شهرستان داراب پیشتاز کشت روی بسترهای بلند دائم در کشور+ ویدئو
استفاده از سامانه کشت روی بسترهای بلند برای نباتاتی از قبیل گندم و جو، کلزا، سویا، ذرت، پنبه، سیبزمینی و گوجهفرنگی بهخاطر مصرف کمتر آب توصیه شده
اخبار سبز کشاورزی؛ استفاده از سامانه نوین کشت روی بسترهای بلند توأم با استفاده از عملیات بیخاکورزی و کشت مستقیم روی این بسترها توأم با حفظ بقایا، یکی از راهکارهای بسیار اثربخش برای کاهش معضلات تولیدات به روش سنتی و همچنین برای تأمین امنیت غذایی و کاهش هزینههای تولید کشاورزان است.
این روش نوین باید توسط محققین، کارشناسان و مروجین با اتکا به جوامع محلی به کشاورزان آموزش داده شود.
یکی از راهکارهای صرفهجویی در مصرف آب در بخش کشاورزی از استفاده از سامانههای کشاورزی حفاظتی و کشت روی بسترهای بلند (Raised Bed) یا اصطلاحا ریز بد نام برده شده است.
استفاده از سامانه کشت روی بسترهای بلند برای نباتاتی از قبیل گندم و جو، کلزا، سویا، ذرت، پنبه، سیبزمینی و گوجهفرنگی بهخاطر مصرف کمتر آب توصیه شده است.
در این روش با توجه به نوع نبات دو الی چهار ردیف بذر بر روی پشتههای بلند و عریض کاشته میشود. در این روش هدایت آب در زمین هم میتواند بهصورت فاروئی از طریق جویچهها انجام میشود، بهطوریکه رطوبت بهصورت جانبی به محل استقرار بذرها نفوذ میکند و حالت غرقابی ایجاد نمیشود و هم بهصورت تحت فشار از طریق نوارهای تیپی که بین ردیفها وروی پشته انداخته میشود صورت گیرد.
در سامانه ریز بد بسترها همزمان با کشت ایجاد شده و بسترها بهصورت دائمی نگهداری میشوند و فقط شیارها در صورت نیاز مجدداً بازسازی و فرم داده میشوند.
زهکشی سریع آب آبیاری از شیارها و جلوگیری از اثرات منفی آب ماندگی و غرقابی شدن محیط رشد نبات مثل ورس و خوابیدگی، کاهش فرسایش در مناطق پرباران، کاهش سله بندی و خفگی بذر از مزایای استفاده از این روش است.
شرکت تعاونی پنبهکاران داراب پیشتاز استفاده از این روش در اراضی خود در شهرستان داراب میباشد که با همکاری آقای مهندس منوچهر دستفال، پژوهشگر برجسته زراعت و مهندس رستگار کارشناس ارشد مکانیزاسیون شهرستان و مهندس سرافرازی کارشناس ارشد تولیدات گیاهی و مهندس انصاری، کارشناس فنی این شرکت توانستهاند الگوهای موفقی از این سامانه در اراضی آبی شهرستان داراب پیاده نمایند.