آخرین خبرها:
شناسه خبر: 10526

دکتر علی محمد ایزدی: حجتی به معنای کامل، وزیر کشاورزی است

دکتر علی ایزدی معتقد است که مهندس محمود حجتی به معنای کامل مصداق یک وزیر کشاورزی است

مزرعه سبز : یک آپارتمان در منطقه اعیان نشین 40 سال قبل(شهرک غرب) و متوسط امروزی، یک دست مبل، یک میز ناهارخوری، یک میزکار با تمام تجهیزات امروزی و البته چند جلد قرآن به زبان‌های عربی، انگلیسی، فارسی و…
و یک مرد 90 ساله متولد 1306 شیراز با جثه‌ای کوچک که گرچه زمانه بر وی تاخته و "واکر" را به دستش داده اما او تسلیم نمی‌شود و واکر را با سرعت و با قدم‌های ریز، اما تند به حرکت در می‌آورد. چهره‌اش (همانطور که در عکس دیده می‌شود) کمتر از شصت نشان می‌دهد و تکلم وی نیز همینطور.
ایزدی مهندسی کشاورزی را در دانشگاه تهران گذراند و در سال 47 به امریکا رفت و دکترای اقتصادی کشاورزی را در آنجا اخذ کرد.
جالب‌تر اینکه حافظه وی چون آرشیوی مستند و منظم تاریخ عمر کاری‌اش را ورق می‌زند. موحد است و قرآن گرا، همه مشکلات بشر و به ویژه از نوع ایرانی‌اش را حاصل دور شدن و عمل نکردن به قرآن می‌داند. با غصب اراضی و اموال مردم به شدت مخالف است. آزادی را نگران است. مصدق و بازرگان را می‌ستاید و مجیز هیچ کس را نمی‌گوید.
جزو بزرگ مالکانی است که بیش از 1000 هکتار اراضی خانوادگی داشته و بلافاصله پس از خروج از وزارت کشاورزی، بخش اعظم اراضی‌اش مصادره شده، در جوانی به امریکا و کانادا مهاجرت کرده تحصیل و تدریس و زراعت در دیار غربت را (مزرعه حدود 1000 هکتاری در کانادا) پیشه نموده، چهار فرزند مسلمان متجدد و یک نوه‌ی دوست داشتنی دارد و خدا را شکر می‌کند که فرزندانش در غربت، جز راه اسلام نپیموده‌اند.
زمانی که به عنوان نخستین وزیر کشاورزی ایران از سوی زنده یاد مهندس مهدی بازرگان معرفی شده و مسئولیت پذیرفت به دلیل اطلاعات کشاورزی، تخصص و تجربه کاری در مزرعه، مطالعات و تجربیات صحرایی و دانش آموخته اقتصاد کشاورزی، در کارش موفق بود. پیشنهادات و نظرات آن روز وی، گسترش شبکه راه‌های روستایی و آسفالت آن‌ها بر قرار شدن روستاها و… را درپی داشت.
وی همچنان مدافع نظریه استفاده از آب دریاهای شمال و جنوب کشور برای زراعت و شرب در کشور است و می‌گوید با استفاده از نور خورشید آب دریا را شیرین کرده و در لوله‌ها پمپاژ شده و مانند توزیع گاز سر هر مزرعه و خانه آب حجمی عرضه شود، هزینه لوله‌کشی و پمپاژ نیز از محل فروش آب حاصل می‌شود. وی شیخ نشین‌ها را شاهد این مدعا عنوان می‌کند که بخش مهمی از آب شرب و کشاورزی و صنعتی آن‌ها از این طریق به دست می‌آید. (این نظریه در زمان آقای هاشمی رفسنجانی نیز مطرح شده بود).
دکتر ایزدی می‌گوید توکل به خدا اعتماد به نفس را زیاد می‌کند؛ وی در سن 90 سالگی هنوز هم مبتکر و خلاق است و سال گذشته پس از اینکه آب سد درودزن بر روی زمین‌هایش در شیراز قطع شد 200 هکتار از اراضی خود را به صورت دیم زیرکشت خاکشیر برد و 150 تن خاکشیر (هر کیلو 30 هزار تومان) برداشت کرد.
از موبایل استفاده نمی‌کند ضمن آنکه محاسن آن را رد نمی‌نماید. تألیفات او گواه بر این موضوع است که تحقیقاتش به این دلیل است. تا ببیند چگونه از طریق راهنمایی‌های قرآن می‌توان مشکلات بشر را حل کرد و راه طبیعی زندگی انسان‌ها را از آن استخراج نمود.
ساعتی نزد استاد قرآن شناسی و پدر کشاورزی ایران ماندم تا از وی جویای این مطلب شوم که وزیر کشاورزی دولت دوازدهم باید چه مشخصه‌هایی داشته باشند.
وی از این مصاحبه شانه خالی می‌کرد اما مختصر لب به سخن گشود و با اشاره به آیه 112 سوره نحل از قرآن در ارتباط با خصوصیات وزیر کشاورزی دولت دوازدهم گفت: ابتدای به ساکن باید مالکیت‌ها از سوی وزیر منتخب، محترم شمرده شود، به طوری که امنیت اطمینان بخشی حاصل شود و اگر کسی حتی بیغوله‌ای را احیاء یا آباد کرد متعلق به خود باشد. زمان بنی‌صدر که کارخانجات و هتل‌ها مصادره می‌شد بعد از اینکه وزرا را نیز به این کار تشویق کردند. به من هم فشار آوردند که تو نیز با اراضی کشاورزی چنین کن. من به عنوان وزیر در جلسه‌ای که بنی‌صدر و آقای دکتر سحابی و چند تن وزرا در آن حضور داشتند گفتم اگر دستان مرا قطع کنید، یک وجب زمین از کسی نمی‌گیرم و به دیگری نمی‌دهم.
وی مشخصه بعدی را چنین مطرح کرد: وزیر باید مدیر، مبتکر و محکم بوده و حرف خود را قبول داشته و تعلق خاطری به پست و مقام نداشته باشد.
در زمانی که مرحوم هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهور شد پس از بازگشت از کانادا (که در آنجا تدریس می‌کردم) به دیدن ایشان رفتم. آقای رفسنجانی لطف‌ها کرد و از پشت میزش بلند شد به طرف من آمد، مرا بوسید و در کنارش نشاند و گفت: 4 وزارتخانه در اختیار توست هر کدام را می‌خواهی انتخاب کن، من پاسخ دادم هیچ تمایلی به امور اجرایی ندارم و تا زمانی که تمام وزرا طرز فکرشان مثل هم نباشد برای هم کارشکنی می‌کنند. گرچه آقای هاشمی از این سخن من ناراحت شد اما من حقیقت را گفتم.
این وزیر 90 ساله که در اوایل انقلاب سکاندار وزارت کشاورزی بوده در ادامه با برشمردن دیگر شاخص‌های وزیر کشاورزی اظهار داشت: مدیریت اقتصادی وزیر باید به گونه‌ای باشد که بر حضور فعال بخش خصوصی باور داشته باشد و اعتقاد به واگذاری امور به تولیدکنندگان و همچنین کوچک کردن دولت داشته باشد. زیرا امروزه حتی چین کمونیست از رویه خود به سمت خصوصی‌سازی روی آورده و می‌داند هرجا حضور دولت زیاد شود اعم از کمونیستی‌، سوسیالیستی یا کاپیتالیستی فساد زیاد می‌شود. خداوند در قرآن می‌فرماید « اموال یکدیگر را نخورید مگر به رضایت طرفین»!
وی که مولف 15 جلد کتاب از جمله « چرا عقب مانده‌ایم » و « چه باید کرد » نیز هست درخصوص رفع موانع بازدارنده کار و تولید با نقل خاطره‌ای از زمان صدارت دکتر عیسی کلانتری گفت: روزی به دیدار دکتر کلانتری وزیر وقت رفته بودم، رئیس سازمان کشاورزی استان خراسان نیز حضور داشت در مورد این سیاست که من اعلام کرده بودم اعضاء شرکت‌های سهامی زراعی که حاصل اصلاحات ارضی بود چنانچه بخواهند از این شرکت‌ها (که حقیقت شبیه کالخوزهای روسی بودند) خروج کنند، آزادند تا زمین خود را جدا نمایند از وزیر نظرخواهی کرد. کلانتری که هنوز تحت تأثیر افکار مهندس میرحسین موسوی بود اعلام کرد:«کسی که چنین دستوری صادر کرده خیانت نموده است.» (البته در استعلام از دکتر کلانتری ایشان به نگارنده گفت منظور من آقای دکتر ایزدی نبوده است)
درحالی که خیانت کردن عموماً به این برمی‌گردد که فردی، چیزی را قبول داشته باشد و آن را عمل نکند یا قبول نداشته باشد و عمل کند نه اینکه باور خود را به ویژه اینکه قرآنی هم باشد، عمل نماید.
ایزدی ادامه داد: باید علاقه‌مندان به کشاورزی با دریافت امکانات و تسهیلات و آزادی در کار به این امر تشویق شوند. و این مهم نیازمند وجود آزادی‌های اقتصادی است. وزیر باید آنقدر توانایی داشته باشد تا این موضوع را هدایت کند که دانایی‌های کشاورز باید جایی صرف شود که آن را بیشتر می‌فهمند و بهره‌وری بیشتری دارد.
نخستین وزیر، صرف ضرورت داشتن تخصص کشاورزی را در مدیریت وزارت کشاورزی رد کرده و می‌گوید تخصص در یک رشته است، زراعت یا باغبانی یا دامداری، دامپزشکی و… اما مدیر خوب کسی است که مشرف بر این هاست و با استعداد مدیریتش متخصصین و مجریان خوب را به کار بگمارد و از آن‌ها به نفع کشاورزی استفاده کند که نمونه بارز آن مهندس محمود حجتی است گرچه من هنوز ایشان را ملاقات نکرده‌ام ولی مشخص است حجتی از افراد به جای مناسب خود استفاده می‌کند. البته مدیر متخصص می‌تواند بهتر عمل کند مشروط بر اینکه در مدیریت قاطع و توانمند باشد.
وی در پایان گفت: کشاورزی، در حال حاضر کلاف سردرگمی است که سرنخ آن پیدا نیست وزیر باید سرنخ آزادسازی، رهاسازی، برون‌سپاری و حمایت از کشاورز را پیدا کند، و این در صورتی ممکن است که سایر وزرا در هیات دولت با وی همسو و هماهنگ باشند تا نیروهای هم را خنثی نکنند.
روابط مجلس (کمیسیون کشاورزی) و وزیر و نحوه تعامل با آن‌ها پرسش آخر نشریه بود که دکتر ایزدی اظهار داشت: مجلسی‌ها احساس مسئولیت زیادی ندارند، در مجلس لابی و گروه‌بازی و رفاقت و امضاء جمع کردن حاکم است و وزیر فارغ از مجلس باید تنها و تنها به فکر ارتقاء جایگاه کشاورزی و کشاورزان باشد.
پایان مصاحبه همراه بود با هدیه چند جلد کتاب "چه باید کرد" از سوی دکتر ایزدی به وزرای سابق و وزیر فعلی و معاون اقتصادی و برنامه‌ریزی و رئیس مرکز اطلاع‌رسانی و روابط عمومی.

انتهای پیام/

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای