آخرین خبرها:
شناسه خبر: 947

انواع مسمومیت‌های ناشی از قارچ سمی

انواع مختلفی از تقسیم‌بندی‌ها درمورد قارچ ارائه گردیده است که یکی از قدیمی‌ترین تقسیم‌بندی‌ها، در کتب پزشکی هندوستان «باسامهتیا» که در زمان حکومت

انواع مسمومیت‌های ناشی از قارچ سمی

انواع مختلفی از تقسیم‌بندی‌ها درمورد قارچ ارائه گردیده است که یکی از قدیمی‌ترین تقسیم‌بندی‌ها، در کتب پزشکی هندوستان «باسامهتیا» که در زمان حکومت «اتریا چارک» و در حدود 3000 سال قبل از میلاد مسیح به چاپ رسیده است.

در این تقسیم بندی‌ قارچ‌ها را به چهار گروه تقسیم کرده‌اند. قارچ خوراکی، دارویی، سمی و بیماریزای گیاهی.

از این میان به گروه قارچ‌های سمی باید نگاه ویژه داشت؛ چون عدم آگاهی از شناخت این قارچ‌ها سبب از بین رفتن جان بسیاری از انسان‌ها شده است.

خوردن قارچ‌های سمی سبب سه نوع مسمومیت خواهد شد:

مسمومیت خفیف: یا مسمومیت زودرس که از 30 دقیقه تا 4 ساعت پس از مصرف قارچ سمی علایم خود را به شرح ذیل نشان می‌دهد:

علایم گوارشی مانند: تهوع، اسهال، استفراغ و درد شکمی و علائم مغزی از قبیل: توهم، خواب آلودگی، تشنج و بی‌قراری شدید در این نوع مسمومیت دیده می‌شود.

در این حالت باید بلافاصله بیمار به نزدیک‌ترین مراکز درمانی انتقال داده شود. در این نوع مسمومیت باید تا قبل از انتقال بیمار حتماً از بیهوش شدن وی جلوگیری گردد.

مسمومیت شدید یا دیرس: که 6 تا 24 ساعت پس از مصرف قارچ سمی، علائم در بدن انسان مشاهده می‌شود.

علایم گوارشی شامل: تهوع، اسهال، استفراغ و درد شکمی و علائم مغزی مانند: توهم، خواب‌آلودگی، تشنج و بی‌قراری شدید در این نوع مسمومان دیده می‌شود.

در این حالت استفاده از مایع درمانی اغلب در روند کنترل علائم کمک شایانی انجام می‌کند. ولی این نوع مسمومیت به همین جا ختم نمی‌شود. بعد از یک هفته تا 10 روز علائم مسمومیت کبدی آغاز می‌گردد. گاهی سیر بیماری منجر به مرگ هم می‌شود.

منطقی‌ترین درمان قبل از انتقال بیمار، درمان ذغال فعال است که ماده‌ای سیاه رنگ بوده و توانایی اتصال به سموم را داراست. پیوند کبد در بعضی از بیماران موفقیت‌آمیز بوده است. به همین دلیل وضعیت بیمارانی که با نارسایی کبد مواجه می‌شوند بسیار حائز اهمیت خواهد بود.

در این نوع مسمومیت احتمال نارسایی کلیویی و مغزی نیز وجود دارد. در خیلی از موارد بیمار دچار مرگ مغزی خواهد شد.

مسمومیت روانی یا مرگ: کمتر از یک ساعت بعد از استفاده از قارچ‌های سمی به دلیل وجود خواص روان‌گردان که توسط جوانان سوء‌مصرف می‌شود، به وفور مشاهده می‌گردد.

این نوع مسمومیت پس از استفاده از قارچ‌های کلاه مرگ در فصل پاییز و اواخر اسفندماه و فروردین ماه بسیار شایع می‌باشد.

نویسنده: مهندس پریا افضلی

ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره۲۳۱ - تیر ۱۳۹۸

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای