خبر فوری
شناسه خبر: 8537

آرزوی 100 روز به از اون 100 روزها

موارد انتقادی درباره دولت سیزدهم پس از گذشت تقریبا 100 روز از آغاز فعالیت، حال آن‌قدر هست که برای آوردن مصداق و مثال، گوینده به سختی نیفتد

آرزوی 100 روز به از اون 100 روزها
متحدان و هواداران سیدابراهیم رییسی اندک‌اندک از او فاصله می‌گیرند و گاهی به منتقدان او و دولتش تبدیل شده‌اند. موارد انتقادی درباره دولت سیزدهم پس از گذشت تقریبا 100 روز از آغاز فعالیت، حال آن‌قدر هست که برای آوردن مصداق و مثال، گوینده به سختی نیفتد.

دریغ از پارسال

البته سیدابراهیم رییسی در این 100 روز به طور مداوم به کسانی که می‌خواهند مردم را ناامید کنند حمله کرده و ایشان را دشمن خوانده است. در همین راستا پارازیته کردن کانال‌های شبکه‌های فارسی‌زبان مخالف جمهوری اسلامی ایران تشدید شده و گمان می‌رود نهادهای قدرتمند دولتی برای کنار زدن و خارج کردن مخالفان و منتقدان از میدان هماوردطلبی با دولت سیزدهم به کمک سیدابراهیم رییسی و همکارانش آمده‌اند.
با این همه، نتایج به دست آمده چندان امیدبخش و دلگرم‌کننده نبوده است؛ در بعد مبارزه با فساد و شایسته‌سالاری در همین روزهای گذشته محافل خبری اخبار متعددی علیه وزیران مختلف از جمله وزیر صمت، وزیر جهاد کشاورزی، وزیر کار، تعاون و رفاه و… منتشر کرده‌اند. هم‌اکنون نیز اخباری علیه وزیر پیشنهادی آموزش‌وپرورش منتشر شده است. برخی از این اخبار توسط نمایندگان از تریبون مجلس هم منتشر و اعلام شده است. نکته جالب در این باره آن است که تقریبا همه مواردی که به عنوان شایعه و خبرهای غیررسمی منتشر شده، درصدی از واقعیت دربر داشته و گاهی سوژه‌های خبر، مجبور به تغییر رفتار خود شده‌اند.
در مورد مهار قیمت‌ها که ابراهیم رییسی حتی پیش از انتخاب، وعده‌اش را داده بود، دست‌کم وعده‌های رییسی محقق نشده و گمان نمی‌رود که برای تحقق آن، شانس زیادی وجود داشته باشد؛ مثلا پیش‌بینی فاطمی‌امین و توصیه او به شهروندان درباره ارزان شدن قیمت خودرو و پرهیز از هجوم برای خرید خودرو، اصلا به واقعیت نپیوست و کمتر از 15 روز بعد، دو خودروساز بزرگ کشور، قیمت محصولات خود را تا حد زیادی افزایش و به طور رسمی اعلام کردند.

قیمت‌های دستوری اقلام خوراکی

قیمت لبنیات نیز که در ابتدای شروع فعالیت دولت حدود 30 درصد افزایش یافته بود، قرار بود تا 10 درصد کاهش یابد که هنوز این کاهش اعمال نشده و کارخانه‌های لبنی اساسا اقلامی که باید ارزان شود را از مدار تولید خارج کرده‌اند. به این ترتیب ارزان شدن قیمت در لبنیات هم اتفاق نیفتاد. اما در مورد کالاها و مواد پروتئینی، تخم‌مرغ نمونه روشنی برای گرانی است. قیمت رسمی این محصول از 240 هزار ریال در آخرین ماه‌‌های دولت روحانی به 430 هزار ریال در ماه‌های ابتدایی دولت رییسی افزایش یافته است. قیمت آزاد این محصول نیز از 350 هزار ریال به 700 هزار ریال افزایش یافته که رشد صددرصدی را نشان می‌دهد.

وزارت و اعلام قیمت روزانه

حالا و پس از ناکامی‌ در مهار قیمت‌ها، ستاد اقتصادی دولت راهکار عجیب و شگفت‌آوری ارائه کرده که حتی برای یک روز هم عملیاتی نشد؛ در ابتدا اعلام شده که وزارت جهاد کشاورزی موظف است هر روز قیمت اقلام خوراکی و مصرفی مردم را اعلام کند تا مردم از قیمت رسمی کالاها آگاه شوند و خود، مبارزه با گران‌فروشی را بر عهده بگیرند. اما وزارت جهاد کشاورزی این وظیفه را انجام نداد و کار مبارزه با گران‌فروشی ناکام ماند. یک روز بعد از دستور سیدابراهیم رییسی به وزارت جهاد کشاورزی برای اعلام قیمت‌ها، این بار ستاد اقتصادی دولت وارد ماجرا شد و چهارشنبه گذشته این ستاد به وزارتخانه‌های صمت و جهاد کشاورزی دستور داد تا به‌طور روزانه قیمت‌ رسمی 20 قلم کالای اساسی را اعلام کند تا شهروندان هم از قیمت رسمی این اقلام آگاه شوند و هم وظیفه مبارزه با گران‌فروشی در دستور کار شهروندان قرار گیرد. اما این دستور نیز اجرا نشد و تلاش خبرنگاران برای اطلاع از این قیمت‌ها و علت اعلام نشدن آن، به جایی نرسید. نکته جالب آن است که حتی اگر این قیمت‌ها نیز اعلام می‌شد احتمال بسیار کمی وجود داشت که شهروندان مسوولیت مقابله با گران‌فروشی را تقبل کنند. چنان‌که دو مورد تخم‌مرغ که قیمت رسمی و قانونی آن اعلام شده، شهروندان مراکز فروش تخم‌مرغ با قیمت‌های گران‌تر را به نهادهای نظارتی معرفی نکرده‌اند و گمان نمی‌رود که در صورت معرفی گران‌فروشان تخم‌مرغ، مبارزه و مقابله موثری با این گران‌فروشی انجام بشود, چنان که گزارش‌های متعدد صداوسیما در این باره نیز نتوانسته تغییری در محدودسازی گران‌فروشی تخم‌مرغ پدید آورد.

اعزام مردم به جنگ گرانفروشان

در واقع مردم به مقابله‌های دستوری، نظامی و امنیتی با تورم و گران‌فروشی اعتقادی ندارند و این تصمیم‌ها را بیهوده می‌پندارند. از این دست اقدام‌ها و از این قبیل تصمیم‌ها در زمان محمود احمدی‌نژاد هم انجام و اتخاذ شده اما هیچ‌یک نتوانست موثر واقع شود و آنچه در نهایت باقی ماند، گرانی اقلام و کوچک‌شدن سفره شهروندان ایرانی بود.

افزایش میزان گرسنگی

علاوه بر این اگر قرار باشد که ارز 4200 تومانی از چرخه تامین کالاهای اساسی حذف شود آنگاه ممکن است اقلام مهمی مانند نان و برنج هم با گرانی محسوسی مواجه شوند و سهم این دو قلم کالای اساسی در سفره‌های مردم کاهش یابد. هرچند که چون این دو قلم، جایگزین ندارد، ممکن است میزان گرسنگی شهروندان ایرانی افزایش یابد.
دست‌کم پرونده در 100 روز گذشته ابراهیم رییسی ادعای موفقیت کند؛ با اینکه دولت در میان شهروندان حضوری ملموس داشته و از نزدیک سخنان شهروندان ایرانی را شنیده است اما شنیدن سخنان شهروندان باعث رفع مشکلات مهمی همچون گرانی کالا، تورم، کاهش قدرت خرید و… نشده است. در این میان ابراهیم رییسی همچنان تلاش کرده تا شهروندان ایرانی را به آینده امیدوار نگه دارد اما ایرانیان در همه دولت‌ها و با همه رییس‌جمهوری‌های اصولگرا و اصلاح‌طلب، توصیه ضرورت امیدوار بودن به آینده را شنیده‌اند. اما مشکل بزرگ آن است که شهروندان ایرانی نمی‌دانند این آینده وعده داده شده، دقیقا کی فرامی‌رسد.

نادر کریمی‌جونی

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای