در غیبت بنیانگذاران طرح جهش تولید در دیمزارها
در همایش طرح جهش تولید در دیمزارها که ۱۴ آبان برگزار شد، انتظار میرفت از تاثیرگذاری بنیانگذاران در اجرای طرح امنیت غذایی ایران- ایکاردا گفته شود
اخبار سبز کشاورزی؛ بزرگان قوم در وزارتخانه یادشان هست که در سال ۱۳۹۵ (دولت تدبیر و امید) به ابتکار مهندس حجتی و دکتر صلح، رئیس موسسه بینالمللی تحقیقات کشاورزی مناطق خشک (International Center for Agricultural Research in the Dry Areas-ICARDA) با حضور مدیرانی چون مهندس عباس کشاورز، دکتر عبدالمهدی بخشنده، دکتر اسکندر زند، دکتر جواد وفابخش، مهندس اسماعیل اسفندیاریپور، دکتر سیدیعقوب صادقیان مطهر و... طرح ۵ ساله امنیت غذایی ایران-ایکاردا امضاء شد تا با استفاده از بانک ارقام و مواد ژنتیکی دیم ایران و جهان و انتقال نتایج تحقیقاتی اقلیمهای مشابه جهان به داخل کشورمان و همافزایی توان داخل و خارج و بخش خصوصی و بهبود نظامهای زراعی دیم ایران افزایش پایداری تولیدات دیم و ارتقای امنیت غذایی ایران رقم بخورد.
تلاش محققین گندم کشور برای ارتقای گندم آبی
این طرح یکی بهترین اقدامات ناشی از تجربه سالهای طولانی مدیران و کارشناسان و تمرکز بر یکی از غفلتهای وزارت کشاورزی در سالهای قبل، یعنی استفاده بهتر از آب سبز (نزولات آسمانی) بهجای تمرکز بیش از حد بر استفاده از آب آبی (آبهای زیرزمینی و سطحی) بود.
شروع این طرح الگوی کاری تازهای را مبتنیبر همکاری تنگاتنگ تحقیقات داخلی و بینالمللی و بخش اجرا و کشاورزان و شرکتهای بخش خصوصی در بخش کشاورزی طراحی و بنا نهاد و همین امر موجب شد با تلاش محققین گندم کشور خصوصا دکتر محمدرضا جلال کمالی، بلافاصله موسسه سیمیت هم برای ارتقای گندم آبی کشور و در همکاری با سازمان تات وارد قرارداد شود.
این ظرفیتسازی یکی از برکات فضای پسابرجامی بود
در هر دوی این قراردادها معاونت امور زراعت و دفتر مجری طرح گندم، نقش محوری در ایدهپردازی و اجرا داشتند. ناگفته نماند که این ظرفیتسازی در بخش کشاورزی یکی از برکات فضای پسابرجامی بود؛ سپس مدیریت پروژه ایکاردا به دکتر جواد وفابخش و مدیریت پروژه سیمیت به مهندس اسفندیاریپور محول شد.
توضیح عکس: دکتر صلح، رئیس ایکاردا و مهندس کشاورز معاون وزیر جهاد کشاورزی و ایدهپرداز پروژه در حال امضای قرارداد همکاری. در عکس رئیس دفتر ایکاردا در ایران، نماینده فائو در ایران و معاونین ایکاردا بههمراه وزیر و معاونین مرتبط و رئیس دفتر بینالملل دیده میشوند.
توضیح عکس: جمعآوری تجربیات دنیا توسط ایکاردا در کنار تجربیات ایران در فراخوان پنج کشور برای تهیه سیستم تولید بذر مبتنیبر بخش خصوصی.
در سال 1397 با توجه به خروج ترامپ از برجام و تحریم مجدد ایران، ایکاردا از ایران رخت بربست و طرح که سال سوم خود را سپری میکرد معلق شد؛ اما مدیران با تجربه وزارت بیکار ننشستند و با درایت تمام در سال 1399 با همت و محوریت مهندس کشاورز طرحی تهیه و به ستاد اجرایی ارائه شد و با تلاش و مدیریت معاون وقت امور زراعت (دکتر وفابخش) و حمایت دکتر خاوازی، وزیر وقت، قرارداد اجرای طرح با اسپانسرینگ و همکاری ستاد اجرایی فرمان امام به ریاست محمد مخبر و با مدیریت اجرایی سیدمصطفی سیدهاشمی، معاون وقت ستاد اجرایی و با الهام از تجربیات همکاری مشترک با ایکاردا باعنوان طرح جهش تولید در دیمزارها و متمرکز برافزایش ضریب نفوذ ارقام، بهبود تغذیه گیاهی، ارائه تسهیلات ارزانقیمت برای تجهیز دیمکاران و ارتقای مکانیزاسیون در مناطق دیم و خدمات ترویجی کارشناسان استانها دنبال شد و در سطح توان مجریان امر، توفیقات خوبی حاصل گردید؛ بهنحویکه رهبری در سال ۱۳۹۹ و بر روی اولین گزارش عملکرد طرح دستاندرکاران را مورد تفقد قرار دادند و با حمایت از طرح و مجوز ادامه آن، انگیزه دوچندانی در مجریان ایجاد کردند، مشابه همین کاری که در سال 1403 مشاهده شد.
عکس جلسه امضای قرارداد با حضور مخبر و دکتر خاوازی و گزارش آن (https://dolat.ir/detail/353086)
بنیانگذاران در بوته فراموشی
امسال پایان دوره 5 ساله قرارداد جهش تولید در دیمزارها بود. در مراسم و همایش ملی طرح جهش تولید در دیمزارها که دوشنبه ۱۴ آبانماه امسال در سالن خوشه وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد انتظار میرفت علاوهبر تقدیر از مدیران فعلی توسط وزیر جهاد کشاورزی، تاریخچه کوتاهی از این طرح بهویژه تاثیرگذاری بنیانگذاران در اجرای طرح امنیت غذایی ایران- ایکاردا و خدمات آنها در این مراسم ذکر میشد، بهویژه اینکه مهندس حجتی همطراز نوری قزلجه و پیشگام طرحی بود تا امروز وزیر جدید به آن افتخار کند.
متاسفانه اما امسال مهندس نوریقزلجه در مراسم همایش ملی طرح جهش تولید در دیمزارها نه تنها بنیانگذاران را برای حضور در این مراسم دعوت نکرد، بلکه حتی نامی از آنان (مهندس محمود حجتی، مهندس عباس کشاورز، محمد مخبر، دکتر کاظم خاوازی، دکتر جواد وفابخش، مهندس اسماعیل اسفندیاریپور و....) طی سخنرانی رسمی خود در مراسم به میان نیاورد.
فتاح نیز میتوانست با مرامتر عمل کند
از دیگر سو دکتر پرویز فتاح که او هم از سخنرانان اصلی مراسم ملی همایش طرح جهش تولید در دیمزارها بود، روز دوشنبه سهوا یا عمداً فراموش کرد که بگوید این طرح در زمان ریاست محمد مخبر، رئیس وقت ستاد اجرایی فرمان امام با وزارتخانه منعقد شده و سیدمصطفی سیدهاشمی، معاون وقت هماهنگی، طی ۴ سال گذشته مجری آن بوده است.
زیبنده بود فتاح که عدهای معتقدند یکی از گزینههای احتمالی ریاست جمهوری آینده است، از بنیانگذاران، امضاکنندگان و مجریان سلف خود در ستاد اجرایی فرمان امام به نیکی یاد میکرد و شخصاً از آنها برای حضور در مراسم دعوت نموده و از آنها تقدیر میکرد.
با این همه آنچه مهم بود اخلاقمداری و ذکر خیری از بنیانگذاران طرح و نام نیک آنها در این رسانه بود.