قرارگاه امنیت غذایی و ماموریتهای پیش رو
در همان روزی که مخبر راهبرد دولت در مورد تنظیم بازار را اعلام کرد، سید جواد ساداتی نژاد داز تشکیل قرارگاه امنیت غذایی در تمام استانها دفاع کرد.
به گزارش اخبار سبز کشاورزی؛ در همان روزی که محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور، راهبرد دولت در مورد تنظیم بازار را اعلام کرد، سید جواد ساداتینژاد در جمع معاونان و روسای سازمانی این وزارتخانه از تشکیل قرارگاه امنیت غذایی در تمام استانها دفاع کرد و به همکاران خویش در سراسر کشور توصیه کرد که موضوع امنیت غذایی در استانها را جدی بگیرند و نسبت به تاسیس و هدایت این قرارگاه اهتمام ویژهای ورزند.
البته سخنان معاون اول و آقای وزیر به طور کلی و عمومی در یک راستاست و معاون اول در اظهارات خویش اولویت نخست را به فراوانی کالا، اولویت دوم را به ثبات قیمت و واولویت سوم را به ارزانی قیمتها اختصاص داد.
این دیدگاه با کمی اغماض به دیدگاه حسن روحانی، رئیسجمهور پیشین، که گفته بود «خدا را شکر که کالا در کشور ما به وفور یافت میشود»، نزدیک است. مخبر در همین سخنان تصریح کرده که تلاش دولت مبتنی بر آن است که در وهله نخست فراوانی کالا دچار اختلال نشود و دولت برای ثبات قیمتها مشغول تدبیر و برنامهریزی است. در واقع معاون اول رئیس جمهور در اظهارات خود وعده ارزان شدن کالاها را نمیدهد، بلکه میگوید قیمتها در موقعیت فعلی به ثبات برسد؛ عبارت مشغول بودن به تدبیر و برنامهریزی، دقیقاً به این معناست که محمد مخبر هنوز فرایند ثبات قیمتها را در نقطه پایان نمیداند و به همین دلیل ممکن است در ماههای آینده قیمت کالاها دچار افزایش و نوسان شود.
روشن است که وقتی آقای معاون از اینکه ذخایر کالاهای اساسی وضعیت کشور خوب است، ابراز خوشحالی میکند دقیقا اظهارات حسن روحانی به ذهن متبادر میشود که او هم از وفور کالا و مناسب بودن ذخایر کالاهای اساسی ابراز خوشحالی میکرد.
خوشحالی از حفظ ذخایر و فراوانی کالاهای اساسی کشور
اظهارات ساداتی نژاد درباره تاسیس و توسعه قرارگاههای امنیت غذایی در واقع تئوریزه کردن اظهارات و دیدگاههای محمد مخبر درباره حفظ ذخایر و فراوانی کالاهای اساسی کشور است. این قرارگاهها همانطور که از نامشان پیداست میخواهند امنیت غذایی شهروندان در استانهای کشور را تامین کنند و تحت سرفرماندهی خویش در وزارت جهاد کشاورزی راهبردهای و عملیاتهای مربوط به تامین امنیت غذایی کشور را طراحی، تدین و اجرا نمایند.
در این میان پرسش راهبردی آن است که آیا ایجاد و تامین امنیت غذایی برای آمارهای ارائه شده نشان میدهد که میزان مصرف گوشت گوسفند طی یکسال گذشته، دستکم 30 درصد کاهش پیدا کرده است؛ یعنی شهروندان ایرانی به نسبت سال 1398 در سال 1399 بیش از 30 درصد از وزن گوشت گوسفند مصرفی خود کاستهاند که البته این کاهش در سایر اقلام پروتئین حیوانی مانند گوشت گاو و ماهی جبران نشده و در بهترین حالت شهروندان یاد شده مرغ را جایگزین گوشت گوسفند در سفره خود کردهاند.
برخی اخبار ناخوشایند حاکی از آن است که شهروندان کمدرآمد ایرانی که نتوانستهاند گوشت قرمز بخرند، به خاطر افزایش جهشی قیمت مرغ از خرید مرغ هم ناتوان بودهاند به مصرف اسکلت، دل و جگر مرغ روی آورده و این اقلام را جایگزین گوشت مرغ و گوشت قرمز کردهاند. البته این امر در مورد اقلامی که جایگزین ندارد، مانند لبنیات، تخممرغ و… رخ نداده و با گران شدن لبنیات و… آنها از سفره ایرانیان حذف شدهاند.
ثبات قیمت کالاها در ماههای پیش رو مشاهده نخواهد شد
اکنون آقای وزیر باید توضیح دهد که در تامین امنیت غذایی ایرانیان آیا دسترسی همگانی را به سبد غذایی اساسی در نظر گرفته است. در این صورت شهروندان ایرانی در همه نقاط کشور اعم از شهرهای بزرگ و کوچک، روستاها و مراکز استان باید به اقلام مهمی مانند لبنیات، پروتئینهای دامی و گیاهی، غلات و حبوبات و آب سالم دسترسی داشته باشند و قیمت کالاهای یاد شده، دسترسی ایشان را کاهش ندهد.
از این منظر، اظهارات محمد مخبر چندان با اظهارات سید جواد ساداتی نژاد همسو نیست؛ چراکه مخبر در سخنان خود دقیقا وعده وفور کالا ـ نه کاهش قیمت ـ را داده است؛ حتی تامین ثبات آن طور که معاون اول بر آن پای فشرده است، هنوز در دست تدوین و بررسی است. به همین دلیل احتمال ثبات قیمت کالاها در ماههای پیش رو مشاهده نخواهد شد. در این صورت افراد کم توان مالی همچنان از اقلام اساسی مایحتاج و ارزاق عمومی باید تصاویر آنها را بر ویترین فروشگاهها نظاره کنند.