بهبود صفات اقتصادی زعفران
افزایش برداشت زعفران در واحد سطح تا 50 کیلوگرم در هکتارمورد حمایت قرار نمیگیرد؟!ایران رویشگاه زعفران،اما ارزش 50 تا 100 برابری آن نصیب ایران نمیشود.
افزایش برداشت زعفران در واحد سطح تا 50 کیلوگرم در هکتارچرا مورد حمایت جدی قرار نمیگیرد؟!
ایران گرچه مامن و رویشگاه زعفران بوده اما ارزش 50 تا 100 برابری آن نصیب صاحبان تکنولوژی، بازاریابی، بستهبندی و برندسازی میشود. علیرغم یکهتازی ایران با تولید 90درصد از زعفران با کیفیت جهان، اما در سالهای اخیر و با قاچاق پیازهای زعفران از ایران به افغانستان، چین و پس از آن سایر کشورها، رقبایی برای ایران در کشت و تولید زعفران به وجود آمده که بهتدریج جای زعفران ایران را در بازارهای جهانی پر میکنند.
اگر چه مسئولان کشور چندان در قیدوبند از دست دادن برندهای تجاری ایران در بازارهای جهانی نبوده و به اندکی آه و افسوس بسنده کرده و با یک «اظهار تاسف» موضوع را به فراموشی رهسپار میکنند، اما هستند افرادی که به دلیل حس میهندوستی و علاقه به چنین محصولات خاص و شاخص در این راه گامهایی برمیدارند، هر چند مشاهده شده که در بسیاری از موارد از سوی مسئولانی که یکی از وظایف آنها تشویق و حمایت از چنین افرادی است، که مورد بیمهری قرار گرفتهاند.
مهندس مهدی سعیدینژاد که با کمک همکاران خود خانم مهندس استکی و آقای مهندس حاتمینژاد در زمینه فعالیتهای کشاورزی و بهویژه زعفران در خطه زعفرانخیز خراسان اقداماتی انجام دادهاند که نتایج ارزشمندی همراه داشته به خبرنگار ما میگوید: در زمینه ایجاد تغییرات فیزیولوژیکی، افزایش عملکردهای کمیت و کیفیت آن به همراه همکاران خود، اقداماتی انجام داده که نتایج بسیار خوبی حاصل شده است.
وی گفت: با رعایت اصول فنی و طی آزمایشهای متعدد و با در نظر گرفتن طیف وسیعی از عوامل رشد از قبیل اقلیم، نوع خاک، عناصر غذایی، EC، روشهای کاشت و داشت، اصول فیزیولوژیکی و … گام مهمی در این راه برداشته و موفق به افزایش تعداد روزگل و وزن پیاز(بنه) زعفران شده که در مقوله زعفران با اهمیت است و توانستهایم عملکرد زعفران را در واحد هکتار به 30 تا 50 کیلوگرم زعفران خشک برسانیم.
اگر چه پیازهای زعفران ایران به برخی دیگر از کشورها برده شد اما این نوآوری در ایجاد تغییرات فیزیولوژیکی زعفران و وزن پیاز گام مهمی در منحصر کردن مجدد کشت زعفران در ایران است. این اتفاق ملی اما نیازمند حمایتهای مادی، مالی و معنوی است و شاید سزاوار تشویقهای ویژه باشد.
مهندس سعیدینژاد آماده ارائه هرگونه اطلاعات از اقدامات خود به علاقهمندان و کشاورزان زعفران کار بهمنظور حفظ شان زعفران ایران در جهان است.
ماهنامه دام و کشت و صنعت- شماره ۲۵۶