انشاءالله گربه است
تجاهل بر واقعیات انکارناپذیری که هر انسان کر و کوری آن را حس میکند و مردود خواندن اموری که دههها است پیش چشم هر عالم و عامی خودنمایی میکنند
اخبار سبز کشاورزی؛ تجاهل بر واقعیات انکارناپذیری که هر انسان کر و کوری آن را حس میکند و مردود خواندن اموری که دههها است پیش چشم هر عالم و عامی خودنمایی میکنند، خدشهای بر اصل وجودی آنها وارد نمینماید.
دههها است که مصلحان، دلسوزان و دلواپسان کشور با انذار، هشدار، توصیه و پیشنهادات گوناگون آنچه را در رگهای جامعه جاری است چه با کنایه و چه مستقیم و چشم در چشم بیان کردهاند، اما هر بار با برچسبهایی چون«بیبصیرت» وابسته به اجانب، متاثر از خدعههای دشمنان و... مورد عتاب و خطاب قرار گرفتهاند.
به نظر میرسد که طراحان پوشیدن لنگ و خورندگان نان خشک و یا سیرشدگان شکمها با پیاز و اشکنه نیز که صداهای برآمده از آحاد جامعه را با «انشاالله گربه است» به هیچ شمرده و چشم و گوش بر آنها بستهاند، اینک به این باور رسیدهاند که گربه نیست، بلکه پلنگ است.
پلنگی که در کوچه و خیابانها، خانه و ادارات، کارخانهها و مراکز تولیدی، مزارع و باغها، محیط زیست و دریاچهها، چاههای نفت و گاز، نیروگاههای تولید برق و پمپبنزینها، کلاسهای درس مدارس ابتدایی تا مراکز عالی تحصیلی، بیمارستانها و داروخانهها، جیبهای خالی بازنشستگان و خلاصه در هر سوراخ سبنه و درز و شکافی میگردد و چنگ میاندازد، گلو پاره میکند و خون میریزد، پلنگی که اقتصاد ویران و تجارت را مخروبه کرده و سر باز ایستادن ندارد.
روز جمعه، دوم آذرماه، مسعود پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولان بسیج دانشجوی و طلاب گفت: «در کشور با انواع مشکلات مواجه هستیم، منابعی که داریم معلوم است، ناترازیهایی هم که در آب، برق، گاز، محیط زیست و پول ایجاد شده، معلوم است. بعضی ناترازیها در لب پرتگاه هستند(البته در گفتگوی تلویزیونی هم بر همین سخنان تاکید نمود) و رفع آنها با روند دولتی و اداری امکان پذیر نیست، زیرا پولها مشخص است و تحریم شدهایم و از روزی هم که آمدهایم هر روز بر طبل جنگ میزنند که ما را از ساختن کشور باز دارند. برای حل مشکل مردم جز با نگاهی که در اوایل انقلاب هم دست به دست هم دادند و به میدان آمدند، هیچ راهی وجود ندارد.»
این بخش از سخنان رئیس جمهور هر چند کوتاه، اما نیازمند توضیحاتی است، چرا که ایشان در جایگاه یک متکلم الوحده سخن گفتهاند. در اظهار وجود ناترازیها، علاوه بر آنچه بیان کردهاند تعداد بیشتری نیز وجود دارد، اما نکته مهم فقدان اشاره به رابطه «علت و معلولی»، در این ناترازیها است. پزشکیان یا نمیخواهد و یا «نباید» به ریشهها و علل این ناترازیها اشاره کند و از آنجایی که هیچ «معلولی» بدون «علت» نیست، ذکر یک جانبه ناترازیها بدون بیان عوامل و علل آنها نوعی فرافکنی و فرار رو به جلو از سوی ایشان است.
پزشکیان نمیگوید که سرزمینی چون ایران با آفتاب درخشان 360 روزه اساسا نیازی به نیروگاههای تولید برق گازی و گازوئیلی و آبی و غیره ندارد و میتواند برای همیشه بساط استخراج نفت و گاز را برچیند و فقط در حد تولید مواد پتروشیمی از انها بهرهبرداری نماید.
پزشکیان با این عبارات و با سلب مسئولیت از خود و قوه مجریه، توپ را به زمین مردمی میاندازد که طی حداقل4 دهه با تمام ناراستیها، سوءتدبیرها، صداقت نداشتنها، فرافکنی و تناقض مدیریتی دولتها و دولتمردان و با صبر و تحمل، روزگاران نه چندان شیرین خود را سپری کردهاند، مضافا آن که مردم فیالنفسه ساز و کارهایی اجرایی در اختیار نداشته و نظارت بر عملکردهای دولتها را به وکلای خود واگذار کردهاند که البته این وکالت به نوبه خود «یک داستانی است پر آب چشم».
رئیس جمهور از مردم میخواهد مشابه با نگاهی که در اوایل انقلاب همه دست به دست هم دادند و به میدان آمدند، باز هم بیایند، چرا که هیچ راهی دیگر وجود ندارد.» در پس و پشت این پیشنهاد تاکتیکی یک اشتباه استراتژیک وجود دارد و آن که دیگر آن جوانان دهه 50 که سر در طبق اخلاص نهاده بودند در گورستانها آرمیدهاند وجامعه ایرانی با نسلهای جدیدی که شعارشان اگر چه به صورت پنهان، «الناس علی دین ملوکهم» است، رو به رو میباشد و با آنچه از دهه هفتاد تاکنون بر آنها گذشته، از این سخنان پزشکیان چندان استقبال نخواهند کرد.
سخن آخر آن که دولت« هر دولتی»، باید بپذیرد که دنیای سالهای دهه 1350 با آن اعتماد و همکاری با دولتها و... به گورستان تاریخ سپرده شده و همه چیز به شدت تغییر کرده که در صورت هماهنگ نشدن با تغییرات و اصرار بر آن که « مرغ یک پا دارد» آینده روشنی در انتظار سرزمین ایران نخواهد بود.
سخن ماه-ماهنامه دام و کشت و صنعت-شماره ۲۹۲-آبان ۱۴۰۳