حل چالشهای کشاورزی از مسیر شرکتهای دانشبنیان
صنعت کشاورزی نیازمند بهکارگیری محصولات فناورانه و نوآوری و استفاده از خلاقیت و ایدههای نو برای رشد است.
به گزارش اخبار سبز کشاورزی به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سلامت و امنیت غذایی یک کشور مستقیماً به تولیدات بخش کشاورزی وابسته است و هرگونه اختلالی در روند تولید این بخش میتواند بهطور مستقیم امنیت غذایی و حتی سیاسی آن کشور را تهدید کند.
بخش کشاورزی در روند رشد و توسعه اقتصادی کشورهای مختلف نقشهای متعددی بر عهده دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان تأمین مواد خام و اولیه مورد نیاز صنایع بالادستی، تأمین نهادههایی مانند نیروی کار، مصرف تولیدات سایر بخشهای صنعتی از قبیل کودها و سموم شیمیایی و ماشینآلات کشاورزی، ارزآوری برای کشور و تأمین مالی سایر بخشهای زیربنایی اشاره کرد.
در ایران مناطق کشاورزی متنوعی وجود دارد و الگوهای کشت گوناگونی را میتوان در قسمتهای مختلف آن پیادهسازی کرد. تنوع اقلیمی و آب و هوایی باعث شده تا ایران زیرساخت قوی برای گسترش بخش کشاورزی در اختیار داشته باشد.
چالشها و فرصتهای کلیدی حوزه کشاورزی
در حوزه کشاورزی چالشها و فرصتهای کلیدی شامل آسیبپذیری بالای محصولات کشاورزی و دامی در مقابلشرایط آبو هوایی نامساعداز قبیل خشکسالی، طوفان، سیل و…، از دسترفتن حجمزیادی از محصولات وکاهش بهرهوری به دلیل عدماطلاع از وضعیت و نیازهای هر محصول، هدر رفتن مقدارزیادی از منابع ارزشمند مانند آب، کود و آفتکش در استفاده از روشهای سنتی آبیاری وکود دهی میشود.
وابستگی فعالیتهای کشاورزی مانند برداشت محصولات به در دسترس بودن نیروی کار ماهردرزمان مناسب که هرروز کمیابتر شده و هزینهی آن نیز افزایش مییابد، محدودیت منابع و زمین برای تأمین نیاز غذایی جمعیت روبهرشد و اثرات مخرب زیستمحیطی فعالیتهای گستردهی کشاورزی و دامداری، افزایش حساسیت افرادجامعهبر روی کیفیت و تازگی مواد غذایی وتمایل آنها به مصرف مواد غذایی ارگانیک و تازه و وجودواسطههای متعدد و عدمدسترسی مستقیم به تأمینکنندگان، مصرفکنندگان اصلی وتحولات بازار از دیگر چالشها و فرصتها است.
همچنین پیچیدگی مدیریت یکپارچه وکارآمد فعالیتهای کشاورزی و دامداری، گران بودنبسیاری از تجهیزات نوین کشاورزی و عدم بهصرفه بودن تهیهی آنها برای کشاورزانخرد و بهرهوری پایین و عدم همگامی باپیشرفتهای فناورانه به دلیل پایین بودن سطح علمی کشاورزان درکشورهای درحالتوسعه از مسائل مطرح در حوزه کشاورزی است.
زنجیره فعالیت
شرکتهای دانشبنیان و خلاق برای حل چالشهای موجود در حوزه کشاورزی باید در حوزههای روشهای نوین کشاورزی و کشاورزی دقیق، تسهیل و بهبود فعالیت های مدیریتی، ارتقای سطح علمی کشاورزان و شکل دهی شبکههای تخصصی، خرید و فروش آنلاین ورود کنند.
بخش خرید و فروش آنلاین شامل فروش مستقیم محصولات و تامین بذر، اقلام مصرفی و تجهیزات میشود. کشت سلولی و محصولات آزمایشگاهی، سیستمهای کشاورزی شهری از قبیل کشت عمودی، هیدروپونیک و ایروپونیک، تصویربرداری هوایی، اتوماسیون، رباتیک و تراکتورهای خودران و سیستمهای آبیاری و کوددهی هوشمند از موضوعات مطرح در روشهای نوین کشاورزی و کشاورزی دقیق است.
تسهیل و بهبود فعالیتهای مدیریتی شامل پلتفرم مدیریت و برنامهریزی فعالیتهای کشاورزی و پلتفرم ارائه دهنده اطلاعات و خدمات پشتیبان تصمیم میشود و ارتقای سطح علمی کشاورزان و شکل دهی شبکههای تخصصی موضوعاتی از قبیل پلتفرم شبکهسازی و پلتفرم آموزشی و فرهنگسازی را در بر میگیرد.