آخرین خبرها:
شناسه خبر: 13803

راهکار مجلس برای ارز ترجیحی

دیروز مجلس نتوانست درباره باقی ماندن ارز ترجیحی که همان دلار 4200 تومانی است تصمیم بگیرد

راهکار مجلس برای ارز ترجیحی
مزرعه سبز : دیروز مجلس نتوانست درباره باقی ماندن ارز ترجیحی که همان دلار 4200 تومانی است تصمیم بگیرد و این ماده از بودجه 1401 را نمایندگان برای بررسی بیشتر و تصمیم‌سازی دقیق‌تر به کمیسیون تلفیق بازگرداندند.
البته هنوز تصمیم دقیقی درباره حذف یا باقی ماندن این نرخ برای دلار یارانه‌ای گرفته نشده، ولی گمان غالب آن است که این نرخ حذف شود، ولی دولت با دادن یارانه‌های ریالی چه به صورت نقدی و یا جنسی و نیز عرضه کالاهای اساسی مصرف خانوار به قیمت رسمی از اقشار کم برخوردار حمایت کند.
البته اگرچه این تدبیر بارها از سوی نمایندگان مقامات دولتی و کارشناسان نزدیک دولت بیان و مطرح شده؛ اما دست کم دیروز در مجلس نمایندگان به نتیجه‌ای نهایی برای رأی دادن به تبصره لایحه بودجه نرسیده و ترجیح دادند که کمیسیون تلفیق دوباره مساله وجود یا عدم وجود دلار 4200 تومانی و ارز ترجیحی را تعیین کند.
نمایندگان تمایل چندانی به این شیوه برای تعیین تکلیف ارز ترجیحی نداشتند؛ چراکه آنان می‌خواستند موضوع را در قالب یک لایحه مستقل بررسی و در مورد آن تصمیم‌گیری کنند؛ اما دولت پس از آن که نتواست لایحه فوریتی خود را درباره ارز ترجیحی به تصویب نمایندگان برساند و نمایندگان با حذف فوریت‌های آن لایحه دولت را به صورت عادی درآوردند و بررسی آن را به سال بعد موکول کردند، همکاران ابراهیم رئیسی تصمیم گرفتند تا مفهوم و مفاد اجرایی آن لایحه را در قالب بودجه 1401 بیاورند تا مجلس مجبور شود عملا ارز ترجیحی را بپذیرد یا به زندگی آن پایان دهد؛ در نتیجه اگر نمایندگان در مورد وجود ارز مذکور و دلار 4200 تومانی برای بودجه سال آینده تصمیم بگیرند، عملا به لایحه‌ای که قرار است در سال آینده مصوب شود نیازی نخواهد بود.
به همین دلیل نمایندگان در روزهای آینده و در قالب لایحه بودجه باید تصمیم مهمی بگیرند. آنان در روزهای گذشته یارانه نقدی را در همان مبلغ گذشته یعنی 45500 تومان ثابت نگه داشتند و بدین ترتیب ثابت کردند که چندان به افزایش هزینه های دولت علاقه‌مند نیستند؛ اما وکلای ملت در مصاحبه‌های خود به صراحت و مصرانه از حفظ قدرت خرید مردم و جلوگیری از کوچک شدن سفره‌های مردم سخن می‌گویند حال اگر به واسطه حذف ارز ترجیحی قیمت کالاها به طور جهشی افزایش یابد، آیا مردم نخواهند پرسید که حفظ قدرت خریدشان چگونه محقق شده است؟
در مقابل این پرسش چه می‌توان گفت وقتی رویکرد مجلس به گونه‌ای بوده که شهروندان از قطار اقتصاد کشور جا مانده و فقیر و فقیرتر شده‌اند.
از این رو نمایندگان در روزهای آینده چه در کمیسیون تلفیق و چه در صحن علنی باید اقداماتی انجام دهند و تصمیم‌هایی تمهید کنند که نه فقط بتوانند در مقابل پرسش افکار عمومی پاسخگو باشند، بلکه نظرات و درخواست‌های دولت را تا حد امکان برآورده سازند و تامین کنند.
به طور حتم اگر مجلس بخواهد در این خصوص تصمیم مرضی الطرفین را بگیرد یک راه آن است که عنوان ارز ترجیحی و نرخ دلار 4200 تومانی را از اقتصاد کشور حذف کند، ولی کارکرد آن را نگه دارد.
در این صورت همه کالاهایی که هم اکنون با ارز یارانه‌ای تامین و توزیع می‌شود، در سال آینده نیز با همین ارز تهیه و عرضه خواهد شد تا فشار اقتصادی بر روی اقشار ضعیف از اینکه هست افزون‌تر شود.

نادر کریمی جونی ـ کارشناس اقتصاد کشاورزی

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای