خبر فوری
شناسه خبر: 44554

بررسی آخرین تحولات جنگ غزه

فلسطین و جای خالی 30 هزار زن و مرد

اسرائیل و حماس در حالی در آستانه دستیابی به توافق بر سر برقراری آتش ‌بس هستند که بنا به گزارش‌ها مبادله حدود ۱۳۰ گروگان اسرائیلی با صدها زندانی فلسطینی از جمله مفاد آن است.

فلسطین و جای خالی 30 هزار زن و مرد

اخبار سبز کشاورزی؛ جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا گفته که امیدوار است این توافق از روز دوشنبه آینده به اجرا درآید. این در حالی است که تنها حدود ۱۰ روز تا آغاز ماه رمضان باقی مانده است.

به گفته رئیس‌جمهوری ایالات متحده، اسرائیل آماده است تا در ازای آزادی گروگان‌ها به توقف جنگ در ماه رمضان تن دهد.

یک مقام ارشد مصری می‌گوید که قرار است آتش‌بسی شش هفته‌ای برقرار شود و حماس در همین چارچوب با آزادی شماری از گروگان‌ها موافقت خواهد کرد.

اسرائیل نیز دستکم ۳۰۰ زندانی فلسطینی را که در حبس به سر می برند آزاد خواهد کرد. مصر مانند آمریکا و قطر از جمله کشورهای میانجی‌ برای برقراری آتش‌بس در نوار غزه است.

بنا به گزارش‌ها اسرائیل در چارچوب توافق با بازگشت شماری از آوارگان فلسطینی به شمال باریکه غزه موافقت خواهد کرد.

علاوه بر این قرار است ارسال کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه افزایش چشمگیری پیدا کند.

بر همین اساس روزانه ۳۰۰ تا ۵۰۰ کامیون حامل کمک‌های انسان ‌دوستانه وارد نوار غزه خواهند شد.

از سوی دیگر قرار است اسرائیل در طول دوره آتش‌ بس روند کمک‌ رسانی به نوار غزه را تسهیل کنید.

مقام‌های اسرائیل و حماس با وجود امیدواری جو بایدن نسبت به دستیابی به توافق تاکنون مواضعی محتاطانه در مورد روند مذاکرات داشته‌ اند.

اسرائیل پیش از این در جریان مرحله اول مبادله گروگان‌ها به دنبال این بود که همه زنان گروگان از جمله سربازان زن آزاد شوند.

با این حال حماس همه سربازان اسرائیلی را ابزار ارزشمندی برای امتیازگیری در مذاکرات می ‌داند و برای آزادی آنها درخواست‌های ویژه‌ای مطرح می‌کند.

گفته می‌شود مذاکره در مورد تعداد آوارگان فلسطینی که اجازه بازگشت به شمال نوار غزه خواهند داشت ادامه دارد. بنا به گزارش‌ها ممکن است تنها آوارگانی که بالای ۵۰ سال دارند اجازه بازگشت پیدا کنند.

توافق احتمالی می‌تواند به اسرائیل این امکان را بدهد که پس از آتش‌بس عملیات مورد نظر خود در جنوب نوار غزه و شهر رفح را انجام دهد.  با این حال قرار است که گفت و گوها برای تمدید دوره این توافق در طول مدت آتش‌بس ادامه پیدا کند.

آزادی سربازان زن اسرائیلی در ازای آزادی شماری از زندانیان فلسطینی که محکومیت امنیتی دارند می‌تواند در مراحل بعدی توافق و در جریان تلاش برای تمدید آن در دستور کار قرار گیرد.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌ وزیر اسرائیل تاکید کرده است که برای آزادی گروگان‌ها به هر درخواستی تن نخواهد داد. با این حال دولت اسرائیل در همین زمینه از سوی خانواده گروگان‌ها تحت فشار قرار دارد.

آمریکا امیدوار است که توافق احتمالی نه تنها به برقراری آتش ‌بس منجر شود بلکه زمینه‌ساز دوره جدیدی در مناقشه اسرائیل با فلسطینی‌ها نیز بشود. از نظر واشنگتن این دوره جدید می ‌تواند در نهایت به تشکیل کشور فلسطین منتهی شود.

آینده نوار غزه و نحوه مدیریت آن از جمله چالش‌های پیش ‌روی آن دسته از بازیگران منطقه‌ای است که به عنوان میانجی برای دستیابی به توافق تلاش می‌ کنند.

حسن هانی زاده، سفیر پیشین ایران در لبنان در این رابطه می گوید: اکنون مصر و اردن و قطر به دنبال آن هستند تا هر چه سریع‌ تر بمباران‌های غزه و رفح تمام شود و مذاکرات پشت پرده ادامه دارد و این مذاکرات تاکنون نتایجی به همراه داشته است.

وی افزود: مصر البته اعلام کرده که در صورت حمله به رفح روابط خود با اسرائیل را به اتمام خواهد رساند که البته مصر دست به این اقدام نخواهد زد.  مصر چندان در مورد قطع رابطه به اسرائیل جدی نیست.

هانی زاده ادامه داد: اسرائیلی ها در صدد هستند بحران غزه را به سایر نقاط منطقه غرب آسیا منتقل نمایند و با ترور شخصیت ها و فرماندهان مقاومت به این محور ضربه زنند اما این اقدام آن ها با واکنش های منطقه ای و بین المللی همراه بوده است چرا که هدف اصلی اسرائیلی ها گسترش بحران در خاورمیانه و حضور مجامع بین المللی برای کنترل آن و انحراف افکار عمومی است تا اسرائیل بتواند بصورت آبرومندانه از غزه خارج شود.

هانی زاده اظهار کرد: امروز شرایط برای آمریکا و اسرائیل دشوار است از یک طرف واشنگتن در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ است و نمی تواند وارد یک جنگ گسترده شود و از سوی دیگر پذیرش هر گونه آتش بس از سوی مقامات رژیم صهیونیستی به معنای شکست سیاست ها و قدرت نظامی آمریکا و اسرائیل در منطقه است و این امرمی تواند در خروج نظامیان آمریکایی از عراق و سوریه تاثیری مستقیم بگذارد./آرمان ملی

 

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای