بانوان جوان کارآفرین در عرصه زنبورداری
بانوان تولید کننده و کارآفرین در صنعت زنبورداری بانوانی که در چرخه تولید نیز همپای مردان در حال تلاش شبانهروزی هستند که جای بسی تقدیر و تشکر را دارد.
اخبار سبز کشاورزی؛ بانوانی که نه فقط در وظایف همسری و مادری خویش کوشا و فعال هستند بلکه در چرخه تولید نیز همپای مردان در حال تلاش شبانهروزی هستند که جای بسی تقدیر و تشکر را دارد. یکی از بانوان در خطه استان اصفهان خانم مریم طهماسبی، زنبوردار خستگیناپذیری است که از زبان خودش بیشتر با کار و فعالیت ایشان آشنا میشویم:
لطفا کمی در مورد میزان تحصیلات و رزومه خودتان توضیح دهید؟
اینجانب مریم طهماسبی متولد سال 1361 دارای مدرک کارشناسیارشد، استاد دانشگاه و مدیر زنبورستان ارشانا.
با چه انگیزهای وارد این صنعت شدید و آیا به دلیل مشغله وظایف خانهداری، فرزند و همسر با مشکلی مواجه بودید یا خیر؟
از سال 1398 به اتفاق خواهرم خانم مائده طهماسبی که مهندس کشاورزی هستند، تصمیم به راهاندازی یک کار تولیدی گرفتیم. در بیشتر زمینهها تحقیق و جستجو کردیم و معایب و مزایای آنها را بررسی کردیم. در تحقیقات توجهمان به حرفه زنبورداری جلب شد و متوجه شدیم که اگر بتوانیم بازار خوبی برای فروش و صادرات فراوردههای زنبورعسل ازجمله ژلرویال ، زهر زنبور، برهموم و همچنین عسل پیدا کنیم.
در کنار سخت بودن کار دارای ارزشافزوده بالایی هست. پس تصمیم به زنبورداری گرفتیم اما نه به روش سنتی و کوچ دادن و فقط تولید عسل بلکه به روش علمی و مطابق با اصول جهانی. در این راستا با آقای دکترصالحی و آقای وحید ناظمی(مدیریت مجتمع تحقیقاتی عسل دنا) آشنا شدیم و از راهنماییها و تجربیات این دوستان، بسیار استفاده کردیم.
حرفه زنبورداری یک کار بسیار سنگین و طاقتفرسا هست و بسیاری از افراد به من گوشزد میکردند که این حرفه مردانه و برای دو خانم بسیار سخت است. اما من و خواهرم نا امید نشدیم و در کنار مشغلهها و روزمرگیهای زندگی شخصی، سعی کردیم با کمک هم و یاری خداوند به شکل صحیح کار را جلو ببریم.
کمی در مورد منطقه جغرافیایی زنبورستان خودتان توضیح دهید؟
زنبورستان ما در اصفهان جاده علویجه واقع شده است و طبیعت آن منطقه سرشار از تنوع گیاهان دارویی است که همین مسئله باعث شده عسل و ژلرویال تولیدی خواص دارویی فوقالعاده بالایی داشته باشد.
استان اصفهان را در زمینه تولید عسل در چه رتبهای می بینید؟
استان اصفهان در کشور مقام سوم تولیدعسل و فرآوردههای آن را دارد. شهرستان های خوانسار و گلپایگان و نجفآباد سهم عمدهای در تولیدات اصفهان دارند که با توجه به ظرفیت بالای تولیدی که در اصفهان وجود دارد و بالارفتن سطح علم و آموزش زنبورداران امکان دستیابی به مقام بالاتر را کاملا داراست.
آیا در این سالهای فعالیت، حمایتی را از وزارت جهاد کشاورزی داشتهاید یا خیر؟
خیر، ما هیچ کمک یا خدمات یا تسهیلاتی از هیچ ارگان و نهادی دریافت نکردیم و تمام سرمایه و هزینههای کار را با نرخ آزاد بازار و کیفیت بالا با هزینه و سرمایه شخصی خود تهیه کردیم و ضمن اشتغالزایی برای جوانها و همچنین تولید محصول مورد نیاز مردم، توانستیم ثابت کنیم که دختران و خانمهای ایرانی توانایی انجام همه امور را با شایستگی دارا هستند.
به طور کلی صنعت زنبورداری کشور را به لحاظ تولید عسل و فرآوردههای آن چگونه ارزیابی می کنید؟
ایران به دلیل کیفیت بالای محصولات زنبورعسل ازجمله عسل و ژلرویال و زهر زنبور و … در رتبه بالای جهانی قرار دارد. ملیتین زهر زنبور ایرانی از 50 الی 70 درصد است که همین خصوصیت آن را جزو گرید یک جهان قرار داده است.
اگر تکنولوژی جداسازی ماده ملیتین از زهر زنبور را داشته باشیم، قیمت هر میلیگرم آن در بازار جهانی 100 دلار است. همچنین ژل رویال به علت نژاد برتر زنبور ایرانی و برداشت سنتی دارای کیفیت بسیار بالایی نسبت به استاندارد جهانی است. اما به لحاظ صادرات متاسفانه جایگاه خوبی ندارد.
هر چند در زمینه صادرات عسل سالهای اخیر پیشرفت بهتری داشتهایم ولی در زمینه دیگر فراوردههای زنبورعسل نیاز هست با همکاری مقامات و مسئولان روی بحث صادرات بیشتر کار شود. از این راه فرصتهای شغلی بیشتری برای جوانان و ارزآوری برای مملکت ایجاد کنیم. همچنین سعی کنیم دست واسطهها را بسته و اجازه بدهیم ارزشافزوده در این صنعت به تولیدکننده برسد.
تولیدات خودتان اعماز عسل (ژل رویال، گرده گل، بره موم و غیره) به چه میزان است؟
زنبورستان ارشانا تونایی تولید ۱۲۰۰ کیلوگرم عسل، 20 کیلو ژلرویال، 30 کیلوگرم گرده گل و 10 گرم زهر زنبور را دارد. که سعی بر افزایش تولید داریم. متاسفانه امسال بهخاطر خشکسالی و کمبود دشتهای پرگل که یکی از مشکلات اساسی زنبورداران است، میزان تولید بسیاری از زنبورداران نسبت به سالهای قبل کمتر است.
بحث صادرات عسل و فرآوردههای آن را در سالهای اخیر چگونه میبینید؟
به نسبت سالهای قبل، صادرات عسل روند بهتری داشته اما هنوز ما ظرفیت بالایی برای صادرات داریم. صادرات یک کیلوگرم ژل رویال به اندازه فروش 10 بشکه نفت برای ایران ارزآوری دارد. کشورهایی مانند چین، اندونزی، مالزی و آمریکا و …. بالاترین ارقام را در صادرات این محصول دارند. بسی جای تاسف دارد که ایران با چنین ظرفیت بالای تولید و همچنین کیفیت بالای محصولات در حوزه صادرات این محصولات جایگاه
مناسبی ندارد.
نقش رسانهها به خصوص مطبوعات تخصصی را در حمایت از صنعت زنبورداری تا چه اندازه مهم میدانید؟
نقش رسانهها و مقامات دولتی در این میان بسیار حائز اهمیت است. رسانهها با ارائه گزارشها و ارائه خواص و فایدههای مصرف محصولات زنبور عسل، همینطور آگاه کردن مردم نسبت به وجود انواع محصولات تقلبی و بدون کیفیت، میتوانند سطح آگاهی مردم را نسبت به این محصولات بالا برده و به فروش این محصولات و حمایت از تولیدکننده کمک کنند. همچنین با ارائه و نشان دادن مشکلات و موانع بر سر راه تولید به مسئولان ذیربط، کمک شایانی در روند رفع مشکلات زنبورداران داشته باشند.
استقبال بازار داخلی از تولید عسل را چگونه ارزیابی میکنید؟
متاسفانه در ایران با بالارفتن قیمتها و پایین آمدن توانایی خرید مردم، بازار ارزانقیمت عسل تقلبی و ژل تقلبی داغتر شده است و مردم به دلیل گرانی هزینههای زندگی، اکثرا به قیمت محصول نگاه میکنند نه به کیفیت آن و به دنبال آن بر فروش محصولات خالص اثرگذار هست.
تنوع قیمت انواع عسل چه نقشی در تولید و مصرف آن دارد؟
مسلما اگر قیمتگذاری عسل به روشی صورت بگیرد که زنبوردار به غیر از هزینههایی که انجام داده بتواند سود مناسب هم کسب کند، نسبت به تولید محصول و پیشرفت کارش کوشاتر خواهد بود.
تاثیر عسلهای تقلبی بر بازار تولید و مصرف عسل چگونه است؟
متاسفانه در بازار ایران بهعلت اینکه استاندارد خاصی برای واردات ژلرویال وجود ندارد، قاچاق و وارد کردن این محصول بدونکیفیت از چین، بازار خوبی پیدا کرده و با وجود عسلهای تقلبی و ژلرویال چینی که عملا هیچ فایده و خاصیت درمانی ندارند و فقط ارزانقیمت هستند و برای مشتری راه شناخت و تشخیص تقلبی بودن آن وجود ندارد، با استقبال مردم روبه رو شده و فروش محصولات خالص زنبورداران به دلیل اختلاف قیمت بسیار سخت شده است.
در پایان اگر پیام و یا راهکاری برای مشکلات زنبورداران دارید بفرمایید؟
مقامات دولتی و وزارت جهادکشاورزی با ارائه تسهیلات و خدمات مناسب به زنبورداران و همچنین فراهم کردن بازار تهیه مواد اولیه و داروها با نرخ دولتی و ایجاد فرصت صادرات به کشورهای دیگر باعث ارز آوری فراوان و ایجاد فرصت شغلی و جلوگیری از دلالبازی شوند و سعی کنند با برگزاری کلاسهای آموزشی(آنلاین و حضوری) سطح علمی زنبورداران را بالا برده و تکنولوژی روز دنیا در حرفه زنبورداری را به زنبورداران آموزش دهند و از عقبماندن ایران در زمینه صادرات این محصولات نسبت به بازارهای جهانی جلوگیری کنند. چون واقعا جای تاسف دارد که ایران با این همه منابع، جایگاه خوبی در صادرات نداشته باشد.
در پایان تشکر می کنم از مسئولین و همکاران سایت مزرعه سبز که این فرصت را در اختیار قرار دادند تا گوشهای از مشکلات صنعت زنبورداری را بیان کنم.
با آرزوی بهترینها برای همه مردم جهان به ویژه زنبورداران عزیز
Zanburdar_ Dokhtarane
طهماسبی(عسل ارشانا)
09133038845