نیاز به ایجاد اشتغال و درآمد در کشورهای در حال توسعه، لزوم جذب سرمایهگذاری خارجی را جذاب تر میکند که اغلب در بخش کشاورزی و عمدتاً برای تولید در مقیاس بزرگ کالاهای خاص برای صادرات متمرکز میشود. برزیل که تقریباً 20 درصد از فلور جهان را در خود جای داده است، دارای برخی از بزرگترین ذخایر زمین قابل کشت در جهان است.
اخبار سبز کشاورزی؛ حسین شیرزاد، تحلیلگر و دکترای توسعه کشاورزی| تجارت کشاورزی ستون فقرات اقتصاد برزیل است اما برای توسعه صادرات به توافقات تجاری و سرمایه خارجی بیشتری نیاز داشت. با این حال، این کشور همچنان باید با چالشهای آزادسازی تجاری، وابستگی محصولات صادراتی اش به چین و عدم تنوع در صادرات مقابله کند. از دهه 1970، برزیل نوعی الگوی رشد را در محیط روستایی تجربه کرده و شرکت های بین المللی را به خود جذب کرده است و این گرایش عمدتاً توسط سیاست های عمومی دولت فدرال نیز مستمرا پیگیری و تقویت شده است.
برزیل یکی از تولیدکنندگان عمده کشاورزی جهان
در طول 4 دهه از طریق این رشد، برزیل به یکی از تولیدکنندگان عمده کشاورزی در جهان تبدیل شده است، زیرا تجارت کشاورزی به نیروی محرکه اقتصاد ملی و رشد اقتصادی تبدیل شده است. با این حال، انتقاد از این مدل توسعه ای منجر به مباحث زیادی پیرامون تجارت کشاورزی برزیل و نفوذ زیاد شرکتهای چند ملیتی شده است.
بیشتر بخوانید: تحلیل روند تغییرات در تجارت جهانی کشاورزی
در میان انتقادات وارده به این بخش، موارد زیر قابل توجه است:
(1) بخش بزرگی از منابع عمومی جهت انواع تولیدات روستایی به تولید محصولات اولیه برای صادرات هدایت می شود.
(2) گسترش مناطق برای تولید این محصولات (به ویژه سویا)، اغلب با غصب اراضی جنگلی و ساوانا مرتبط است که درگیریهای میان کشاورزان و شرکتها را افزایش داده، پویایی تولید سنتی و استفاده از زمین را مختل نموده، با خروج خانوارهای کشاورزان و مخاطره امنیت غذایی بومیان همراه بوده است.
(3) افزایش تخریب محیط زیست در این مناطق تولیدی که به شدت به مواد شیمیایی وابسته هستند و در فرآیند تولید با جنگلزدایی روبهروست. وابستگی به منابع عمومی، گسترش مرزهای مناطق تولیدی و تسامح و تساهل در اجرای سیاستهای زیستمحیطی شک و تردیدهایی را درمورد ظرفیت مؤثر واقعی که تجارت کشاورزی برزیل بهعنوان یک بخش اقتصادی قابل اعتماد ارائه میدهد، ایجاد میکند.
این یادداشت به برخی از این موارد میپردازد:
کشاورزی در اقتصاد سیاسی برزیل
دهها سال است که کشاورزی برزیل از نظر بهرهوری بر صنعت برتری داشته است، اما از حمایت دولتی بسیار کمتری برخوردار است. یارانههای کشاورزی تنها 1.7 درصد از درآمد ناخالص مزرعه برزیل در سال 2017-2021 را تشکیل میداد.
بر اساس گزارش سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD)، این میزان در ایالات متحده به 11 درصد، در اتحادیه اروپا 19 درصد و در چین به 13 درصد رسیده است.
در چند دهه اخیر، همراه با افزایش تولید ناشی از انقلاب سبز، نمایش استفاده از عاملین اقتصادی مرتبط با تجارت کشاورزی بهعنوان قهرمانان توسعه اقتصادی برزیل امری عادی شده است.
کمپینهای رسانهای قوی همراه با تعداد قابلتوجهی از تولیدات کالایی با آشکار شدن شدن یک گروه ذینفع سیاسی بسیار پر نفوذ، با نمایندگانی که در هر دو قوه مقننه و مجریه نفوذ کردهاند، همزمان شده است. در مجلس قانونگذاری فدرال (2018-2022)، جبهه پارلمانی تجارت کشاورزی (FPA) از 245 نماینده و 39 سناتور تشکیل شده است که در مجموع یک بلوک از 284 نماینده کنگره که معادل 47.8 درصد از کنگره ملی را که مرکب از 513 نماینده و 81 سناتور است، تشکیل می دهند.
بیشتر بخوانید: بازشناسی پرونده کشاورزی هلند
افزایش تعداد نمایندگان کنگره مرتبط با بخش تجارت کشاورزی
قابل ذکر است که تعداد نمایندگان کنگره مرتبط با بخش تجارت کشاورزی از زمان فرآیند دموکراتیکسازی مجدد در دهه 1980 مستمرا در حال افزایش بوده است.
جبهه پارلمانی تجارت کشاورزی همچنین در انتصاب وزیر کشاورزی، ریاست بانک برزیل و پیشبرد پروژههای اصلاحات قانونی که مستقیماً با منافع سیاسی این بخش مرتبط است، نفوذ زیادی دارد و همانطور که در روند استیضاح رئیس جمهور سابق دیلما روسف مشاهده شد.
علاوهبر این، در روند تدوین و اجرای سیاست کشاورزی و کشاورزی برزیل در چند دهه گذشته، رهبران بخش کشاورزی نقش رهبری کمیسیون کشاورزی، کمیسیون محیط زیست، کمیسیون آمازون، کمیسیون ادغام ملی بهویژه در کمیتههای دائمی مجلس نمایندگان موثری داشتهاند.
در این زمینه، قانون تکمیلی (قانون کندیر) شایسته تاکید است؛ زیرا وصول مالیات بر صادرات محصولات اولیه بهویژه برای تولیدکنندگان روستایی کالاهای صادراتی اصلی را حذف میکند.
یارانه محصولات زراعی با اثر زنجیرهای از دیگر نشانههای تأثیر این بخش بر سیاست مجلس است، مذاکره مجدد استمهال دائمی بدهیها در کشاورزی و یارانههای دولتی برای نوسازی ناوگان ماشینآلات کشاورزی، اعتبارات یارانهای برای تجاریسازی و تولیدکنندگان روستایی، تصویب خط اعتبار هزینه عملیاتی بهعنوان سرمایه در گردش برای خرید لوازم تولیدی مانند بذر، سموم دفع آفات، کود، دارو و خوراک، اعتبار سرمایهگذاری امکان خرید ماشینآلات کشاورزی، ادوات، و یارانه صادراتی مکفی همگی از این نفوذ حکایت دارد.