آخرین خبرها:
شناسه خبر: 14126

تاثیر منفی جنگ اوکراین بر واردات گندم

درپی حمله روسیه به اوکراین بسیاری از بازارهای جهانی تحت تأثیر قرار گرفته‌اند و با نوسانات زیادی روبه‌رو شدند

تاثیر منفی جنگ اوکراین بر واردات گندم

قیمت مواد غذایی به بالاترین حد خود خواهد رسید

درپی حمله روسیه به اوکراین بسیاری از بازارهای جهانی تحت تأثیر قرار گرفته‌اند و با نوسانات زیادی روبه‌رو شدند؛ یکی دیگر از بازارهایی که به‌شدت تحت تأثیر قرار گرفت، بازار محصولات کشاورزی و مواد غذایی بود که با رشد خیره‌کننده‌ای روبه‌رو بوده است؛ به‌طوری که رویترز در این‌باره نوشته تشدید تنش‌ها بین دو غول بزرگ تأمین‌کننده مواد غذایی دنیا (روسیه و اوکراین) سبب خواهد شد واردکنندگان گندم، ذرت و روغن آفتابگردان کشورهای دیگر را برای واردات محصولات مورد نیاز خود انتخاب کنند هر چند که باید هزینه بیشتری برای این امر پرداخت کنند.
به گزارش مزرعه سبز ، روسیه همراه با اوکراین 29 درصد صادرات جهانی گندم، 80 درصد از صادرات روغن آفتابگردان و 19 درصد از صادرات ذرت جهان را به خود اختصاص داده، از طرف دیگر آمارهای صادراتی محصولات غذایی این کشور نشان می‌دهد خاورمیانه و آفریقا مقصد 70 درصد صادرات گندم روسیه بوده است.

قیمت گندم و سویا به بالاترین سطح در ۹ سال گذشته رسیده است

کارشناسان معتقدند این تنش بین این دو کشور قیمت مواد غذایی را به بالاترین حد خود خواهد رساند؛ به‌طوری که از همین حالا روزانه 50 سنت قیمت گندم صادراتی امریکا افزایش می‌یابد. از طرف دیگر قیمت گندم و سویا به بالاترین سطح در ۹ سال گذشته رسیده است. به عبارت دیگر معاملات آتی گندم و ذرت امریکا با محدودیت‌‌های معاملاتی روزانه خود افزایش یافت، در حالی که دانه سویا به بالاترین میزان خود از سال ۲۰۱۲ رسید و عمدتاً به دلیل نگرانی‌ها در مورد عرضه جهانی غلات بوده است، به همین دلیل باید در روزهای آینده شاهد افزایش 30 درصدی قیمت گندم و 20 درصدی قیمت ذرت باشیم.
این در حالس است که در کشور طی دو سال گذشته به دلیل خشکسالی و تغییر اقلیم از طرفی و عدم مدیریت صحیح منابع آبی و سوء‌مدیریت در این زمینه شاهد کاهش برداشت گندم از مزارع دیم و آبی کشورمان بوده‌ایم. از طرف دیگر با وجود اینکه دولت یازدهم از سال 1393 توانست با اجرای صحیح قانون خرید تضمینی گندم، زمینه را برای خودکفایی در تولید گندم فراهم کند؛ اما در 5 سال اخیر، این قانون به درستی اجرا نشده و این خطر را ایجاد کرده است که امنیت غذایی کشور با چالش جدی مواجه شود.
در این رابطه مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران ایران به ایلنا گفت: دستورالعمل خرید برمبنای قیمت کیلویی 7500 تومان تنظیم شده است، اما کمیسیون تلفیق بودجه قیمت کیلویی 9500 تومان را پیشنهاد داده است که اگر تایید و قانونی ‌شود و به رییس شورای قانون گذاری ( رییس وزیر کشاورزی) ابلاغ شود دستورالعمل خرید بر این مبنا صورت خواهد گرفت. احتمال اینکه این نرخ تایید شود وجود دارد و همه دستگاه‌ها باید از حالا برای خرید تضمینی گندم خود را آماده ‌کنند.
علیقلی ایمانی ، با پیش‌بینی میزان افزایش برداشت گندم در کشت پاییزه، گفت: در سال جاری باوجود تاخیر در بارش برخی از استان‌ها شرایط سبز مزارع گندم قابل توجه است.
وی میزان بارندگی در سال جاری را بیشتر از سال گذشته دانست و افزود: در حال حاضر در مرحله داشت گندم هستیم. کشاورزان از نهاده‌های مورد نیاز گندم از جمله سم و کود با وجود بالا رفتن نرخ آنها استفاده و با علف هرز، آفت و دیگر بیماری‌ها مبارزه کردند. این امید وجود دارد که در اوایل فروردین سال آینده که زمان برداشت گندم در بوشهر، جنوب کرمان و سیستان و بلوچستان آغاز می‌شود میزان برداشت محصول قابل توجه باشد. بعد از برداشت محصول در استان‌های جنوبی زمان برداشت گندم مناطق معتدل و سردسیر می‌شود و برداشت گندم تا اوایل شهریور ادامه خواهد داشت.

همه دستگاه‌ها باید از حالا برای خرید تضمینی گندم خود را آماده ‌کنند

عضو شورای قیمت‌گذاری گندم، با بیان اینکه دولت دستورالعمل خرید تضمینی گندم را تنظیم کرده است، گفت: دستورالعمل خرید برمبنای قیمت کیلویی 7500 تومان تنظیم شده است اما کمیسیون تلفیق بودجه قیمت کیلویی 9500 تومان را پیشنهاد داده است که اگر تایید و قانونی ‌شود و به رییس شورای قانون گذاری ( رییس وزیر کشاورزی) ابلاغ شود دستورالعمل خرید بر این مبنا صورت خواهد گرفت. احتمال اینکه این نرخ تایید شود وجود دارد و همه دستگاه‌ها باید از حالا برای خرید تضمینی گندم خود را آماده ‌کنند که بعد از رسیدن به فصل برداشت مشکلی در این زمینه نداشته باشند.
ایمانی پیشنهاد داد: منابع خرید گندم و دیگر محصولاتی که خرید تضمینی می‌شوند در بودجه سنواتی کشور دیده شود تا زمانی‌که کشاورز گندم را تحویل سیلوهای دولتی می‌دهد منتظر دریافت پول آن نباشد تا گندم از چرخه خرید تضمینی به دلیل عدم پرداخت به موقع به دست دلال‌ها و واسطه‌گران نیافتد. کشاورز چندین ماه تلاش می‌کند تا محصول به بار برسد از این‌رو انتظار دارد که به موقع هزینه خود را دریافت کند اگر دولت در پرداخت‌ها تعلل کند بدون تردید زمینه را برای ورود دلال‌ها فراهم می‌کند گاهی کشاورزان نیز به نرخ پایین‌تر از نرخ دولتی حاضر بفروش می‌شوند.
مدیرعامل بنیاد ملی گندم‌کاران ایران در پاسخ به این پرسش که روسیه یکی از اصلی‌ترین تامین‌کننده‌های گندم کشور است و ما بخشی از نیاز خود به گندم را از این کشور وارد می‌کنیم باتوجه به رخ دادن جنگ بین اوکراین و روسیه آیا ذخایر استراتژیک ما در زمینه گندم کافی است یا با چالش‌هایی در این زمینه مواجه خواهیم شد؟ گفت: امسال دولت قریب به 5 میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری کرد و از همان ابتدا سال دولت متوجه این نیاز شد از این‌رو ثبت سفارش را آغاز کرد و شرکت بازرگانی دولتی مدعی است که حدود 9 میلیون تن گندم ثبت سفارش کرده که از این حجم 7 میلیون تن آن وارد شده است.
به گفته وی، سالانه ما به 11.5 میلیون تن گندم نیاز داریم. ذخایر استراتژیک در بحث گندم باتوجه به خرید داخلی و واردات قابل توجه است و نگرانی در این زمینه وجود ندارد. اما از سوی دیگر ما باید تلاش کنیم که ضرب امنیت غذایی را در کشور ارتقا بدهیم که در مواقع اضطرار چندان تحت تاثیر شرایط قرار نگیرم و خوداتکایی در تولید گندم و تولید 15 میلیون تن گندم دور از دسترس نیست مشروط به اینکه دولت در زیرساخت‌های تولید سرمایه‌گذاری کند.
دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای