«کُنار بلوچی» میوه ای با خواص اعجاب انگیز

0
کُنار میوه‌ای در منطقه بلوچستان است که در بیشتر کوه‌ها، دشت‌ها و باغچه خانه‌ها بدون هر گونه کود و سمی رشد می‌کند، این میوه بی نیاز که در این موقع از سال به فراوانی در دسترس است، دارای خواص اعجاب انگیزی است که با دانستن آن به اهمیت این میوه بهتر پی خواهیم برد.
به گزارش مزرعه سبز به نقل از ایرنا، کُنار گونه‌ای منحصر به فرد از گیاهان دارویی و میوه مغذی و سرشار از ویتامین محصولی ویژه از نقاط گرمسیری سیستان و بلوچستان است که خواص درمانی و طعم خوش آن هر ذائفه‌ای را جذاب می‌کند.
کُنار که به آن سِدر هم می‌گویند دارای ‎ ۴۰گونه است که در تمامی مناطق گرمسیری و نیمه‌گرمسیری پراکنده‌است.
این میوه علاوه بر هند در کشورهای افغانستان، ایران، سوریه، برمه، استرالیا، آمریکا، ایتالیا، فرانسه، روسیه، اسپانیا، پرتغال و شمال آفریقا نیز وجود دارد.
کشت تجاری آن به صورت باغ یکدست از ارقام پیوندی مرغوب در جنوب بلوچستان به ویژه در چابهار، دشتیاری، راسک، نیکشهر، سرباز و قصرقند از حدود ۱۰۰ سال پیش متداول بوده که عمده این ارقام از هند و پاکستان به ایران وارد شده‌اند.
اما گونه محصول کُنار در سیستان و بلوچستان میوه‌ای بسیار درشت دارد و در دو شکل کروی و بیضی کشیده با درصد گوشت بالا و هسته بسیار ریز، دارای طعم و مزه مطبوعی است.

خواص کُنار

کنار سرشار از آهن و فسفر است که اجزای اصلی تشکیل دهنده گلبول‌های خون هستند و به همین دلیل برای کسانی که کمبود آهن یا مشکل کم خونی دارند بسیار مفید است.
ترکیبات موجود در کنار خواص تسکین دهنده دارد و جسم و ذهن را آرام کرده و در درمان بی‌خوابی موثر است، این میوه گرمسیری به علت داشتن درصد بالای کلسیم، فسفر و آهن باعث تقویت استخوان و جلوگیری از پوکی آن نیز می‌شود.
کُنار کالری کمی دارد ولی سرشار از پروتئین و فیبر است و خوردن آن باعث سیری شده و در کنترل وزن بدن بسیار موثر است.
میوه کُنار یک آنتی اکسیدان طبیعی است که سرشار از ویتامین A و C بوده که با تقویت گلبول‌های سفید دستگاه ایمنی بدن را تقویت می‌کند، آنتی اکسیدان موجود در کنار می‌تواند فعالیت رادیکال‌های آزاد را کاهش داده و از گسترش سلول‌های سرطانی جلوگیری کند.
پزشکان طب سنتی می‌گویند: مصرف کنار رسیده از یبوست، انقباض و نفخ شکم و حتی ابتلا به سرطان روده پیشگیری می‌کند. مواد موجود در کُنار می تواند خون را تصفیه کرده و سموم مضر بدن را کاهش دهد.
میوه کُنار هرچند کالری کمی دارد ولی به سرعت بر خستگی غلبه می‌کند و این خاصیت مورد تایید اهالی منطقه بلوچستان است که در مواقع خستگی از این میوه تغذیه می‌کنند.
اگر بخواهیم به سایر خواص کنار اشاره کنیم باید بگوییم؛ کاهش استرس و اضطراب، حفظ سلامت پوست، درمان کمردرد (دمکرده میوه کنار با چند گیاه دارویی دیگر)، بهبود اشتها التیام زخم‌ها ازجمله خواص این میوه به شمار می‌روند.
میوه کنار را می‌توانیم علاوه بر مصرف تازه آن ، به صورت پودر، ترشی، لواشک و شربت هم مورد استفاده قرار دهیم و امیدوارم در این مقدمه، با پی بردن به خواص ارزشمند این میوه خدادادی ارزش آن را بهتر بدانیم و سعی کنیم بهترین استفاده را از آن ببریم.

۵۶۸ هکتار اراضی کشاورزی چابهار به کشت کُنار اختصاص دارد

معاون سازمان و مدیرجهاد کشاورزی چابهار با بیان اینکه ۵۶۸ هکتار اراضی کشاورزی به کشت کنار اختصاص دارد، اظهار داشت: از اوایل اواخر دی‌ماه کار برداشت گونه‌های مختلف کُنار از سطح مزارع شهرستان آغاز و تا پایان اسفندماه ادامه دارد.
نورالدین میرلاشاری افزود: با توجه به سطح زیر کشت شهرستان پیش‌بینی می‌شود تا پایان برداشت میزان چهار هزار و ۶۰۰ تُن محصول برداشت و روانه بازار مصرف شود.
وی تصریح کرد: میوه کنار سرشار از ویتامین c و مقادیر نسبتا خوبی از ویتامین B و E و محتوی کلسیم و فسفر و آهن است لذا توصیه می شود از خوردن این میوه غفلت نشود.

هر درخت کُنار ۱۰۰ کیلوگرم محصول می‌دهد

با توجه به‌صرفه اقتصادی در محصول برداشت شده و وجود بازار مصرف مناسب برای میوه آن در سال‌های اخیر سطح زیر کشت این محصول در شهرستان‌های مختلف استان رو به گسترش است.
در سیستان و بلوچستان به‌طور متوسط از هر درخت ‎ ۵۰تا ۱۰۰ کیلوگرم میوه کُنار به دست می‌آید. ارزش غذایی‌میوه کُنار از لحاظ پروتیین، مواد معدنی، کلسیم، فسفر، کاروتن و ویتامین از سیب غنی‌تر و میزان کالری و ویتامین c آن نسبت به پرتقال بیشتر است. میوه آن به‌راحتی هضم و اثر ملین‌آور دارد و گوشت میوه آن شیرین و خوشمزه است.
درخت کنار به عنوان مقاومترین درخت میوه به صورت درختچه‌ای کوچک، خاردار با تاج پهن است و پوست درخت زبر، خاکستری یا سیاه تیره، برگ ها بیضی، گرد و کشیده غالبا دارای سه گلبرگ اصلی، گل های سبز مایل به زرد که به صورت خوشه جانبی روی شاخه‌ها ظاهر می‌شوند. ارتفاع برخی گونه‌های کُنار بیش از پنج متر است.
میوه کنار، کروی کشیده یا بیضی شکل با رنگ قرمز، نارنجی یا زرد طلایی و براق است.
درخت کُنار نسبت به خشکی و خاک‌های شور و قلیایی مقاوم و سازگار است. این درخت در تابستان به خواب می‌رود که باعث کاهش نیاز آن به آب و میزان تبخیر می‌شود.
اجزای درخت کنار نیز مصرف دارویی دارد به طوری که از ریشه و پوست آن برای رفع اسهال خونی استفاده می‌شود و از مغز بذر کنار که مقوی است و از برگ آن برای معالجه زخم بهره گرفته می‌شود.
از برگ‌های این درخت برای تهیه لوازم بهداشتی، تغذیه دام و کرم ابریشم و از چوب آن برای ساخت ابزارآلات کشاورزی، صنایع دستی و زغال استفاده می‌شود.
با توجه به موارد ذکر شده، به گردشگران و میهمانانی که به جنوب سیستان و بلوچستان و شهر چابهار سفر می‌کنند پیشنهاد می‌کنیم برای یک بار هم که شده طعم متفاوت کُنار بلوچی را تجربه کنند.
مقاله قبلیتوسعه عمودی با کشت در محيط‌هاي کنترل شده
مقاله بعدیارزش غذایی یونجه و پلت آن

پاسخ شما

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید