خبر فوری
شناسه خبر: 51685

پایداری صنعت مرغداری؛ چگونه؟

صنعت مرغداری؛ پیش بینی می‌شود که تقاضای جهانی برای پروتئین حیوانی روندی رو به رشد داشته و مرغ بتواند نقش کلیدی در برآورده کردن این تقاضا داشته باشد

پایداری صنعت مرغداری؛ چگونه؟

پیش بینی می‌شود که تقاضای جهانی برای پروتئین حیوانی روندی رو به رشد داشته و گوشت مرغ بتواند نقش کلیدی در برآورده کردن این تقاضا داشته باشد؛ اما از سوی دیگر تغییرات اقلیمی موجب رخدادهای شدید آب و هوایی شده و باعث کاهش تنوع زیستی و تاثیرگذاری بر زندگی آدم‌ها می‌شود.

اخبار سبز کشاورزی؛ در تحقیقات به عمل آمده توسط سازمان استانداردهای غذایی و پرسش از مصرف‌کنندگان، 78 درصد اظهار کرده‌اند که تهیه کردن آن دسته از موادغذایی که کمتر تحت تاثیر شرایط زیست محیطی بوده‌اند، برای آن‌ها اهمیت دارد، اما نکته مهم آن است که صنعت مرغداری نسبت به سایر زیربخش‌های دامپروری، کربن زایی کمتری دارد.

عملکرد مصرف‌کنندگان همیشه به گونه‌ای بوده که صنایع تولید غذا و کشاورزی را از بابت رعایت پایداری محیط زیست، تحت فشار فزاینده قرار داده‌اند.

بنابراین پرورش‌دهندگان مرغ باید عوامل اثرگذار بر محیط زیست را در شرایطی که تقاضا برای پروتئین حیوانی رو به افزایش است، کاهش دهند.

خوشبختانه، پایداری زیست محیطی و اقتصادی، اموری کاملا در هم تنیده هستند و به بهره‌وری و سودآوری در زمره ویژگی‌های محیط زیستی قرار داده می‌شوند.

در موضوع صنعت مرغداری، یک سیستم گوارشی سالم در پرنده‌ها موجب گشودن درهای بهره وری و سودآوری برای مرغداران می‌شود و چنانچه چنین سیستم سالمی برقرار باشد، هضم و جذب موادغذایی می‌توانند بهره‌وری بالایی داشته باشند. یک سیستم گوارش سالم ضمن بالا بردن ضریب تبدیل، باعث کاهش ضایعات و تولید آلاینده‌ها می‌شود. ازآن‌جایی که چگونگی تولید غذای پرندگان باعث ساخت 70 تا 80 درصد از گازکربنیک می‌شود، چنین امتیازی موضوعی اساسی در پایداری محیط زیست است.

صنایع تولید غذای دام و طیور با هدف دستیابی به موضوعات مذکور، تهیه و آنالیز واقعی از غذاهایی که ضمن رشد عملکرد مرغ‌ها، باعث کاهش تلفات و کاستن از آلاینده‌های زیست محیطی می‌گردد، گام‌های ارزشمندی در پایداری تولید گوشت مرغ برداشته‌اند. به عنوان مثال یک تولیدکننده دان مرغی موفق گردیده به ازاء یک هزار تن گوشت مرغ، باعث کاهش 80 تن گاز کربنیک گردد.

این مقدار گازکربنیک معادل تولید گاز کربنیک 52 اتومبیل در حال حرکت در جاده‌ها طی یک سال است.

مزایای دان تولید شده عبارتند از:

- بهبود بهره‌وری در پرورش

- بازده بیشتر پروتئین مصرف شده

- کاهش ضایعات دان

- بهبود رفاه مرغ به دلیل سلامت دستگاه گوارش

- کاستن از سطح اراضی آبی برای تولید غذای مرغ‌ها

- بالا بردن سودآوری اقتصادی برای مرغداران

- کاهش آلاینده گاز کربنیک

 

تاثیرگذاری

چگونگی اثرگذاری دان مذکور مرتبط با عوامل موثر بر سلامت دستگاه گوارش است.

این عوامل شامل شرایط محیط زیست، مدیریت، نوع موادغذایی و میزان دسترسی‌های وارد شده بر پرنده هستند. آنچه موجب رشد و سلامت دستگاه گوارش مرغ‌ها می‌گردد از طریق حفظ یکپارچگی، امنیت و جامعه میکروبی می‌باشد که شامل باکتری‌ها، قارچ‌ها، انگل‌ها و ویروس‌های موجود درآن است.

تنوع میکروبی به دستگاه گوارش از عوامل حیاتی و تعیین کننده سلامت آن می‌باشد، بنابراین پشتیبانی از تداوم سلامت دستگاه گوارش پرنده‌ها اهمیت بسیار دارد.

یک جامعه میکروبی در سیستم گوارشی همانند یک عامل دفاعی عمل می‌کند، چرا که میکروب‌های مفید فضای زیادی از روده‌ها را اشغال کرده و برای عوامل مضر جای چندانی وجود نخواهد داشت.

میکروب‌های مفید با دخالت در متابولیسم مانع از رشد عوامل بیماری‌زا می‌شوند و باعث کاهش التهاب، تخریب بافت‌ها و سلامت کلی روده‌ها می‌گردند.

صنعت مرغداری اگر برای حفظ پایداری خود به فاکتورهایی از قبیل سرمایه، امکانات ساختاری، حمایت‌های سیتمیک و بازار عرضه نیازمند است، اما عناصر غذایی در پایداری این سرمایه‌گذاری و سودآوری آن نقش بسیار مهمی دارند که به پایداری و تداوم حیات این صنعت کمک می‌کنند.

ماهنامه دام و کشت و صنعت-شماره ۲۹۹- خرداد و تیر ۱۴۰۴

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای