دیوانه را سنگ نمیزنند
ایران حدود ۸۱۵ کیلومتر مرز مشترک با این همسایه پرماجرای خود دارد/ پس از تحولات سیاسی در کشور افغانستان و رویکارآمدن گروه طالبان و تشکیل نظام سیاسی
ایران حدود ۸۱۵ کیلومتر مرز مشترک با این همسایه پرماجرای خود دارد
اخبار سبز کشاورزی ؛ پس از تحولات سیاسی در کشور افغانستان و رویکارآمدن گروه طالبان و تشکیل نظام سیاسی «امارت اسلامی» مناسبات این گروه در سطح دیپلماتیک با همسایگان چالشهای نگرانکنندهای داشته است.
ایران حدود ۸۱۵ کیلومتر مرز مشترک با این همسایه پرماجرای خود دارد. استان سیستانوبلوچستان سالهاست بهدلیل موقعیت جغرافیاییاش مشکلاتی را بهدوش میکشد.
پس از سقوط نظام سابق در افغانستان، مردمان این خطه از جنوبشرقیترین نقطه ایران میزبان مهاجران افغانستانی بودهاند. اما درگیری نظامی مرزبانان ایران با نیروهای امارت اسلامی زنگ خطر بروز ناآرامی در مرز شرقی ایران را به صدا درآورد.
تأمیننشدن حقابه هیرمند از طرف حکومت طالبان با وجود خشکسالی و وضعیت بحرانی سیستان و در پی آن مشاجرات دیپلماتیک طرفین بهانهای بود برای آنکه عدهای برخورد سخت را در مقابل افغانستان ناگریز و حتی ضروری قلمداد کنند.
مردمان بلوچ بخش مهمی از ساکنان افغانستان را تشکیل میدهند. یعنی بسیاری از خویشاوندان بلوچ زاهدانی و زابل تا ولایت نیمروز، فراه، هلمند، سرپل، قندهار و هرات زندگی میکنند. برخورد نظامی دو همسایه چه بر سر این اشتراکات سرزمینی-فرهنگی خواهد آورد، جنگسالاران خود بهتر میدانند. مردم سیستانوبلوچستان تحمل هزینه سهمگین هیچ جنگی را ندارند.
جنگسالاران را باید گفت «آواز دهل شنیدن از دور خوش است» مصیبت درگیری نظامی بر ویرانی، فقر و توسعهنیافتگی استان سیستانوبلوچستان خواهد افزود و مهمتر از آن برای کشور هزینههای هنگفت امنیتی به بار خواهد آورد.
در این میان بهغیر از آنانکه معتقد به برخورد نظامی با طالباناند، عدهای از اخراج مهاجران افغانستانی و رد مرز آنها بهعنوان پیشنهادی تلافیجویانه سخن میگویند.
اینکه سالهاست میزبان جمعیت چند میلیونی مهاجران افغانیم و در این راستا متحمل هزینههای بسیاری شدهایم کاملاً درست؛ منتهی میخواهیم از چه کسانی انتقام بگیریم؟
جمعیت مهاجر بهقول شاعر «از بد حادثه اینجا به پناه آمدهاند». این پیشنهاد نمیتواند در شرایط فعلی سازنده و کارساز باشد.
در مواجهه و مراوده با حاکمیت امارت اسلامی باید گفت «دیوانه را سنگ زدن، خود، دیوانگیست». درست آن است که طبق معاهده هیرمند که در دهه پنجاه مابین ایران و افغانستان منعقد شده است، پیگیری حقابه در سطح بینالمللی و از مجرای حقوقی در دستورکارِ وزارت امور خارجه ایران قرار گیرد. از سوی دیگر تا میتوانیم به مشاجرات لفظی و رسانهای دیپلماتیک دامن نزنیم تا در دام نقشه بدخواهان این خاک نیفتیم.
منبع پیام ما