آخرین خبرها:
شناسه خبر: 12574

بلاتکلیفی قیمت‌ها؛ دستورکار امروز ایرانیان

موضوع حذف یا پرداخت ارز 4200 تومانی تمام نمی‌شود؛ در آخرین مصاحبه رئیس جمهور با رسانه ملی، دوباره این پرسش مطرح شد

بلاتکلیفی قیمت‌ها؛ دستورکار امروز ایرانیان
مزرعه سبز : موضوع حذف یا پرداخت ارز 4200 تومانی تمام نمی‌شود؛ در آخرین مصاحبه رئیس جمهور با رسانه ملی، دوباره این پرسش مطرح شد که چه تمهیداتی برای ادامه یا حذف این ارز اندیشیده شده است؟ پاسخی که سیدابراهیم رئیسی به این پرسش داد، چندان صریح نبود؛ ولی تاکید کرد که راهبرد اندیشیده شده در این باره حتماً به گونه‌ای خواهد بود که وضع معیشت شهروندان به مخاطره نیفتد.
او در این باره به حذف ارز ترجیحی و پرداخت نقدی یارانه اشاره کرد و در برابر این سوال که آیا یارانه ارز 4200 تومانی به طور نقدی به شهروندان داده می‌شود یا خیر، گفت که ممکن است کارت خرید کالای یارانه تعریف و از آن طریق این یارانه به صورت کالا به شهروندان داده شود؛ اما ابراهیم رئیسی نگفت آیا تمام اقشار جامعه، حتی آنان که از دریافت یارانه انصراف داده‌اند هم مشمول دریافت این یارانه قرار می‌گیرند یا خیر.
گمان می‌رود که این یارانه فقط به 70 درصد شهروندان ایرانی که در دهک‌های متوسط و ضعیف اقتصادی قرار دارند، داده شود. در این صورت اگر قیمت اقلام اساسی خانوار دچار جهش قیمت شود؛ دهک‌های برخوردار اقتصادی که 30درصد شهروندان ایرانی محاسبه شده‌اند، باید بدون دریافت یارانه کالاهایی را با همان قیمت جهش‌یافته خریداری کنند.
در این میان اخباری که از کمیسیون تلفیق بودجه به گوش می‌رسد با آنچه رئیس جمهور گفته است تفاوت دارد؛ چراکه نمایندگان مجلس می‌گویند که علاوه‌بر تعیین یارانه نقدی، پیش‌بینی کرده‌اند که کالاهای اساسی که اکنون مشمول دریافت ارز ترجیحی هستند، مانند پروتئین دامی، روغن و… با قیمت مصوب در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و میادین میوه و تره‌بار شهرداری‌ها به فروش برسد و هم شهروندان امکان خرید این کالاها با قیمت مصوب را داشته باشند. در این صورت دست‌کم در مورد اقلام مورد اشاره سه دهک برخوردار هم مانند سایرین از قیمت‌های حمایتی دولت سود می‌جویند.
تا این جای کار میان آنچه در مجلس جریان دارد و قرار است نمایندگان خانه ملت در حمایت‌های معیشتی با آنچه رئیس جمهور به‌عنوان رئیس دولت می‌گوید تفاوت وجود دارد؛ اما موضوع مهم آن است که کسانی که در زمان دولت‌های پیشین از دریافت یارانه نقدی انصراف داده و وقوع روزهای حاضر را پیش‌بینی نمی‌کردند، اکنون می‌بینند که هر روز قیمت کالاها افزایش می‌یابد و کمک‌های دولتی به یارانه‌بگیران اختصاص می‌یابد و انصراف‌دهندگان از دریافت یارانه از این کمک‌ها بی‌بهره می‌مانند.
در این صورت انصراف‌دهندگان از دریافت یارانه نقدی این افزایش قیمت‎‌ها را چگونه تامین می‌کنند؟
برخی از انصراف‌دهندگان از دریافت یارانه نقدی یا کارمند و حقوق‌بگیر ثابت هستند و یا دارای شغل آزاد هستند. در این صورت کارمندان و حقوق بگیران ثابت یا به دریافت پول‌های غیرمجاز یا به انجام شغل‌های دوم و سوم متوسل می‌شوند. اگر هم این افراد دارای شغل آزاد باشند که این اضافه هزینه را به قیمت فروش کالا و خدمات خود اضافه می‌کنند که این امر به تورم موجود در اقتصاد اجتماعی و در نهایت اقتصاد کشور می‌افزاید و رشد قیمت‌ها را سبب می‌شود.
البته بلاتکلیفی حاضر اقتصاد خانوار در شرایط فعلی آسیب بیش‌تری به اوضاع معیشت ایرانیان وارد کرده است. ایرانیان نمی‌دانند که برای سال آینده و حتی ماه‌های پیش رو که ماه‌های پایانی سال است چه باید کنند و چه تدبیری باید بیندیشند. قدر مسلم آن است که روند رو به رشد قیمت‌ها که از زمان روحانی شروع شد، همچنان ادامه دارد و معلوم نیست چه زمانی پایان پذیرد.

نادر کریمی جونی ـ کارشناس اقتصاد کشاورزی

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای