خبر فوری
شناسه خبر: 13743

حذف برنج از سفره خانواده‌های ایرانی

افزایش دو برابری قیمت برنج در بازار گلستان و تعلل در برخورد با محتکران سبب شد تا در آستانه سال نو برج از سفره خانوار‌های ایرانی حذف شود

حذف برنج از سفره خانواده‌های ایرانی

در آستانه سال نو قیمت برنج قد کشید

افزایش دو برابری قیمت برنج در بازار گلستان و تعلل در برخورد با محتکران سبب شد تا در آستانه سال نو این ماده غذایی از سفره خانوار‌ها پر بکشد.
به گزرش مزرعه سبز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، چند هفته‌ای است که قیمت انواع برنج در بازار، سیر صعودی به خود گرفته و نرخ برنج محلی شمال از کیلویی ۷۰ هزار تومان هم فراتر رفته.
شاید تولیدکنندگان و شالیکاران هم در خوشبینانه‌ترین حالت تصور نمی‌کردند چهار ماه بعد از فروش محصول خود، قیمت آن دو برابر شود.
برخی از فروشندگان می گویند که انبار‌های شالیکوبی‌ها مملو از برنج بوده و با هدف افزایش قیمت از عرضه آن به بازار خودداری می‌کنند.
اعمال ممنوعیت در ثبت واردات برنج خارجی در کنار آشفتگی بازار و نبود سازوکار نظارتی، از دیگر دلایل افزایش قیمت برنج از سوی کارشناسان عنوان شده.
برخی هم در کنار احتکار، کاهش ۳۰ درصدی کشت برنج در گلستان به دلیل شرایط آب و هوایی و خشکسالی را علت گرانی بر می‌شمرند.
به دلیل آشفتگی قیمت‌ها، وزارت جهاد کشاورزی قیمت گذاری انواع برنج در برخی از استان‌ها را اعلام کرد که گلستان شامل این قیمت گذاری دستوری نمی‌شود.

قیمت برنج در چهار ماه اخیر بیش از دو برابر شده

یک شهروند گرگانی گفت: قیمت برنج در چهار ماه اخیر بیش از دو برابر شده و عملاً برنج از سفره مردم حذف شده.
میلاد ایزدی که در حال نگاه کردن به قیمت‌ها در یک مغازه برنج فروشی بود، می گوید: چهار ماه قبل قیمت برنج محلی کیلویی ۳۰ هزار تومان بود، اما هم اکنون به بیش از ۷۰ هزار تومان رسیده و مردم حتی توان خرید برنج شکسته را هم ندارند.
به گفته او با توجه به اینکه برنج قوت اصلی است، مسئولان باید به فکر راه چاره اساسی در این زمینه باشند تا امکان خرید این محصول برای همگان فراهم شود.

عامل گرانی شالیکوبی‌ها هستند

یک فروشنده برنج گفت: یک فروشنده می‌خواهد برنج خود را بفروشد تا بتواند دوباره محصول خریداری کند بنابراین عامل اصلی گرانی برنج مراکز شالیکوبی هستند که با خرید برنج هنگام برداشت و دپوی آن سبب افزایش چند برابری قیمت این محصول شده‌اند.
علیرضا کریمی می گوید: زمانی که یک کیلوگرم برنج ۳۰ هزار تومان باشد خواب یک تُن محصول برابر با سه میلیون تومان است، اما زمانی که قیمت به کیلویی ۷۰ هزار تومان برسد ۷۰ میلیون تومان سرمایه می‌خوابد در نتیجه مغازه دار اصلاً تمایلی به نگهداری برنج ندارد.
به گفته او باید مسئولان از همه مراکز عرضه برنج و شالیکوبی‌ها بازدید کنند و در کنار آن عرضه برنج تنظیم بازار را هم در دستور کار خود قرار دهند.

برخورد با شالیکوبی‌های متخلف

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گلستان هم گفت: برنج هندی و تایلندی خریداری شده که بخشی از آن به استان وارد شده و بخشی هم بزودی وارد خواهد شد.
سید محمد دهنوی می گوید: همچنین تأکید شد تا بخشی از برنج که با قیمت قبل، خریداری شده بود با همان قیمت به دست مصرف کنندگان برسد و نظارت کامل بر فرآیند توزیع هم انجام خواهد شد.
او گفت: برنج تولید داخل در برخی از استان‌ها فرایند مشخص قیمت گذاری ندارد لذا در تنظیم بازار استان مقرر شد سازمان‌های کشاورزی و صمت با صنف شالیکوبی‌ها جلسه‌ای برگزار کرده و قیمت‌گذاری برای آن انجام شده و سقف و کفی برای آن در نظر بگیرند که این امر مختص استان خواهد بود.
به گفته دهنوی در ستاد تنظیم بازار و کمیته امنیت غذایی استان مقرر شده از شالیکوبی‌های مختلف بازدید شده و میزان برنج آن‌ها به دست آید و باید این عدد در سامانه ثبت شده باشد و هر میزان برنجی که خارج از سامانه باشد، احتکار بود و با آن برخورد خواهد شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گلستان از کشف دو انبار احتکاری در همین راستا خبر داد.
عرضه برنج تنظیم بازارجانشین رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان هم گفت: با توجه به نوساناتی که در قیمت برنج در سطح کشور حادث شده، ستاد تنظیم بازار استان و کشور پیگیری‌های لازم را در خصوص تأمین برنج تنظیم بازار از نوع وارداتی (هندی و تایلندی) انجام داد.
به گفته سعید حسن پور هزار و ۹۰۰ تن برنج وارداتی به استان تخصیص داده شده که برنج تایلندی با قیمت ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان و برنج هندی در دو بخش با قیمت ۱۷ هزار و ۵۰۰ هزار تومان و ۲۴ هزار تومان در مراکز مشخص در حال توزیع است.
او می گوید: به هیچ عنوان این قیمت‌های موجود در بازار مورد پذیرش ما نیست و با اینکه برنج مشمول قیمت‌گذاری نیست، اما این دلیل نمی‌شود با هر قیمتی برنج در سطح بازار عرضه شود.
جانشین رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان گفت: قیمت‌های موجود در بازار با قیمت تمام شده کشاورزی فاصله زیادی داشته و افزایش ۶۰ الی ۷۰ درصدی قیمت‌ها را شاهد هستیم. این موضوع انتفاعی برای کشاورزان نداشته، زیرا فصل فروش آن‌ها نیست.
نهاد‌های نظارتی و بازرگانی کشور و استان مدعی افزایش نظارت بر بازار و تزریق برنج خارجی هستند، اما این تلاش‌ها موقعی به ثمر می‌نشیند که برنج مورد نیاز بازار در زمان خود تأمین شود.
دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای