گام به گام؛ امیدهایی که تقویت میشود
باز هم مذاکرات وین متوقف شده و دپیلماتها برای آنچه رایزنی نامیده میشود به کشورهای خود بازگشتند.
مزرعه سبز : باز هم مذاکرات وین متوقف شده و دپیلماتها برای آنچه رایزنی نامیده میشود به کشورهای خود بازگشتند.
در همین حال، گفته میشود که در این چند روز ایران و کره جنوبی برای بازگشت بدهیهای کره جنوبی به ایران با هم رایزنی خواهند کرد. پیش از این در یک مورد کره جنوبی از محل مطالبات ایران بدهیهای کشورمان به سازمان ملل را پرداخت کرده بود که باعث شد تا حق رأی تعلیق شده ایران دوباره برقرار شود و کشورمان اکنون میتواند در مذاکرات و رأیگیریهای مجمع عمومی با ظرفیت کامل مشارکت کند.
پیش از این پرداخت بدهی ایران از سوی کره جنوبی دپیلماتها و وزرای خارجه کره جنوبی و ایالات متحده با هم دیدار و گفتگو کرده بودند و گمان میرود که آزاد کردن بخشی از اموال جمهوری اسلامی ایران پرادخت بدهی مذکور در واقع با تایید ایالات متحده انجام گرفته باشد.
در این صورت مرحله دوم مذاکره تهران ـ سئول بر سر دارایهای مسدود شده ایران در بانکهای کره جنوبی در واقع گام دوم سئول با چراغ سبز ایالات متحده است. ممکن است این اقدام همان سیاست گام به گام و توافق مرحلهای است که ایالات متحده پیشنهاد داده بود.
ممکن است این اقدام در امتداد سیاست رفع تحریمها و فرصت دادن به ایران برای راستی آزمایی محسوب شود؛ اما کدام یک از این تفسیرها درست است؟
وقتی مقامات ایرانی توضیح نمیدهند که آزادسازی بخشی از دارایهای بلوکه شده ایران در بانکها کره جنوبی بر اساس چه توافقی صورت گرفته و چگونه معنی میدهد، آن گاه شاید نتوان این اقدام را عقبنشینی ایالات متحده از مواضع قبلیاش و تمکین به خواستهای جمهوری اسلامی برای رفع کامل تحریمها دانست؛ به ویژه آن که به جز آزادسازی بخشی از پولهای ایران در بانکهای کره جنوبی دقیقاً هیچ گشایش دیگری در امور تحریمهای ایران صورت نپذیرفته است.
حال اگر تحولات صورت پذیرفته عقب نشینی و تمکین ایالات متحده به خواست ایران را معنی ندهد، آیا این ایران است که راهبرد ایالات متحده را پذیرفته و توافق مرحلهای را به عنوان راهی برای پایان داد به مناقشه قبول کرده است؟ باز هم گمان نمیرود که چنین شده باشد؛ چراکه در ازای آزادسازی بخشی از پولهای ایران در کره جنوبی مقامات ایرانی هیچ نرمشی نشان ندادند و تنها از امکان مذاکره با ایالات متحده سخن گفتهاند.
مواضع ایران به سنت گذشته تغییر محسوسی نداشته و اگر این خبر صحت داشته باشد که ایران پیشنهاد ایالات متحده را که از طریق روسیه منتقل شده بود، رد کرد است، میتوان با اطمینان زیادی تصریح کرد که آزادسازی بخشی از داراییهای ایران در کره جنوبی دستکم تا این جا مواضع تهران را تغییر نداده است.
با این حال، گمان میرود که ایران و ایالات متحده در حال محک زدن یکدیگر هستند و برای ابراز حسن نیت، ایالات متحده به کره جنوبی برای آزادسازی تدریجی اموال ایران چراغ سبز نشان داده و تداوم این کار ممکن است ایران را به نرمش در مقابل خواستهای اروپا و ایالات متحده ترغیب کند و در مقابل این نرمش امتیازهای جدید مطالبه کند.
نادر کریمی جونی ـ کارشناس اقتصاد کشاورزی