یک سوال مهم؛ محسن رضایی در ایران زندگی میکند؟
همیشه افزایش قیمت اقلام خوراکی باعث شوک مردم میشود اما شوکه کنندهتر از آن پیشنهادهایی است که مسئولان برای کنترل قیمت آنها میدهند.
اخبار سبز کشاورزی؛ یکی از این اقلام که با افزایش قیمت عجیب روبرو است، گوشت قرمز است که از خیلی وقتها پیش مردم قید خرید آن را زدهاند. حالا به جای اینکه مسئولان راهکاری ارائه دهند که قیمت گوشت قرمز که بنا به گفته کارشناسان سرانه مصرف آن به شدت پایین آمده است، کنترل شود یا پایین بیاید، نسخه عجیبی را پیچیده اند.
مثلا محسن رضایی در جریان سفر به منطقه خلیج فارس و بازدید از پرورشگاه ماهی در قفس این منطقه، گفته است: «هزاران کیلومتر ساحل دریایی و اقیانوسی در اطراف ایران یک فرصت استثنایی برای کشور است و با این وجود، نباید وضعیت گوشت، غذا و معیشت مردم در تنگنا باشد. اضافهشدن گوشت ماهی به سفره مردم، قیمت گوشت قرمز را نیز کاهش میدهد و یا کنترل میکند.»
در حالی محسن رضایی مردم را به استفاده از گوشت ماهی تشویق میکند که قیمت ماهی هم آنقدر گران است که مردم توانایی خرید آن را ندارند.
از سوی دیگر چندی پیش مهدی سروی، کارشناس اندیشکده اقتصاد مقاومتی و از مشاوران اقتصادی دولت به ایلنا گفته بود: «میانگین مصرف گوشت خانوادهها در کشور ۸ کیلوگرم و در سه دهک پایین جامعه ۲ کیلوگرم در سال است».
به گفته او سرانه مصرف گوشت قرمز برای هر نفر در ۳ دهک پایین جامعه، حدود ۷۰۰ گرم در یک سال است. اگر همان ۸ کیلوگرم را به عنوان میانگین مصرف گوشت خانوادهها در نظر بگیریم و یک خانواده متوسط ایرانی را ۳ نفر فرض کنیم، سرانه سالانه مصرف گوشت در ایران، ۲.۶ کیلوگرم میشود؛ به عبارتی هر فرد به طور متوسط در سال، ۲.۶ کیلوگرم گوشت قرمز مصرف میکند و این در حالیست که مصرف سالانه گوشت قرمز برای هر نفر در ۳ دهک فرودست، فقط ۷۰۰ گرم است! به عبارتی هر ایرانی متعلق به سه دهک کمدرآمد که از قضا قاطبه مزد و حقوقبگیران شاغل و بازنشسته نیز در همین گروه قرار میگیرند، در هر سال، یک کیلوگرم گوشت قرمز هم مصرف نمیکنند.
کاهش مصرف سرانه گوشت قرمز در ایران، رابطه مستقیم با تورم سنگین این بخش و افولِ قدرت خرید مردم به خصوص گروههای مزدبگیر دارد؛ تنها نگاهی به «گزارش افزایش قیمت اقلام خوراکی در ماه آذر» که در روزهای گذشته از سوی مرکز آمار منتشر شده به خوبی نشان میدهد که چرا نمودارهای مصرف گوشت تا این اندازه دچار کاهش شده است. تورم نقطه به نقطهی اقلام پروتئینی مثل گوشت گوسفند و گاو و ماهی، بیش از ۱۰۰ درصد
است؛ به عبارتی این اقلام در آذرماه سال جاری به نسبت آذر سال قبل، بیش از ۱۰۰درصد افزایش قیمت داشتهاند؛ به این ترتیب، در طول یکسال منتهی به آذرماه،
ماهی قزل آلا ۹۰ درصد، گوشت قرمز گاو و گوساله ۱۳۰ درصد و گوشت گوسفند ۱۳۶ درصد گرانتر شدهاند. به این ترتیب، کارگران و مزدبگیرانی که درآمد ثابت ماهانه دارند، از قدرت خرید گوشت قرمز محروم هستند. این شرایط نشان میدهد که طرحهای دولت برای تامین اقلام سفرههای مردم مثل یارانه یا کالابرگ الکترونیک نتوانسته سفرههای خالی فرودستان را از فقر غذایی نجات دهد، ضمناً این طرحها از مدیریت قیمت اقلام ضروری خوراکی در بازار ناتوان بودهاند و کاهش مصرف پروتئین با یک شیب تند تداوم داشته است.