مزرعه سبز: اگر چه مکانهای سکونت در روزگار آپارتماننشینی و زندگی عمودی، امکان لذت بردن از یک فضای سبز یا باغچهای را که بتوان چند نوع سبزی را در آن پرورش داد ناممکن کرده است، اما به هر حال آنهایی که توان در اختیار داشتن فضایی حتی کوچک برای این کار را دارند، میتوانند برای خود یک باغچه با سبزیهای متنوع را آماده نمایند.
اگر چنین افرادی تاکنون یک باغچه سبزی نداشتهاند، ممکن است از برخی جهات دچار مشکل شوند، اما در این جا نکاتی چند برای مبتدیانی که تجاربی در این عرصه ندارند بیان میشود تا پس از اندک زمانی ثمره آنچه را که خود کاشتهاند برداشت نموده و از آن لذت ببرند. حال به برخی نکات برای درست کردن یک باغچه اشاره میشود:
1-انتخاب مکان
برگزیدن یک مکان آفتابگیر که بتواند از بیشترین ساعات آفتابی بهرهمند شود بسیار مهم است. گیاهان از داشتن چنین فضایی بسیار خوشحال خواهند شد و با استفاده حداکثری از نور آفتاب، سبزی و میوههایی خوشمزه تولید خواهند کرد. چنانچه مکان آفتابگیر و مناسبی در اختیار ندارید بهتر است از کاشت سبزی صرفنظر کنید. در این جا است که باید تصمیم گرفت چه کاری انجام داد تا سعی و کوشش آدم به هدر نرود.
2-انتخاب نوع سبزیها
این بخش مفرح، برنامهریزی برای طراحی یک باغچه است و سختی کار از آن جهت است که چشمهای ما فراتر از یک باغچه کوچک را خواهند دید. در آینده همه چیز به نظر لذیذ و خوشمزه خواهد آمد و بیش از آنچه ما بخواهیم اغواکننده خواهد شد. هنگامی که یک سبزی نظیر گوجه فرنگی دارای تنوع بسیار باشد باید برای انتخاب بهترین نوع آن تحقیقات کافی به عمل آورد. به عنوان مثال اگر بخواهیم که پس از مدت کمی از محصولات آن برداشت نمائیم، بهتر است که اقدام به کشت گوجه فرنگی گیلاسی کرد.
3-کشت بذر به جای خرید نشاء
تقریبا اکثریت باغداران، کار خود را با کشت بذر شروع میکنند، چرا که تنوع بذور بسیار بیش از نشاها است. در جایی که امکان دارد با تهیه خزانه نشا، گیاهان ضعیفی به دست آید میتوان مستقیما به کشت بذر اقدام کرد. اما در هر صورت میتوان تصمیم گرفت که کدام گیاه را به صورت نشاء و کدامیک را به شکل بذر تهیه و کشت کرد.
4-طراحی باغچه سبزی
زیبایی شناسی فضای باغچه یکی از نکات مهم است، چرا که باید بدانیم کدام گیاه را در مناسبترین مکان بکاریم، ضمن آن که باید برای رشد هر گیاه فضای کافی در نظر گرفت. هر باغچه نیاز به راهروهای عبور و مرور به منظور انجام امور ضروری دارد. طراحیهای مختلفی برای اجرا در چنین باغچههایی وجود دارد که میتوان آنها را از مراکز مربوطه دریافت کرد.
5-کشت سبزی بیشتر در فضای کوچکتر
معمولا تمام سبزیها به طور هم زمان کشت نمیشوند. برخی از سبزیها در شرایط گرم شدن هوا پلاسیده شده اما گونههایی دیگر شکوفا میشوند. تعداد دیگری فقط برای زمانی بسیار محدود کشت و برداشت میشوند. حال روشهای مختلفی برای بیشترین بهرهبرداری از فضای باغچه وجود دارد که متناسب با خصوصیات گیاه، عمر آن و هدف از کاشت، میتوان اقدام کرد.
6-کشت سبزی در جعبه و گلدان
تقریبا هر نوع سبزی را میتوان در گلدان یا جعبه کشت نمود. این گلدانها چند مزیت دارند. اول کنترل خاک و آبیاری است. میتوان مقدار زیادی خاک را در این گلدانها یا جعبهها ریخت و سپس اقدام به کشت نمود. میتوان این جعبهها را در جایی قرار داد که در معرض بیشترین مقدار نور آفتاب باشند، ضمن آن که با قرار دادن آنها در یک ارتفاع بالاتر، از گزند آفتاب دور نگه داشت.
این جعبهها نیاز به آبیاری بیشتر داشته و گیاهان بزرگ را نباید در آنها کشت کرد.
7-مراقبت از باغچه
یک باغچه نیاز به مراقبتهای معمولی و روزمره دارد. سبزیها منتظر نمیمانند تا شما به آنها آب بدهید یا زیرشان قیم نصب کنید. باید پیوسته مراقب آبیاری و مبارزه با علفهای هرز آنها بود.
اگر بخواهید یک باغچه ارگانیک داشته باشید باید مراقبتهای لازم برای خاک را قبل از کشت انجام دهید.
8-کنترل آفات
کنترل آفات یکی از نکات کلیدی داشتن باغچه است. از آنجائیکه محصول باغچه برای مصارف غذایی مورد استفاده قرار میگیرد، سم پاشی باید آخرین راهکار باشد.
9-برداشت و نگهداری محصول
برای آن که محصول بهترین طعم و مزه را داشته باشد باید بدانیم که نهایتا چه زمانی آن را برداشت کنیم. بعضی از گیاهان خودشان این زمان را اعلام میکنند، مثلا خربزه از بوته دور میشود. ممکن است بخواهیم برخی از سبزیها را به طور کامل و تازه مصرف کنیم یا گوجه فرنگیها را به رب گوجه تبدیل نمائیم.
10-یاد بگیریم که سبزیها در زمان رشد و نگهداری به چه چیزهایی نیاز دارند، تا یک باغچه خوب داشته باشیم.