو هفته اول بارداری، جنین در لوله‌های فالوپ باقی می‌ماند. آن‌ها پس از حدود 17 روز پایین می‌آیند و جفت تولید می‌کنند و در رحم مستقر می‌شوند. در آنجا شروع به تغذیه کرده و به رشد خود ادامه می‌دهند.

تغذیه توله‌های داخل رحم

دستگاه گوارش مادر، مواد مغذی پیچیده‌ای را که باید از راه جریان خون به توله‌سگ‌های داخل رحم منتقل شوند، تجزیه می‌کند. آخرین قسمت از بارداری حیوان خانگی شما زمانی است که نوزادان کامل‌تر می‌شوند. در هفته‌های آخر، بیشتر اعضای بدن آنها کاملاً رشد کرده و برای رشد در خارج از رحم آماده می‌گردند.
توله‌سگ‌ها به سرعت رشد و مواد مغذی زیادی از مادر دریافت می‌نمایند. متأسفانه، هر کسی تاکنون شاهد بارداری سگ‌ها بوده موافقت خواهد کرد که غذا خوردن برای مادر ناراحت‌کننده است، زیرا بچه‌ها به ظرفیت خود رسیده‌اند. در این زمان، مادر در انتظار داشتن یک بستر بزرگ است، چرا که وزن مادر حدود 25درصد یا بیشتر افزایش یافته است.
هنگامی که یک سگ ماده باردار شد، باید از او با یک رژیم غذایی با کیفیت بالا و متعادل در تمام دوران بارداری حمایت کرد. برای او یک رژیم غذایی کاملاً قابل هضم و بسیار خوش‌طعم انتخاب کنید. باید حداقل 29درصد پروتئین و 17درصد چربی داشته باشد.
مقادیر بالای کربوهیدرات‌های محلول و مقداری فیبر برای اطمینان از دریافت انرژی کافی و جلوگیری از افت قند خون(پایین بودن قند خون) در اواخر بارداری مهم است.
مصرف کافی کلسیم(بین 1 تا 1.8درصد) و دریافت فسفر (بین 8/1 تا 6/1درصد) برای تولید شیر کافی توسط سگ ماده اهمیت دارد تا استخوان‌های توله‌ها به‌درستی تشکیل شود. اگر چه بارداری و شیردهی مقادیر زیادی کلسیم و انرژی از مادر می‌گیرد، اما خوردن مکمل توصیه نمی‌شود مگر به تجویز دامپزشک و پس از انجام آزمایش‌های مربوطه. مقدار واقعی غذای مورد نیاز سگ ماده طی پنج تا شش هفته اول بارداری نیازی به افزایش قابل‌توجهی ندارد (حداکثر 10درصد)، به دلیل این‌که کمتر از 30درصد رشد جنین در این چند هفته اول اتفاق می‌افتد.
با این حال، رشد جنین در سه تا چهار هفته آخر بارداری به سرعت افزایش می‌یابد. برای اطمینان از افزایش وزن کافی بدن و افزایش ذخایر تغذیه‌ای، میزان مصرف مواد غذایی سگ ماده باید به‌تدریج 15 تا 25درصد افزایش یابد. از آن‌جا که بسیاری از آن‌ها در اواخر بارداری به دلیل اتساع شکم از کاهش اشتها رنج می‌برند، وعده‌های غذایی مکرر به حفظ مصرف مواد مغذی در این زمان حساس کمک می‌کنند. (باید حداقل دو بار در روز تغذیه شود).

هفته‌های آخر بارداری

در هفته‌های آخر بارداری تعداد دفعات غذایی را بالا برده و حجم را کمتر می‌کنیم. همچنین مصرف استخوان را کم و به صفر رسانده و در عوض سبزیجات و گوشت پخته شده و نرم جایگزین آن می‌شود تا در روزهای آخر با مشکل دفع مواجه نشود.
این موادغذایی اثر ملین روی سگ داشته و به او اجازه می‌دهد تا روده خود را به طور کامل تخلیه کند و فضای بیشتری برای توله سگ‌ها فراهم و زایمان راحت‌تری انجام دهد.

غذای خام تازه یا غذای خشک

اکنون می‌دانیم که غذای خام تازه و متناسب با گونه‌های غذایی برای آنها بهتر از غذای خشک و فوق‌العاده فرآوری شده است. یک وعده غذایی خام متعادل، همه مواد مورد نیاز مادر برای ساختن توله‌های سالم را دارد. بسیاری از سگ‌هایی که رژیم غذایی خام دارند، نه‌تنها بقای آن‌ها بلکه از تمامی مزایای یک رژیم خوراکی خام با هضم آسان که کاملاً سرشار از موادغذایی مفید و ریزمغذی‌ها است، بهره‌مند می‌گردند.
یک رژیم غذایی پُر گوشت، قطعاً تأمین‌کنندۀ اولین نیاز گوشت‌خواران یعنی پروتئین است. "پروتئین" برای بهبود عملکرد، رشد، درمان و بقای گوشتخواران لازم و حیاتی است. یکی دیگر از مواد غذایی حیوانات در دنیای وحش، لاشه و بقایای آن است که شامل دل و روده، کبد، کلیه و طحال است. این مواد بسیار غنی از ویتامین‌ها و موادمعدنی مورد نیاز بدن و اسیدهای چرب را تامین می‌کنند. استخوان از دیگر مواد غذایی پس از گوشت و مواد زائد است.
از آنجایی‌ که استخوان سرشار از کلسیم است، از مواد مورد نیاز برای رشد استخوان‌ها محسوب می‌گردد. همچنین، کلسیم از مواد مورد نیاز برای سایر اعضای بدن و میزان قابل‌توجهی از اسیدهای چرب موردنیاز نظیر امگا 3 تشکیل شده است.
از رهنمودهای توصیه شده رژیم غذایی BARF است که شامل 70درصد گوشت ماهیچه، 10درصد استخوان خوراکی خام، 7درصد سبزیجات، 5درصد کبد، 5درصد عضو دیگر ترشح‌کننده، دانه یا آجیل و 1درصد میوه است.

پروتئین‌های گیاهی یا حیوانی

نقش پروتئین در تغذیه: پروتئین‌ها مولکول‌هایی بزرگ و به شکل اسیدهای آمینه هستند. پروتئین‌های حیوانی و گیاهی با یکدیگر تفاوت دارند و ترکیب و ساختار اسیدهای آمینه آن‌ها یکسان نیست که علاوه‌بر این تفاوت ساختاری، هضم این پروتئین‌ها نیز با یکدیگر متفاوت است. در واقع حیوانات گوشتخوار، پروتئین‌های حیوانی و حیوانات گیاهخوار پروتئین‌های گیاهی را بهتر جذب می‌کنند.

ساخت آنتی‌بادی‌ها

آنتی‌بادی‌ها در حفاظت بدن در مقابل بیماری‌ها نقش بسیار مهمی دارند.
حفظ تعادل آب و الکترولیت‌ها: این مواد در تنظیم میزان مایعات در بخش‌های مختلف بدن نقش مهمی دارند.
رشد و نگهداری بافت‌‌های بدن: بافت‌های بدن مرتب در حال تخریب و ساخته شدن هستند.، بنابراین در چگونگی رشد ونگهداری آن‌ها باید دقت به عمل آید. مصرف مرتب روزانه پروتئین باعث اطمینان از ساخته شدن بافت‌های جدید می‌شود.
ساخت آنزیم‌ها و هورمون‌ها: آنزیم‌ها مانند کاتالیزورها در بدن و هورمون‌ها به‌عنوان نقش‌دهنده به آنزیم‌ها اعمال بسیار مهمی را اجرا می‌کنند.
نقش در تعادل اسیدی و قلیایی: پروتئین‌های خون به‌عنوان مواد خنثی‌کننده عمل می‌کنند تا تعادل اسیدی و قلیایی حفظ شود.
تولید انرژی: در صورت کمبود نشاسته و چربی در بدن، پروتئین می‌تواند باعث تولید انرژی در بدن شود.
نقش فیبر در تغذیه: فیبر یا الیاف مجموعه مولکول‌های بلندی است که در دستگاه گوارش نقشی اساسی دارند.

سحر صفر‌قلی

ماهنامه دام و کشت و صنعت- شماره ۲۴۹
دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای