خبر فوری
شناسه خبر: 38358

نیکبخت تو را به خدا، نه!

کاشت یک میلیارد اصله درخت؛ شعار یا ضرورت وزیر جهاد کشاورزی در جلسه روز دوشنبه 23 مردادماه در قرارگاه کاشت یک میلیارد اصله درخت گفت: مسیر اجرایی این طرح بدون

نیکبخت تو را به خدا، نه!

کاشت یک میلیارد اصله درخت؛ شعار یا ضرورت

وزیر جهاد کشاورزی در جلسه روز دوشنبه 23 مردادماه در قرارگاه کاشت یک میلیارد اصله درخت گفت: مسیر اجرایی این طرح بدون بازگشت است؛ این در حالی است که نیکبخت چند رو قبل در جمع اصحاب رسانه گفته بود: در برنامه هفتم باید 18درصد مصرف آب بخش کشاورزی کاهش پیدا کند و اعتبارات اجرای طرح‌های آبخیزداری امسال نسبت به سال گذشته 50 درصد کاهش یافته است.

ضمانت سبز شدن و سبز ماندن

اخبار سبز کشاورزی ؛ ابوالقاسم گل‌باف | البته از سخنان وزیر مبنی‌بر حاکمیتی بودن طرح مشخص بود این طرح بدون برنامه و بودجه اندک و صرفا به خواست حاکمیت به وی تحمیل شده و با وجود پیوست‌های فضای سبز شهرداری‌های کشور، وزارت مسکن و شهرسازی، سازمان بسیج مردمی و… طرح کاشت سالانه 250 میلیون اصله نهال با رعایت استانداردهای و جوانب تخصصی و ضمانت سبز سدن و سبز ماندن و تامین آب به اندازه، به‌موقع و به‌صرفه کاری بسیار سخت و در حد غیرممکن است.
بیشتر بخوانید: رویای ناباورانه؛ کاشت یک میلیارد درخت در سال

ابهام در داشت یک میلیارد درخت! » سپیدار آنلاین | سپیدار نیوز | پايگاه خبري تحليلي البرز(ایران)

ابهام در داشت یک میلیارد درخت! » سپیدار آنلاین | سپیدار نیوز | پايگاه خبري تحليلي البرز(ایران)

قدم در راه بی‌برگشت نگذارید!

برای اینکه از نظر کارشناسی و تخصصی نشان دهیم کاشت یک میلیارد اصله نهال در کشور چه مصائبی دارد بخش‌هایی از گزارش قبلی مزرعه سبز را در گفتگو با یکی از کارشناسان این بخش باز نشر می‌کنیم.
بیشتر بخوانید: نگاهی به جزئیات طرح کاشت یک میلیارد نهال
هادی کیادلیری، استاد دانشگاه و رئیس سابق انجمن جنگلبانی ایران در شمار کسانی است که معتقد است این طرح نه‌تنها بلندپروازانه است، بلکه قابلیت اجرا هم ندارد.
کیادلیری در این باره می‌گوید: برای کاشت یک‌میلیارد نهال در کشور و در نظر گرفتن این موضوع که در هر هکتار ۵۰۰نهال کاشته شود، نیاز به دو میلیون هکتار زمین است. در هر نقطه هم نمی‌توان درخت کاشت؛ بنابراین در قدم اول باید دید این دو میلیون هکتار زمین در کدام مناطق است؟

کاشت یک میلیارد اصله درخت کاشت یک میلیارد اصله درخت

۳۰ هزار میلیارد تومان فقط هزینه کاشت

رئیس سابق انجمن جنگلبانی ایران می‌گوید: برای هر هکتار درختکاری نیز حدود ۱۵میلیون تومان هزینه می‌شود که اگر این رقم در دو میلیون هکتار ضرب شود ۳۰هزار میلیارد تومان فقط هزینه کاشت درختان است.

۱۰ هزار میلیارد تومان هزینه نگهداری و مراقبت سالانه

به‌گفته این استاد دانشگاه، درختان کاشته شده نیاز به نگهداری و مراقبت دارند و موضوع تنها محدود به کاشت درخت نیست. نگهداری سالانه هر هکتار جنگل هم نیازمند پنج میلیون تومان هزینه است که با احتساب هزینه نگهداری دو میلیون هکتار جنگل با تعداد یک‌میلیارد اصله درخت ۱۰هزار میلیارد تومان بودجه می‌خواهد.
بیشتر بخوانید: کاشت یک میلیارد نهال نمایش یا فرصت احیای جنگل‌ها؟

۶۰هزار میلیارد تومان از کجا؟!

وی می‌گوید: هر درخت نیز به‌طور میانگین سه سال زمان برای مراقبت و نگهداری نیاز دارد که اگر این عدد در این زمان ضرب شود، هزینه کلی نگهداری یک‌میلیارد اصله درخت ۳۰هزار میلیارد تومان است؛ بنابراین کاشت و نگهداری از یک‌میلیارد اصله درخت با هزینه امروز ۶۰هزار میلیارد تومان نیاز دارد.

اجرای طرح ملی مردمی کاشت یک میلیارد درخت در گناوه | خبرگزاری صدا و سیما

اجرای طرح ملی مردمی کاشت یک میلیارد درخت در گناوه | خبرگزاری صدا و سیما

وزیر اعتبار خود را فدای خوش‌آمد دیگران نکند

البته دلایل و ضرورت‌های کاشت یک میلیارد اصله نهال توسط وزیر ازجمله وجود طبیعت خشک و نیمه خشک، کم‌آبی و.. همگی قابل درک است؛ اما این ضرورت‌ها نباید باعث شود وزیر منطقی و عملگرا تن به هر خواسته دولت به هر قیمتی بدهد و به قول خودش در راه بی بازگشت قدم بگذارد.
نیکبخت حداقل نباید اعتبار و اقبال خود را فدای مصلحت و خوش‌آمد هیات دولت و دیگران کرده و بگوید: بنده با تمام وجود پاسخگوی این خواسته مردمی (مردم خواسته‌های دیگری هم دارند) و مطالبه حاکمیتی هستم.

عبرت از طرح های ناموفق گذشته

آقای وزیر حتما باید به یاد داشته باشد طرح کاشت درخت از حرم تا حرم تهران به قم که یک صدم این طرح نبود و همه مسئولان پا در رکاب بودند و حتی با تانکر به آبیاری درختان می‌پرداختند، جز نابودی منابع اعتباری، مالی و کاری چیزی برجای نگذاشت.
نتیجه طرح کاشت درخت در بیابان‌ها و مسیر عبور ریزگردها در استان‌های جنوبی نیز عبرت‌آموز است و این کار ممکن نیست یا حداقل در این مقیاس و اندازه امکان اجرا ندارد، آب و اعتبارکافی هم که نداریم

راهکارها

پس لازم است وزارت جهاد کشاورزی یا طرح را به بخش خصوصی بسپارد و خود را رها کند تا سازمان برنامه و بانک مرکزی و هیات دولت در این زمینه پاسخگو باشند یا طرح کاشت یک میلیارد درخت را حداکثر به کاشت ۵۰۰ یا ۶۰۰ میلیون درخت طی ۴ سال تقلیل دهد و به این طریق این طرح را برای اجرا متناسب‌سازی کند.
همچنین حتما این وزارتخانه بر اساس هفته شمار یا ماه شمار پایان هر هفته و هرماه آمار دقیق و قابل راستی‌آزمایی کاشت هر درخت را در هر منطقه به طور مشخص اعلام کند.
دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای