اگروفود تهران: نشستی محدود با کارکرد محدودتر
نگاهی به سومین روز اگروفود تهران:آیا همایش ملی صادرات صنایع غذایی توانست به چالشهای تحریمها پاسخ دهد؟غیبت مسئولان و نکات این رویداد را اینجا بخوانید

همایشی که «ملی» خوانده شد، اما چالشهای «همیشگی» داشت!
سومین روز نمایشگاه اگروفود تهران مصادف شد با هفدهمین نشست و همایش ملی صادرات ماشینآلات و محصولات صنایع غذایی برگزار شد.
اخبار سبز کشاورزی؛ رویدادی که هر سال در حاشیه نمایشگاه بزرگ صنایع غذایی برگزار میشود و قرار است گرهای از مشکلات صنعتگران باز کند. اما آیا واقعاً چنین بود؟ گزارشها از این همایش، تصویری متفاوت و شاید کمی ناامیدکننده ارائه میدهند.
تکرار مکررات و غیبت فارسی: داستان همایش اگروفود تهران
اگر به سخنرانیها و موضوعات این همایش در چند سال گذشته نگاهی بیندازیم، یک نکته به وضوح به چشم میخورد: نه موضوع جدیدی به آن اضافه شده و نه رویکردی تازه! ترکیب سخنرانیها و سخنرانان نیز، با در نظر گرفتن خطای ذهن انسانی، تقریباً همان است که در سالهای گذشته وجود داشته است.
البته، بنا به فرصت سخنرانهای گذشته، در هر سال چند سخنران تغییر پیدا میکند و سخنرانهای جدیدی بر آن اضافه میگردد.
اما نکته قابل توجه دیگر این است که سخنرانها به طور مصرانه از کلمات انگلیسی به جای کلمات فارسی استفاده میکنند. در مواردی که برای کلمات انگلیسی غیرتخصصی، معادلهای کاملاً متعارف و زیبایی از زبان فارسی وجود دارد، باز هم سخنرانهایی مانند فلورا فرخی، از شرکت نامینو، اصرار بر استفاده از کلمات انگلیسی میکنند؛ در حالی که عمده این کلمات انگلیسی، در حوزه غیرتخصصی قرار دارند و معلوم نیست این اصرار بر عدم استفاده از زبان و کلمات فارسی چه منشأ یا انگیزهای دارد؟
تحریمها، چالش پایدار و غیبتهای پرمعنا در اگروفود تهران
با این حال، درست مانند سال گذشته که نگارنده خود در آن شرکت کرد، همایش ملی صادرات ماشینآلات و محصولات صنایع غذایی به بیان چالشهایی پرداخت که در این صنعت وجود دارد و صنعتگران با آن دست به گریبان هستند. در صدر این موضوعات، مسئله تحریمها و چالشهایی که این تحریمها و سختگیریها بر صنعت و صنعتگران به وجود میآورد، قرار داشت.
سخنرانان در این باره تاکید کردند که به واسطه تحریمها، تمام فعالیتهای پولی و بانکی صادرکنندگان و واردکنندگان مسدود و متوقف شده است و روز پس از اعمال تحریمها، تمام حسابهای بانکی ایرانیان در کشورهای گوناگون بسته و مسدود شده است.
اما نکته جالب اینجاست که مانند سالهای گذشته، هیچ مقام دولتی در این همایش شرکت نکرده و حتی در فهرست سخنرانهای این همایش نیز جایی برای سخنرانی مقامات مسئول از وزارتخانههای صمت و... در نظر گرفته نشده است.
این نشان میدهد که برگزارکنندگان این همایش که "ملی" خوانده شده، از قبل و پیش از برگزاری آن میدانستند که هیچیک از مقامات مسئول که باید پاسخگو باشند، حضور نخواهند داشت. با این حال، پرسش مهم آن است که چرا چنین همایشی "ملی" خوانده شده است؟
نشستی محدود با کارکرد محدودتر: آیا اگروفود تهران راهگشاست؟
دیگر نکته مهم در مورد این همایش که برگزارکنندگان، آن را ملی میخوانند، حضور حدود نیمی از سخنرانهاست. یعنی از پانزده نفر سخنران که قرار بود نشست پرسش و پاسخ هم برگزار شود، فقط هشت تن حضور پیدا کردند و به همین دلیل، نشست پرسش و پاسخ هم برگزار نشد.
با این حال، گمان نمیرود این همایش کوچک که نه صنایع را به طور کامل پوشش میدهد و نه مخاطبان صنعت را اقناع میکند، کارکردی ملی داشته باشد و بتواند در سطح ملی تأثیرگذار باشد یا گرههایی که دست و پای صنعتگران را بسته است، باز کند. آیا میتوان انتظار داشت اگروفود تهران در سالهای آینده، رویکردی متفاوت و موثرتر را در پیش گیرد؟