آشنایی با انواع نژادهای نادر گاو
انواع نژادهای گاو اگزوتیک ویژگیها متنوعی دارند که به نیازها و ترجیحات خاص کشاورزی پاسخ میدهند. در این مقاله، دو دسته اصلی را بررسی میکنیم: نژادهای لبنی و نژادهای گوشتی.
اخبار سبز کشاورزی؛ معصومه رزمی| نژادهای لبنی به دلیل تولید شیر استثنایی شناخته میشوند، در حالی که نژادهای گوشتی برای تولید بهینه گوشت توسعه یافتهاند.
با بررسی ویژگیها، منشأ و مزایای منحصر به فرد هر نژاد، هدف ما ارائه یک نگاه کلی جامع به این انواع گاوهای اگزوتیک است.
الف) نژادهای لبنی گاو
این گاوها به منظور تولید شیر نگهداری میشوند. گاوهای لبنی خوب باید چند ویژگی داشته باشند. ابتدا باید دارای پستان خوب شکل و آویزان باشد که دارای چهار پستانی باشد که به طور مناسبی طولانی، بزرگ و در جاهای مناسب باشد.
به علاوه، حیوان باید دارای یک ورید شیر بزرگ باشد و پستان خود باید اسفنجی باشد. رباطهای قوی که از جلو و عقب پشت پستان پشتیبانی میکنند همچنین اهمیت دارند.
گاوهای لبنی باید به شکل میانکمان باشند، به این معنی که سینههای کوچکتر و سینههای عقب بزرگتر داشته باشند. علاوه بر این، آنها باید دارای تولید شیر بالا باشند، اگرچه این میزان ممکن است بستگی به نژاد، تغذیه و سن حیوان داشته باشد.
نرخ باروری بالا مطلوب است تا تولید متناوب زایمان امکانپذیر باشد. برای گاوهای لبنی خوب مهم است که هنگام شیردهی اضافی وزن نگذارند، زیرا این کار میتواند بیشترین مقدار مصرف غذا را به تولید گوشت به جای شیر هدایت کند.
دورههای شیردهی طولانی برای گاوهای لبنی مطلوب هستند. شیر تولید شده توسط گاوهای لبنی خوب باید دارای محتوای بالای چربی و پروتئین باشد.
سرانجام، گاوهای لبنی خوب باید مقاومت نسبت به بیماریها، انگلها و تغییرات در دمای محیط را از خود نشان دهند.
مرتبط: نشانههای حرارت در گاوها - بدانید کی گاوهایتان در حالت حرارت هستند. معروفترین نژادهای محلی گاو. آنچه باید بدانید.
1-هلشتاین فریزیان:
منشأ این نژاد هلند است، به ویژه شمال هلند و فریزیا. مشخصات فیزیکی شامل یک پوست سیاه و سفید وزن 908-1100 کیلوگرم برای گاوهای نر و 600-700 کیلوگرم برای گاوهای ماده است. هلشتاین فریزیان بزرگترین نژاد لبنی است با یک گرمایش روزانه 1.150 گرم برای گاوهای آماده کردن.
به طور میانگین، آنها بهترین عملکرد شیری را دارند و هر دوره شیردهی حدود 8000 لیتر شیر با 4/0 درصدچربی و 3.3 درصد پروتئین تولید میکنند.
آنها در سیستمهای تولید و اقلیمهای مختلف عملکرد خوبی دارند و بیشترین حجم شیر را در میان نژادهای لبنی تولید میکنند. همچنین تولید گوسالههای قوی با رشد سریع و بلوغ زودرس و امکان تولید گوشت گوساله با کیفیت خوب در تلاقی با گاوهای گوشتی را دارند.
2- گرنزی:
این نژاد از نرمن بریندلز و فرومان دو لئون در جزیره گرنزی در بریتانیا توسعه یافته است. ویژگیهای فیزیکی شامل یک پوست پنکه با علامتهای سفید و پوست زرد است.
وزن بزرگترین برای گاوهای نر 700-850 کیلوگرم و برای گاوهای ماده 500-600 کیلوگرم است. به طور میانگین، آنها دارای یک تولید شیر حدود 5520 لیتر در دوره شیردهی با 5.0درصد چربی و 4.0درصد پروتئین هستند.
گرنزیها شیر با کیفیت بالا با 20-30درصد کمتر از سایر نژادهای لبنی بزرگ میتوانند تولید کنند، قابلیت سازگاری با شرایط آبوهوایی و جغرافیایی گستردهای دارند و برای زایمان نیز مناسب هستند.
آنها همچنین عالی در چرایندگی هستند و برنامههای چرایندگی چرا را با هزینههای پایینتر نسبت به فریزیان اجرا میکنند.
3-ایرشایر:
این نژاد از شهرستان ایرشایر در اسکاتلند نشأت گرفته است. ویژگیهای فیزیکی شامل یک پوست گهواره عمیق گیلاسی، ماهوگانی یا قهوهای با علامتهای سفید و وزن 800-900 کیلوگرم برای گاوهای نر و 500-600 کیلوگرم برای گاوهای ماده است.
به طور میانگین، آنها دارای یک تولید شیر حدود 5967 لیتر در دوره شیردهی با 3.9درصد چربی و 3.4درصد پروتئین هستند. ایرشایرها گاوهای قوی، سختپوست و متعادلی هستند که در تمام سیستمهای مدیریت، به ویژه در چرایندگی، عملکرد خوبی دارند.
آنها همچنین برای تولید گوسالهها با حیوانات قوی و داشتن پستانهای عالی شناخته میشوند.
4-جرسی:
این نژاد از جزیره جرسی در انگلستان نشأت گرفته است. ویژگیهای فیزیکی شامل یک پوست خاکستری روشن تا تقریباً سیاه با یک بینی تیره و یک حلقه نور روی آن است.
وزن برای گاوهای نر 536-800 کیلوگرم و برای گاوهای ماده 357-536 کیلوگرم است. نژاد جرسی کوچکترین نژاد لبنی است با سرها کوتاه و پهن.
به طور میانگین، آنها دارای یک تولید شیر حدود 4000 لیتر در دوره شیردهی با 6.0درصد چربی و 4.2درصد پروتئین هستند.
جرسیها قابل سازگاری با گستره وسیعی از شرایط آبوهوایی و جغرافیایی هستند و در برنامههای چرایندگی عالی عمل میکنند. آنها همچنین در برابر گرما مقاوم هستند و تولید گوسالهها با عمر بلندتر و رشد سریعتر نسبت به سایر نژادهای لبنی دارند.
5 - براهمان آمریکایی:
براهمان آمریکایی یک نژاد گاو زبو است که اصل آن از هند است. این نژاد به طور عمده در آمریکای مرکزی و جنوبی، به خصوص در مکزیک و تگزاس یافت میشود. این گاوها تحمل حرارت دارند و قابلیت چرایندگی در دماهای محیطی تا 38 درجه سانتیگراد را دارند.
با این حال، آنها به همان سرعت کمتر از نژادهای شورتهورن، هرفورد و آنگوس رشد نمیکنند، با سن زایمان 2 سال به جای 1.5 سال برای سایر گاوهای گوشتی.
6-سانتا گرترودیس:
نژاد سانتا گرترودیس از تلاقی براهمان آمریکایی و شورتهورن در مزرعه کینگ در تگزاس توسعه یافت. این نژاد به عنوان یکی از نژادهای مقاوم، زودرس و قابلیت افزایش وزن در مراتع نسبتاً فقیر شناخته میشود.
7-رومانیولا:
نژاد رومانیولا از تلاقی گاوهای وحشی باستانی (بوس پریمیجنیوس نومادیکوسا و بوس پریمیجنیوس پودولیکوس) در منطقه رومانیا شمال شرق ایتالیا توسعه یافته است.
با پوست سفید تا خاکستری روشن، عضلات سنگین و شاخهای مشخص، رومانیولا یکی از بزرگترین نژادهای گاو گوشتی است.
آنها دارای یک میزان روزانه متوسط افزایش وزن 1.300 گرم هستند و تبدیلکنندههای مقرون به صرفه ای از نظر تغذیهای هستند، مناسب برای بهرهوری بالای کارکس و دارای مشکلات زایمان کم.
8-بونسمارا:
نژاد بونسمارا از تلاقی گاوهای آفریکانر (5/8)، هرفورد (3/16) و شورتهورن (3/36) ایجاد شده و در مناطق ترانسوال، ناتال و آفریقای جنوبی یافت میشود.
با پوست قرمز و عضلات دوبارهای، بونسمارا وزن بلغارتان وزن برای گاوهای نر 892-1200 کیلوگرم و گاوهای ماده 560-900 کیلوگرم دارد.
این نژاد به بهرهوری تولید مثل بالا، مرگومیر گوساله کم، وزنهای پیروزی بهبود یافته، و نرخ رشد بالا معروف است و بیشتر به محیط استوایی سازگار است، مقاوم به بیماریهای به دلیل کپه پوستی و چرایندگی وظیفهشناخته شده خوبی دارد.
در پایان، دنیای نژادهای گاو اکزوتیک گزینههای فراوانی برای هر دو تولید لبنی و گوشتی ارائه میدهد. نژادهای لبنی مانند هلشتاین فریزیان، گرنزی، ایرشایر، جرسی، براون سوئیس، سهیوال، سیمنتال دول پورپس، و جامائیکا هوپ، با ویژگیها و مزایای خاص خود به نیازهای خاص تولید شیر پاسخ میدهند.
از طرف دیگر، نژادهای گوشتی مانند آبردین آنگوس، هرفورد، شورتهورن، گالاوی، براهمان آمریکایی، سانتا گرترودیس، رومانیولا، و بونسمارا برای تولید بهینه گوشت با ویژگیهایی مانند رشد زودرس، رشد سریع، و تحمل حرارت توسعه یافتهاند.
این نژادهای گاو اکزوتیک با دقت گوشت و انتخابشان برای تأمین نیازهای مختلف کشاورزی و شرایط زیست محیطی انتخاب میشوند. کشاورزان میتوانند نژادی را که بهترین انطباق را با نیازهای خاص خود دارد انتخاب کنند، چه بخواهند تولید شیر را بیشینه کنند، کیفیت گوشت برتری داشته باشند یا در شرایط آبوهوایی دشوار با موفقیت اقدام به کشاورزی کنند.
هر نژاد ویژگیهای خود را به همراه میآورد، مانند میزان تولید شیر، محتوای چربی، قابلیت سازگاری، نرخ رشد، و مقاومت در برابر بیماری، که به کشاورزان این امکان را میدهد تا تصمیمات با اطلاعات بیشتری بر اساس اولویتها و اهداف خود اتخاذ کنند.