چرا ساداتینژاد سکوت کرده است؟
با به تصویب نرسیدن فوریتهای لایحه دولت برای تغییر در یارانهها و ارز رسمی ناظران اقتصادی میپرسند که آیا پرداخت این ارز با همان نرخ پیشین ادامه خواهد یافت

با به تصویب نرسیدن فوریتهای لایحه دولت برای تغییر در ساختار یارانهها و ارز رسمی با قیمت هر دلار 4200 تومان، بسیاری از ناظران اقتصادی میپرسند که آیا پرداخت این ارز با همان نرخ پیشین ادامه خواهد یافت؟ در جریان مذاکرات مجلس شورای اسلامی برخی نمایندگان در دفاع از لایحه دولت، به همکاران خویش هشدار میدادند که در صورت عدم به تصویب رسیدن این لایحه اوضاع سختی پیشروی وزیران قرار خواهد داشت و جریان پیشبینی شده برای ورود نهادههای کشاورزی متوقف خواهد شد. این تهدید در حالی بیان میشود که همین حالا هم اوضاع درستی در مقابل کشاورزان و فصل زراعی پیشرو وجود ندارد و تقریباً در نشستهای علنی یکی ـ دو تذکر شفاهی یا کتبی به وزیران جهاد کشاورزی و صمت داده میشود و نمایندگان شهر و مناطق مختلف کشور بهویژه از ساداتینژاد، وزیر جهاد کشاورزی، میخواهند تا به داد کشاورزان برسد و نهادههای ضروری برای کشاورزان را تأمین کند.
منابع محدود وزارت جهاد کشاورزی
ما آنچه البته به جایی نرسد فریاد است؛ در واقع وزارت جهاد کشاورزی و وزیر آن، منبعی در اختیار ندارد تا به کشاورزان و باغداران کمک کنند و نهاده های مورد نیاز ایشان را تامین نمایند. گمان میرود که در هفتههای آینده دولت مجبور خواهد شد تا به تامین و پرداخت ارز 4200 تومانی همچنان ادامه دهد و از قفل شدن تولید محصولات کشاورزی و غذای ایرانیان جلوگیری نماید. دولت به خوبی میداند که در شرایط فعلی و با کاهش بارش باران همین الان هم چشمانداز خوبی برای سال زراعی آینده وجود ندارد و در عرصههای مهمی از جمله گندم، جوی دامی، علوفه و… نیاز به واردات پیشبینی میشود؛ حال اگر نهادههای مورد نیاز کشاورزان تامین نشود، آن گاه همین مقدار فعلی محصولات هم برداشت نخواهد شد و کشور به مشکلات بزرگتری دچار خواهد شد.
سکوت معنادار ساداتینژاد
در این میان سکوت معنیدار ساداتینژاد هم مزید علت شده و نه فقط نمایندگان مجلس که ناظران، خبرنگاران و کشاورزان نیز میپرسند آیا آقای وزیر نمیخواد درباره آنچه که در حال روی دادن است و آنچه پیشبینی میشود توضیح دهد؟
نکته جالب آن است ساداتینژاد حتی در سفرهایی که همراه رئیسجمهور به استانهای و شهرهای گوناگون مسافرت کرد، در جمع خبرنگاران و کشاورزان درباره برنامههایش برای سال زراعی پیشرو چیزی نگفت و همین به دامنه ابهامها اضافه کرد. در واقع آقای وزیر در سخنانی که از ابتدا بر روی کار آمدن بیان کرده، ترجیح داده که در مورد مسائل ستادی مانند احیای سازمان جهاد کشاورزی، لزوم تشکیل نهاد قدرتمند غیر دولتی برای کشاورزان و ضرورت دخالت هر چه بیشتر بخش خصوصی در عرصه تجارت و تولید کشاورزی سخن بگوید و به همین دلیل مسائل کم ارزشتر از جمله تامین نهادههای کشاورزی، نحوه توزیع نهادهها میان کشاورزان و برنامههای در دست اجرا و یا پیشبینی شده، برای سال زراعی جاری مورد توجه ساداتینژاد قرار نگرفته است؛ حتی وقتی قرار شد به طور روزانه قیمت کالاهای اساسی از سوی وزیر جهاد کشاورزی به شهروندان اعلام شود، باز هم آقای وزیر به میدان نیامد و موضعی نگرفت. انتظار آن بود که هر چند وزیر نمیتواند در مقابل ستاد اقتصادی دولت و رئیس جمهور بایستد و از گفتههای آنان انتقاد کند. لااقل وارد ماجرا شود و مکانیزم اجرایی این دستور را برای شهروندان تشریح کند.
عدمتصویب فوریت لایحه، کار وزارت کشاورزی را سختتر میکند
در هر صورت سکوت آقای وزیر و همکارانش پیرامون نگرانیهای کشاورزان که از تریبونهای مجلس شورای اسلامی نیز بیان شده، چندان قابل توجیه و قابل دفاع نیست. از یک سو، ممکن است وزیر و همکارانش با روند فعلی مخالف باشند و همین مخالفت آنان را به سکوت اعتراضی در مقابل دولت و رئیس جمهور وا داشته باشد و از دیگر سو ممکن است آقای وزیر واقعاً حرفی برای گفتن نداشته باشد، به ویژه عدم تصویب فوریتهای لایحه دولت که کار بررسی آن را طولانی و کند میکند و ممکن است تصویب این لایحه و خروج دلار 4200 تومانی از عرصه اقتصادی دولت تا یکسال دیگر به طول انجامد، اوضاع را برای تیم اقتصادی دولت و از جمله وزیر جهاد کشاورزی دشوارتر خواهد کرد، در این صورت بهتر است وزیر جهاد کشاورزی برای اطمینان بخشیدن به شهروندان ایرانی به ویژه کشاورزان به میدان بیاید و اوضاع را تشریح نماید؟
نادر کریمی جونی