سیب زمینی بحران آفرید
قیمت بسیاری از اقلام سفره خانوار ایرانی در مدار صعود است، اما ارائه توضیح و پاسخگویی به مردم موضوعی است که برای مسئولان امری ضروری به نظر نمیآید
اخبار سبز کشاورزی؛ قیمت بسیاری از اقلام سفره خانوار ایرانی همچنان در مدار صعود و در حال ثبت رکوردهای جدیدی هستند، اما ارائه توضیح و پاسخگویی به مردم موضوعی است که برای مسئولان امری ضروری به نظر نمیآید.
اینبار سیب زمینی است که قیمتش برای مصرفکننده ایرانی نجومی شده، بهطوری که قیمت هر کیلو از این محصول که تا چند ماه پیش حدود ۱۲ هزار تومان بود، امروز به ۵۰ تا ۶۵ هزار تومان رسیده است.
بیبرنامگی برای سفره خانوار ایرانی با توجه به تورم شدید اقتصادی بهوجود آمده مشکلی است که مقصر اول آن وزارت جهاد کشاورزی است، اما از سوی وزیر مقصر آن نرخ ارز اعلام میشود.
صادرات مقصر است
غلامرضا نوریقزلجه چند روز قبل درباره افزایش قیمت سیب زمینی و راهکارها برای مدیریت بازار این محصول، گفت: بازار از عوامل مختلفی متاثر است، آنچه اکنون قیمت سیب زمینی را بیشتر تحت تاثیر قرار داده، افزایش صادرات است.
وی میگوید: با توجه به اینکه نرخ ارز تجاری نسبت به ماههای گذشته رقم قابل توجهی است، به نفع صادرکننده است که صادرات بیشتری داشته باشد، همین مساله مقداری قیمت را بالا برده که این موضوع در حال مدیریت است.
وزیر جهاد کشاورزی یادآور شد: مطابق قانون نمیتوانیم مانع صادرات شویم. در قیمتگذاری هم منع قانونی داریم، ولی در تلاش هستیم با کمک تشکلها و تولیدکنندگان عمده بازار را مدیریت میکنیم که امروز یک مقدار قیمت سیب زمینی فروکش کرد و امیدواریم در روزهای آتی به تعادل برسد.
جاده یک طرفه صادرات
تجارت بازرگانان ایرانی با کشورهای هدف، جادهای یک طرفه است، بهطوریکه اگر کشوری در یک مقطع زمانی به واردات محصولی از ایران نیازمند باشد، این محصول صادر میشود و اگر یک شبه تصمیم گرفته شود فرآیند مذکور متوقف شود این امر پایان پیدا میکند در این میان تجار ایرانی هیچ مقام مسئولی برای پاسخگویی پیدا نمیکنند.
طی سالهای گذشته صادرات سیب زمینی از سوی کشورهای هدف، ازجمله پاکستان و عراق ممنوع بود که سبب کاهش قیمت سیبزمینی در داخل کشور و زیان مضاعف سیب زمینیکاران بود؛ اما امسال با چراغ سبز این کشورها به واردات سیب زمینی، صادرات نسبت به تامین بازار داخلی در اولویت قرار گرفت و مصرفکننده ایرانی سیبزمینی 12هزار تومانی را 60هزار تومان خریداری کرد.
متولی برنامهریزی برای ایجاد توازن در تولید، تامین بازار داخل و تولید صادرات محور محصولات کشاورزی برعهده وزارت جهاد کشاورزی است؛ بنابراین بایست برای آن نیز پاسخگو باشد عدمتوجه به تولید و میزان صادرات به تامین امنیت غذایی خدشه وارد میکند و نارضایتی مردم را درپی دارد.
سالهای ضرر سیب زمینیکاران دولت کجا بود؟
یک سیب زمینیکار در این زمینه به خبرنگار ما میگوید: طی سالهای اخیر ما سیب زمینی کاران زیان بالایی را متحمل شدیم، با این حال به تولید ادامه دادیم؛ اما امسال که قیمت بالا رفته دولت با برخورد قهری ما را به فروش سیب زمینی با قیمت پایینتر از بازار اجبار میکند.
محمدی ادامه میدهد: ما با سرمایهگذاری در صنایع تبدیلی سردخانه ایجاد کردیم تا در بازار رسانی محصولات کشاورزی حضور مستمر داشته باشیم؛ اما امروز با حضور نهادهای نظارتی باید درب سردخانه را باز کنیم و محصول خود را حراج کنیم، چرا این شرایط برای باقی صنفها حاکم نیست.
وی میگوید: سالهایی که جلوی صادرات بدون هیچ دلیلی گرفته میشود و قیمت سیب زمینی به زیرقیمت تولید میرسد وزیر جهاد کشاورزی چه حمایتی از ما کرده است از سوی دیگر چرا تا قیمت افزایش پیدا میکند با واردات ما را تهدید میکنند آیا این معنی حمایت از تولید است؟