پرتودهی محصولات کشاورزی و ردپای WHO
رئیس سازمان انرژی اتمی، از افتتاح یکی از سایتهای پرتودهی محصولات کشاورزی در کشور خبر داد و گفت: تا اواسط مهرماه سایتهای پرتودهی کشور به 8 سایت خواهد رسید.
اخبار سبز کشاورزی؛ در دولت سیزدهم سند جامع راهبردی هستهای تهیه و پرتودهی محصولات کشاورزی در این سند تعریف شده است.
سازمان جهانی بهداشت (WHO)، سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO)، آژانس بینالمللی انرژی اتمی کمیسیون Codex Alimentarius (CAC) از پرتودهی بهعنوان یک روش ایمنی غذا در سراسر جهان حمایت کرده و آن را تسهیل میکنند؛ در کشور ما نیز استانداردهای مختلفی در این باب وجود دارد.
معایب استفاده از پرتودهی در صنایع غذایی
بعضی از میوهها و سبزی ها در معرض اشعه نرم شده و خصوصیات بافتی خود را از دست میدهند.
چربیها در اثر اشعه، رادیکالهای آزاد ایجاد میکنند که سبب اکسید و تند شدن چربی میشود.
دوز بالای اشعه، طعمهای بسیار نامطلوب تولید میکند
مواد غذایی نسبت به پرتو حساسند
بعضی ویتامینها مانند E و K ،B ،A در بعضی فرآوردههای لبنی در طول پرتودهی باعث ایجاد طعم اکسیداتیو میشود
رنگ گوشت ممکن است در اثر پرتو دهی تغییر کند
دوز پایین اشعه، تمام اسپورهای باکتریایی را تخریب نمیکند
یکی از معایب آشکار فرآیند اشعهدهی در مقایسه با فرآوری حرارتی، عدم قابلیت آن در جلوگیری از فعالیت آنزیمی است
ایران جزو معدود کشورهای دارای سامانه پرتودهی در دنیاست و از اولینها به شمار میرود.
آیا این اولین بودنها با تجربههایی نظیر کشت اولین برنج تراریخته، رتبه اول تست داروهای کرونا، رتبه اول کاهش جمعیت در تبعیت از WHO و...همواره مزیت و افتخار به شمار میآید؟