سلامت غذایی، گفتمان جهانی
سال 2021 نقطه عطفی برای سلامت مواد غذایی در گفتمان جهانی بود و همهگیری جهانی covid19 آسیبپذیریها در سیستم غذایی جوامع بشری را برجسته کرد.
اخبار سبز کشاورزی: سال 2021 نقطه عطفی برای سلامت مواد غذایی در گفتمان جهانی بود و همهگیری جهانی covid19 آسیبپذیریها در سیستم غذایی جوامع بشری را برجسته کرد. از آن جمله اهمیت ایمنی غذا (safety یا سلامت مواد غذایی) و نقش آن در تغذیه و سلامت جوامع، بهطوریکه در حال مشاهده نیاز مبرم به ایجاد ظرفیتهای جدید برای حمایت از ایمنی مواد غذایی در کشورهای با درآمد کم و متوسط هستیم.
گردهمایی بیش از 140 کارشناس
یکی از نتایج بسیار قابل توجهی که در اولین اجلاس سران سیستمهای غذایی سازمان ملل متحد با جلسات و تبادلات مقدماتی آن(UNFSS)، در 23 سپتامبر سال گذشته بهدست آمد، گردهمایی بیش از 140 کارشناس سلامت مواد غذایی و ذینفعان آگاه بود.
هرچه به جلوتر حرکت میکنیم، این بدنه از قهرمانان متعهد به سلامت مواد غذایی، بهعنوان موتوری برای یادگیری، انتشار دانش و ائتلافی برای اقدام مناسب، عمل خواهند کرد. این گروه به دنبال ارتقای سلامت غذا بهعنوان یک فاکتور ضروری به منظور دسترسی همه افراد به غذای سالم و مغذی خواهند بود.
درحالیکه میتوان این موضوع را به عنوان یک پیشرفت در آینده در نظر گرفت، میدانیم که هر روز غذاهای فاقد شاخصههای سلامت، برای میلیونها نفر عوارضی را ایجاد و بسیاری را در وضع بحرانی قرار میدهند. همچنین میدانیم که باید تلاشهای قابل توجهی در سراسر جهان انجام شود تا غذاها شاخصههای سلامت را داشته باشند.
در مجموع ما فرصتهایی از جمله شکلدهی به سیاستها تا تشویق شرکتهای خصوصی در بازارهای سنتی و رسمی، برای توسعه و تقویت شیوههای دستیابی به سلامت غذا را پیش رو داریم که برای رسیدن به موفقیت لازم است.
اقدامات اولویتدار
برخی اقدامات اولویتدار عبارتند از:
-درک و اندازه گیری میزان مشکل؛
-تثبیت شیوهها بر روی استانداردهای هنجار و مبتنی بر مباحث علمی؛
-ایجاد ساختارها و ظرفیتهای نظارتی و قانونی برای حمایت از سلامت مواد غذایی داخلی و ایجاد تمرکز بیشتر بر مواد غذایی برای مصرف داخلی، به ویژه از بازار های سنتی که بسیاری از اقشار آسیبپذیر، مواد غذایی خود را از آنجا تامین میکنند؛
-توسعه ظرفیتها برای اداره، تنظیم، آزمایش و نظارت بر سلامت مواد غذایی
-القای فرهنگ سلامت مواد غذایی در سراسر زنجیره تامین برای اطمینان از ارزشگذاری تکتک بازیگران عرصه سلامت، به عنوان الگویی برای کسبو کار پایدار.
بازیگران اصلی سلامت غذا
درحالیکه مسئولیتهای زیادی بر عهده سیاستگذاران، تنظیمکنندهگان و سازمانهای تنظیم مقررات استاندارد مواد غذایی است، اما باید بازیگران اصلی زنجیره تامین مواد غذایی از شرکتهای بزرگ گرفته تا فروشندگان را درگیر SME و با آنها تعامل کرد تا فرهنگ سلامت مواد غذایی را در هر سطحی تقویت کنیم.
SME مخفف عبارت Small & Medium Enterprises و در برگیرنده کلیه شرکتهای کوچک و متوسط اعم از بنگاههای صنعتی، خدماتی، بازرگانی و کشاورزی است.
ما باید ایمنی (سلامت) مواد غذایی را بر روی بهترین شیوههای جهانی بنا کنیم و به این نکته توجه داشته باشیم که معمولا دولتها، نهادهای نظارتی یا بازرسی غذای مصرفی جامعه را تولید نمیکنند بلکه از کوچکترین مشاغل خرد گرفته تا بزرگترین شرکتهای جهانی این کار را انجام میدهند.
بخشهای خصوصی به عنوان بازیگران مسئول و تسریع کننده تغییراتی که سلامت غذاها را تضمین میکند، در این زمینه نقش کلیدی ایفا مینمایند.
در صورت ایجاد انگیزههای لازم، آنها بازیگران اصلی تولید غذاهای ایمن و ایجاد زنجیره حفظ رژیم غذایی سالم خواهند بود.
چه در بخش دولتی و چه خصوصی و در سراسر سازمانهای بینالمللی و جامعه جهانی گسترده، همه میتوانیم و باید نقشی ایفا کنیم. رسیدن به سلامت و ایمنی مواد غذایی مطمئنا کار همه افراد است؛ زیرا اگر ایمنی غذایی نداشته باشیم، همه از آن تأثیر خواهند پذیرفت.
نویسنده: steve wearne ـ مدیر امور جهانی/ آژانس استانداردهای غذایی بریتانیا
مترجم: ملیکا بخشنده- دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق بینالملل
تاریخ: 21 دسامبر 2021