روز 26 تیرماه سال 1400، خانواده بزرگ کارکنان بازنشسته و شاغل وزارت جهادکشاورزی، چشم انتظار اقدام ملی وزیر جهادکشاورزی هستند که همراه با وزیر راه و شهرسازی، کلید افتتاح عملیات احداث یکصدهزار واحد مسکونی را برای خانهدار شدن همه کارمندان وزارتخانه بزند.
در این روز عملیات اجرایی احداث مسکن، نخست در چهار استان آغاز میشود و سپس سایر استانها را در بر میگیرد.
اراده و همت بلند دکتر شاهرخ شجری، معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت جهادکشاورزی در اجرای برنامههای دکتر خاوازی، وزیر جهادکشاورزی و به کار گماردن کارشناسان آگاه و پیگیریهای مستمر ارتباطی و اطلاعرسانی خانم دکتر لیلا حسنی، رئیس اداره ارتباطات سازمانی و مردمی باعث شد تا مقدامات خانهدار شدن همه پرسنل شاغل و بازنشسته، مستمریبگیر و پیمانی وزارتخانه در سراسر ایران با آپارتمانهایی با متراژ بین هشتاد تا صد مترمربع فراهم شود.
این آپارتمانها با اسکلت فلزی و در 4 الی 8 طبقه و با متوسط 20 الی 40 واحد بنا خواهند شد. به همین دلیل مروری داریم بر این حرکت ملی و تلاش بیوقفه وزیر و معاون توسعه مدیریت منابع برای مسکن و رفاه کارکنان وزارتخانه جهادکشاورزی که اینک به ثمر نشسته است.
مروری بر 9 ماه فعالیت بیوقفه
بررسی اخبار و فراخوان¬های معاونت توسعه مدیریت و منابع نشان میدهد، 14 مهر 1399 وزیر راه و شهرسازی با اعلام اینکه در چارچوب مصوبات قانونی و بر اساس طرح جامع و تفصیلی تا 50 درصد اراضی دولتی که وزارت جهادکشاورزی در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار میدهد و در ازاء آن طی سه سال، 100 هزار واحد مسکونی برای کارکنان و بازنشستگان وزارت جهادکشاورزی احداث میشود. در همان روز تفاهمنامهای بین دو وزیر امضاء شد تا جدیت کار و فرآیند اجرایی و قانونی آن مشخص گردد.
وزیر راه و شهرسازی در مراسم امضاء تفاهم نامه احداث 100 هزار واحد مسکن ملی برای کارکنان و بازنشستگان وزارت جهادکشاورزی، از پیشتازی وزیر جهادکشاورزی در حمایت از پرسنل (همراهی و مشارکت این وزارتخانه در تولید و عرضه مسکن برای کارکنان خود) ابراز خرسندی کرد: زیرا برای نخستین بار بود که یک وزیر جهادکشاورزی بر اساس مصوبات قانونی، برای همه پرسنل (نه گزینشی، رابطهای یا سلیقهای) اقدام به ساخت مسکن میکند.
ابرپروژه مسکن
در این راستا اواسط آبان ماه سال گذشته دکتر شاهرخ شجری، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت جهادکشاورزی، ابر پروژه مسکن یک صدهزار واحدی را به کارکنان، کارشناسان و مدیران وزارتخانه تبریک گفت و درخواست کرد متقاضیان طرح و افرادی که در سامانه مسکن وزارت جهادکشاورزی ثبت نام کرده بودند، در سامانه طرح اقدام ملی مسکن https://tem.mrud.irثبت نام نمایند.
پس از آن سازمانهای جهادکشاورزی استانها، معاونتهای وزارتخانه و سازمانهای مستقل، طی اطلاعیههایی از کلیه متقاضیان مسکن همکار، شاغلین، بازنشستگان، مستمریبگیران، نیروهای شرکتی و قراردادی که هنوز در سامانه جامع اقدام ملی مسکن وزارت راه و شهرسازی ثبت نام نکرده بودند، درخواست نمود ضمن ثبت نام تا مهلت مقرر مدارک مورد نیاز را بارگذاری کنند.
خبرها حاکی از آن است که پس از این فراخوانها، تا نهم تیرماه امسال نزدیک به 130 هزار نفر متقاضی مسکن در وزارتخانه(اعم از شاغلین و بازنشستگان) در سامانه اقدام ملی مسکن ثبت نام نمودهاند.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت جهاد کشاورزی، دوازدهم تیر ماه امسال در گفت و گویی با برنا ضمن بیان این که در این راستا جلسات متعددی با حضور نمایندگان مرکز حراست و دفتر بازرسی و سایر اعضای کارگروه بهمنظور شناسایی و ارزیابی انتخاب پیمانکار برگزار و تصمیمات لازم توسط کارگروه یاد شده اتخاذ شد، خاطرنشان کرد: متن آگهی پروژه ساخت مسکن کارکنان وزارت جهاد کشاورزی طی نامه شماره ۳۴۸۳۵/۹۹/۲۰۰ مورخ ۲۵/۱۱/۱۳۹۹ به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (اداره تمرکز و توزیع آگهیهای دولتی) ارسال و فراخوان «شناسایی و ارزیابی کیفی پیمانکاران» در دو روزنامه صمت و دنیای اقتصاد در تاریخهای ۲۸/۱۱/۱۳۹۹ و ۲۹/۱۱/۱۳۹۹ به چاپ رسید و شرکتهای دارای صلاحیت بر اساس رتبه¬بندی سازمان برنامه و بودجه کشور انتخاب شدند.
وی بیان داشت: به منظور تسریع در فرایند تغییر کاربری اراضی، الحاق برخی اراضی به محدوده شهر، انتقال سند و تحویل ۵۰ درصد سهم اراضی مدنظر به وزارت جهاد کشاورزی، جلسات متعدد با وزارت راه و شهرسازی و سازمان ملی زمین و مسکن برگزار و پیگیری های لازم بهعمل آمد. همچنین به منظور بهرهمندی از تسهیلات ساخت مسکن برای افراد واجد شرایط، با بانکهای عامل از جمله بانک مسکن و کشاورزی نیز جلسات مشترک و متعددی برگزار شد.
دکتر شجری در پایان این مصاحبه از آغاز عملیات اجرایی پروژه طرح مسکن در استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، خراسان رضوی و خراسان جنوبی خبر داد و گفت: با پیگیریهای مستمر صورت گرفته توسط همکاران استان و هماهنگی¬های انجام شده ستاد وزارت، در این استانها، فرآیندهای اولیه جهت اجرایی شدن پروژه به اتمام رسیده است و در حال انتقال سند و آماده آغاز عملیات اجرایی پروژه میباشند. در این راستا استانهای خراسان شمالی، بوشهر، شرق سمنان، جنوب کرمان، گلستان و اصفهان در حال انجام مراحل اولیه پروژه میباشند و در مرداد ماه امسال، پروژه یاد شده در این استانها اجرایی میگردد. استانهای کرمانشاه، آذربایجان شرقی، اردبیل، مازندران، لرستان، البرز و کردستان در حال پیگیری جهت اخذ مجوز کمیسیون ماده (5) جهت تغییر کاربری اراضی معرفی شده میباشند.
استانهای پیشرو در تامین مسکن کارکنان
با توجه به این که پروژه یکصد هزار واحدی مسکن وزارت جهاد کشاورزی با دستور دکتر خاوازی وزیر جهادکشاورزی در هفته پایانی تیر ماه در استانهای پیشرو آغاز خواهد شد، ضروری است سایر استانها به منظور عملیاتی شدن پروژه، در فرایند کار تسریع کنند تا پروژه در همه استانهای کشور آغاز و عملیاتی شود.
فلاش بک
در اجرای اصل 31 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، که داشتن مسکن متناسب با نیاز را حق هر فرد و خانواده ایرانی میداند و در راستای سیاستهای دولت با عنایت به مصوبه شماره 24198/ ت 41527 ک مورخ 07/02/1388 هیئت محترم وزیران، با هدف کمک به رفع بخشی از مشکل مسکن کارکنان جهاد کشاورزی، همانگونه که بیان شد تفاهمنامه شماره 01/110/90717 مورخ 14/07/1399 بین «وزارت راه و شهرسازی» و «وزارت جهاد کشاورزی» به منظور «احداث یک¬صد هزار واحد مسکن کارکنان وزارت جهاد کشاورزی» منعقد گردید. در این راستا وزارت جهاد کشاورزی متعهد شد تا بخشی از اراضی تحت مالکیت مازاد خود را بر اساس ماده (6) قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن به وزارت راه و شهرسازی واگذار نماید و براساس اولویتبندی گروههای هدف، استفاده از ظرفیت تسهیلات بانکهای عامل، مسئولیت و مدیریت ساخت و ساز، اعم از طراحی، انتخاب پیمانکار و نظارت بر اجرا و تحویل واحدها، بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است. اما وزارت راه و شهرسازی متعهد گردید تا روند تغییر و تعیین کاربریهای اراضی معرفی شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی را تسهیل نماید و پس از واگذاری اراضی یاد شده، طی صلحنامهای 50 درصد اراضی را به صورت واگذاری عرصه به وزارت جهاد کشاورزی منتقل نماید.
با توجه به مصوبات قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن و آیین¬نامه اجرایی آن، تامین مسکن برای افراد واجد شرایط امکانپذیر شده است. در تبصره بند (2) از جزء «الف» موضوع ماده (4) تفاهمنامه یاد شده به صراحت اشاره شده است، در صورتی که وزارت جهاد کشاورزی متقاضی واجد شرایط در سقف 50 درصد اراضی را نداشته باشد، میتواند از طریق شرکتهای غیر دولتی معرفی شده نسبت به تعریف و اجرای پروژههای مشارکتی تولید مسکن روی مابقی اراضی اقدام نماید که یکی از مزایای این تفاهمنامه برای افرادی است که دارای استعلام سه گانه قرمز هستند.
در این راستا اقداماتی به شرح زیر از ابتدای انعقاد تفاهم¬نامه تاکنون انجام شده است و بهمنظور یکپارچه نمودن فهرست متقاضیان مسکن کارکنان وزارت جهاد کشاورزی، سامانه maskanform.maj.ir راهاندازی گردید.
با استخراج اطلاعات متقاضیان از سامانه مذکور، مشخصات 132 هزار و 830 نفر متقاضی مسکن اعم از شاغل، بازنشسته، مستمریبگیر، شرکتی، حجمی و غیره به وزارت راه و شهرسازی جهت تکمیل فرایند ثبت نام در سامانه طرح جامع اقدام ملی مسکن (tem.mrud.ir) ارسال شد.
آخرین وضعیت متقاضیانی که در سامانه جامع اقدام ملی مسکن وزارت راه و شهرسازی ثبت نام نمودهاند مطابق جدول زیر است:
شرح تعداد ( نفر)
کل متقاضیان مسکن ارسال شده به وزارت راه و شهرسازی 132830
کل ثبت نام شدگان در سامانه جامع اقدام ملی مسکن تا مورخ 18/04/1400 54789
استعلام بند (ج)، قرمز 39854
استعلام استفاده از تسهیلات بانکی، قرمز 9463
استعلام سابقه مالکیت، قرمز 18885
استعلام همه بندها، سبز 9146
بهمنظور تسریع در فرایند تغییر کاربری اراضی، الحاق برخی اراضی به محدوده شهر، انتقال سند و تحویل 50 درصد سهم اراضی مدنظر به وزارت جهاد کشاورزی، جلسات متعدد با وزارت راه و شهرسازی و سازمان ملی زمین و مسکن برگزار و پیگیری¬های لازم به عمل آمده است.
با عنایت به برگزاری جلسات متعدد با بانک های عامل جهت اخذ تسهیلات ساخت مسکن، باستناد بند (10) جزء «الف» تبصره 18 قانون بودجه سال1400 کل کشور، تصمیمات به شرح زیر اتخاذ گردید:
-مدیر عامل بانک مسکن، آمادگی این بانک را جهت اخذ عاملیت تسهیلات تبصره یاد شده ازکلیه بانکها اعلام نمود و خاطرنشان ساخت در صورت اجرایی شدن پیشنهاد مذکور، اعطای تسهیلات به کل متقاضیان (یکصدهزار نفر) امکانپذیر خواهد بود.
با توجه به تفاهم نامه فیمابین بانک مسکن و وزارت راه و شهرسازی (درخصوص تسهیلات طرح اقدام ملی) به منظور اخذ تسهیلات ساخت مسکن باستناد بند (10) جزء «الف» تبصره 18 قانون بودجه سال1400 کل کشور، بانک مذکور مشروط بر موافقت وزارت راه و شهرسازی، امکان افزایش ظرفیت تسهیلات ساخت مسکن برای 10 هزار متقاضی واجد شرایط وزارت متبوع ( مازاد بر ظرفیت 140 هزار نفری تفاهمنامه) به مبلغ 250 میلیون تومان به ازای هر فرد را اعلام نموده است.
پروژه مذکور در مورخ 26/04/1400 با پیگیریهای مستمر صورت گرفته توسط همکاران استان و هماهنگی با ستاد وزارت، در استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و خراسان جنوبی، آغاز وکلنگزنی میشود.
در این راستا استانهای خراسان شمالی، بوشهر، شرق سمنان، جنوب کرمان، گلستان و اصفهان در حال انجام مراحل اولیه پروژه میباشند و زودی در مرداد ماه پروژه یاد شده در این استانها اجرایی میگردد.
استانهای کرمانشاه، آذربایجان شرقی، اردبیل، مازندران، لرستان، البرز و کردستان در حال پیگیری جهت اخذ مجوز کمیسیون ماده (5) جهت تغییر کاربری اراضی معرفی شده میباشند.
از 4 ملک معرفی شده توسط سازمان جهاد کشاورزی استان تهران (جهت متقاضیان سازمان و مدیریتهای تابعه)، رای کمیسیون ماده (5) جهت تغییر کاربری برای ملک واقع در گیلاوند اخذ گردیده است و در صدد دریافت تاییدیه¬های لازم از شهرداری میباشند.
ملک معرفی شده که برای پروژه یاد شده جهت همکاران ستاد وزارت در تهران، در نوبت طرح در کمیسیون ماده (5) برای تغییر کاربری میباشد.
اخیراً سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام با ادره کل راه و شهرسازی استان در خصوص معرفی املاک، توافق نمودهاند که در دست بررسی و استعلام از سوی وزارت راه و شهرسازی میباشد.
استانهای قم، فارس، خوزستان، یزد در حال برطرف نمودن موانع املاک معرفی شده میباشند.
استانهای قزوین، مرکزی، زنجان و همدان فاقد اراضی مناسب برای پروژه یاد شده بودند که جهت تهاتر ملک و یا بهرهمندی افراد واجد شرایط از طرح اقدام ملی مسکن به وزارت راه و شهرسازی معرفی گردیدند.
تاکنون اقدامی در خصوص پروژه مذکور توسط استانهای آذربایجان غربی، چهارمحال بختیاری، کهگیلویه و بویر احمد، کرمان، گیلان صورت نگرفته است.
امیدواریم در آینده نزدیک شاهد جشن ملی خانهدار شدن همه پرسنل وزارتخانه باشیم و روزی برسد که خادمان امنیت غذایی با آسودگی بیشتر در خدمت تولید و تولیدکنندگان محصولات کشاورزی باشند.