آخرین خبرها:
شناسه خبر: 17871

کاهش 2میلیون تنی مصرف گندم در کشور با افت ضایعات

نایب رئیس بنیاد ملی گندم‌کاران با اشاره به عوامل موثر در ضایعات بالای گندم از مزرعه تا سفره گفت: حدود 30درصد تولید به صورت ضایعات از چرخه مصرف گندم خارج می‌شود

کاهش 2میلیون تنی مصرف گندم در کشور با افت ضایعات
نایب رئیس بنیاد ملی گندم‌کاران با اشاره به عوامل موثر در ضایعات بالای گندم از مزرعه تا سفره گفت: حدود 30درصد گندم تولیدی به صورت ضایعات از چرخه مصرف خارج می‌شود که راهکار جلوگیری از این ضایعات آموزش به کشاورز برای مصرف درست بذر (سالانه یک‌میلیون و 200هزار تن بذر در کشو مصرف می‌شود)، استفاده از تجهیزات، کمباین‌ها و ماشین‌آلات روز دنیا، چادر کشیدن روی کامیون‌ها هنگام حمل و نقل محصول، مدیریت گندم ورودی به انبارها و کارخانجات آرد و در نهایت مدیریت نان مصرفی است.
علی‌قلی ایمانی در گفت‌وگو با اخبار سبز کشاورزی اظهار داشت: با مدیریت زنجیره تولید تا مصرف گندم می‌توان نیاز کشور را از 11/5 به 9/5 میلیون تن کاهش داد که این امر یعنی کاهش دو میلیون تنی مصرف و جلوگیری از خروج حجم عظیمی ارز از کشور.

در کشور ما 2برابر استاندارد جهانی گندم مصرف می‌شود

ایمانی بیان کرد: در کشور ما دو برابر استاندارد جهانی گندم مصرف می‌شود که این کار ظلم به تولیدکننده و منابع کشور است.
وی با اشاره به این‌که اجرای درست طرح مردمی‌سازی یارانه‌ها دو میلیون تن مصرف گندم را کاهش می‌دهد، ادامه داد: با طرح مردمی سازی یارانه‌ها بخش اعظم رانت و فساد حوزه گندم از بین می‌رود و چون نانوا بر اساس تراکنش پول می‌گیرد، سعی می‌کند نان باکیفیت‌تری تولید و مشتری بیش‌تری پیدا کند.
ایمانی اظهار داشت: در گذشته کارخانجات ماکارونی این محصول را با گندم یارانه‌ای تولید و صادر می‌کردند و سود بسیار خوبی از این طریق می‌بردند، در حالی که اکنون با این طرح جلوی حیف و میل منابع داخلی و یارانه‌ها گرفته می‌شود.

تغییر سایز الک خرید تضمینی گندم به استاندارد قبل

نایب رئیس بنیاد ملی گندم‌کاران با اشاره به مشکل کشاورزان با الک شرکت بازرگانی دولتی در مراکز خرید گندم گفت: از سال 68 که خرید تضمینی گندم شروع شد، الک خرید دو در دو میلی‌متر بود که در سال گذشته به دو میلی‌متر در 20میلی‌متر تغییر کرد که این امر سبب اعتراض گندم‌کاران شد.
وی افزود: از آن‌جا که چهار میلیون هکتار از مزارع گندم کشور دیم است، گندم تولیدی این مزارع لاغرتر است و خرید گندم دیم با الک جدید سبب خروج گندم این مزارع از چرخه خرید می‌شود که با پیگیری ما مصوبه دولت لغو و الک قدیم دوباره برای خرید به کار گرفته شد.

تولید 30درصد گندم جهان دچار مشکل شده است

ایمانی در پاسخ به این‌که با بروز جنگ بین روسیه اوکراین خودکفایی در تولید گندم چقدر اهمیت دارد، تصریح کرد: در شرایط جنگی کشت گندم در اوکراین متوقف شده، 14میلیون اوکراینی مهاجرت کرده و بی‌خانمان شده‌اند و کشت، آب و… رها شده و به همین دلیل تولید 30درصد گندم جهان دچار مشکل شده و این امر سبب افزایش تقاضا و رشد قیمت‌های جهانی شده است و بدین سبب برخی کشورها شروع به ذخیره‌سازی غلات کرده‌اند و به همین دلیل حمایت از تولیدکنندگان داخلی گندم در شرایط فعلی بسیار اهمیت دارد.
وی با این‌که سال گذشته حدود هفت میلیون تن گندم وارد کشور شد، گفت: امسال با حمایت از تولید داخل پیش‌بینی می‌شود واردات گندم حدود 50درصد کاهش یابد که این امر از خروج ارز از کشور جلوگیری می‌کند.
نایب رئیس بنیاد ملی گندم‌کاران در پاسخ به این‌که طرح جهش تولید در دیم‌زارها را چگونه ارزیابی می‌کنید، افزود: در دنیای کنونی علم و تکنولوژی و منابع آب و خاک از لوازم اولیه تولید هستند. در شرایط فعلی برای کشور بسیار مهم است که روی کشت دیم کار کنیم و در همین راستا لازم است روی بذر، ماشین‌آلات، آماده‌سازی خاک، ریزمغذی‌ها و… تمرکز کنیم و اگر این امور محقق شود، در افزایش تولید بسیار مهم است.
ایمانی گفت: حدود دو میلیون هکتار اراضی آبی داریم و کشاورز نمونه ما هم در این مزارع بین هشت تا 10تن در هکتار گندم برداشت می‌کند و فرق او با دیگر کشاورزان مدیریت مزرعه است و اگر بتوانیم میانگین تولید در اراضی آبی را از چهار تن و 200 به پنج تن برسانیم، می‌توانیم به صورت تضمینی 10تن گندم تولید کنیم؛ لذا باید با برطرف کردن ضعف‌ها و ترویج کشت قراردادی ضمن افزایش عملکرد، درآمد کشاورزان را نیز افزایش دهیم.

مهدی احمدی لفورکی ـ خبرنگار

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای