بیزبانی اتاق اصناف کشاورزی
در سالهای اخیر تلاش شد با تشکیل اتاق اصناف کشاورزی صدای کشاورزان شنیده شود، اما آنچه رخ داد ایجاد اتاقی بود که بیزبان برای دفاع از حقوق کشاورزان است
اخبار سبز کشاورزان؛ مشکلات کشاورزان ایرانی روز به روز در حال افزایش است، اما این قشر زحمتکش جامعه بهعنوان متولیان تامین امنیت غذایی کشور هیچگاه نتوانستند از حقوق خود دفاع کنند؛ چراکه هویتی به آنها داده نمیشد و حتی برخلاف سایر شاغلین و صاحبان کسب و کار از تشکلی منسجم و ساختار واحد برخوردار نبودهاند.
در سالهای اخیر تلاش شد با تشکیل اتاق اصناف کشاورزی این خلاء پر شود و صدای کشاورزان شنیده شود، اما آنچه در واقع رخ داد به میان آمدن اتاقی برای کسب درآمد از کشاورزان بود، اتاقی که حتی بیزبان برای دفاع از حقوق کشاورزان است.
غلامرضا نوریقزلجه، وزیر جهاد کشاورزی دولت چهاردهم، در دومین نشست هیأت عالی نظارت بر اصناف کشاورزی ایران گفت: اصناف و تشکلها زبان گویای کشاورزان هستند؛ اما برخلاف گفته وزیر آنچه تاکنون از این اتاق در سطح ملی و استانی شنیده نشده سخنی برای بهبود معیشت کشاورزان بوده است.
گویا این تشکل اصلا زبانی ندارد و در لابهلای فعالیتهای این اتاق جایی برای مطالبهگری که رسالت اصلی اتاق اصناف کشاورزی است باقی نمانده.
وزیر جهاد کشاورزی که بهدنبال شنیدن صدای کشاورزان از اتاق اصناف کشاورزی است، از میزان دریافتیهای این تشکل برای صدور پروانه و دیگر مجوزها اطلاع دارد؛ اما باید عنوان کرد این امر نارضایتی شدیدی در میان کشاورزان ایجاد کرده و آنان فعالیت این اتاق را در جهت حمایت از خود نمیدانند.
ساختار جدید نظام صنفی همچنان بلاتکلیف
نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی به استناد ماده ۳۵ قانون تاسیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی تشکیل و آییننامه اجرایی آن طی تصویبنامه شمارهنامه ۴۰۲۶۰/ت ۳۴۲۷۴ ک مورخ ۱۷/ ۵/ ۱۳۸۶ هیئت وزیران در تاریخ ۲۰ خردادماه سال ۱۳۸۷ برای اجرا به وزارت جهاد کشاورزی ابلاغ شد؛ اما ساختار آن پس از بررسی نقاط قوت و ضعف در سالهای بعد دستخوش تغییر شده و آییننامههای آن پس از بررسی در کمیسیونهای فرعی و اصلی لوایح دولت در تاریخ ۲۵ / ۹/ ۱۳۹۷ بار دیگر به تصویب هیئت وزیران رسید و طی ابلاغیه شماره ۱۳۰۷۴۰ / ت ۴۹۲۳۵ هـ مورخ ۴/ ۱۰/ ۱۳۹۷ برای اجرا به متولیان امر ابلاغ شد.
بعد از گذشت چندسال اولین جلسه هیئت عالی نظارت بر اصناف کشاورزی ایران در تاریخ ۲۲/ ۰۷/ ۱۳۹۹ تشکیل و اساسنامهها و دستورالعملهای اجرایی مصرح در آییننامه به تصویب اعضا رسید و طی ابلاغیه شماره ۰۲۰/ ۳۳۵۶ تاریخ ۱۸/ ۰۲/ ۱۴۰۰ وزیر جهاد کشاورزی و رئیس هیئت عالی نظارت بر اصناف کشاورزی ایران جهت اجرا ابلاغ شد.
اما تاکنون ساختار جدید نظام صنفی در کشور مستقر نشده و کماکان فرمت قبلی در حال فعالیت است، اتاق اصناف کشاورزی ایران از نمایندگان اتاقهای کشاورزی شهرستانهای استانها که براساس انتخابات مشخص خواهد شد، تشکیل و نسبت به انجام وظایف محوله اقدام خواهند کرد که تاکنون تنها در دو استان نمایندهها مشخص شدهاند.
تشکلزدگی بخش کشاورزی
تعاونی و تشکلهای بسیاری در بخش کشاورزی در حال فعالیت هستند که با سرمایه کشاورزان تشکیل شدهاند و امروز بهدنبال کسب منافع عدهای محدود در قالب مدیرعامل و اعضاء هیات مدیره هستند، اما قرار بود اتاق اصناف کشاورزی دارای.
ﺷﺨﺼﯿﺖ ﺣﻘﻮﻗﯽ ﻣﺴﺘﻘﻞ، ﻏﯿﺮﺳﯿﺎﺳﯽ، ﻏﯿﺮاﻧﺘﻔﺎﻋﯽ و ﻏﯿﺮدوﻟﺘﯽ باشد که براساس گفته وزیر جهاد کشاورزی مطالبهگری بخش کشاورزی را دنبال کند، اما مسیری که این تشکل در پیش گرفته است با ماهیت آن تطابق نداشته و کشاورزان هیچ مطالبهگری از اتاق اصناف را تاکنون ندیدهاند؛ اما بهدلیل نیاز به پروانه کسب برای انجام برخی امور مجبور هستند مبالغ قابل توجهی به حساب سامانه اتاق اصناف کشاورزی واریز کنند که این امر نیازمند روشنگری است.