بخش سوم: خشکسالی، آفات و بلایای طبیعی همزاد جامعه دهقانی ایران
بهطور واضح در فلات ایران، خشکسالی، قحطی، آفات، بیماریها و حوادث غیرمترقبه همواره همزاد جامعه دهقانی در مقاطع مختلف تاریخی بوده است و پیوسته سیطره خود را بهواسطه فراوانی و تنوع انواع متکثر ریسک بر جامعه کشاورزی تحمیل نموده است.
اخبار سبز کشاورزی؛ حسین شیرزاد، کارشناس و تحلیلگر بخش کشاورزی| مجموعهای از خشکسالیها که از سال ۱۹۱۶ میلادی شروع شدند، ذخیره محصولات کشاورزی را بیش از پیش خالی کردند. در اوایل ماه فوریه سال ۱۹۱۸ میلادی، خشکسالی در همه جای کشور گسترده شده بود.
روزنامه کوشش: توليد غله در ايران کفاف مصرف داخلی را نمیدهد
روزنامه کوشش در این باره مینويسد: «شرايط آشفته ارزاق در سالهای گذشته و شرايط اسفناک آن در دوران قحطی سالهای 1917 تا 1919 همه را به اين نتيجه رسانده بود که توليد غله در ايران کفاف مصرف داخلی را نمیدهد، بديهی است که خشکسالی و قحطی در هر کشوری ممکن است رخ دهد و اگر ايران در گذشته دچار اين بلايا شده، به اين دليل نيست که نمیتواند برای برآوردن نيازهای داخلیاش گندم کافی توليد کند».
در مذاکرات مجلس ۵ آبان ۱۳۱۱ نشست ۱۱۲ آمده: «رئیس اداره کل فلاحت و صناعت (آقای فرخ) – در بودجه اداره فلاحت برای دفع آفات حیوانی یک مبلغی منظور شده بود که در موقع عادی البته کافی بود، ولی امسال بهواسطه اینکه امراض مختلفه حیوانی از نقاط دیگر سرایت کرده بود و بعضی نقاط را گرفت اعتبارات ما کم آمد لهذا ده هزار تومان یعنی صد هزار ریال از اعتبارات دیگر تمنا شده است که انتقال داده شود».
بیشتر بخوانید:
-
وقایع اتفاقیه روستایی و کشاورزی در ایران معاصر (۱)
-
وقایع اتفاقیه روستایی و کشاورزی در ایران معاصر (۲)