خبر فوری
شناسه خبر: 48868

تبدیل زباله های غذایی به خاک حاصلخیز برای رشد پایدار

محققان با بودجه اتحادیه اروپا در حال تبدیل ضایعات فرآوری مواد غذایی به منبعی ارزشمند و تبدیل مواد زیستی دور ریخته شده به کودهای طبیعی هستند.

تبدیل زباله های غذایی به خاک حاصلخیز برای رشد پایدار

اخبار سبز کشاورزی؛ در کاتالونیا محققان به جای استفاده از کود خام در مزارع، نیتروژن را از ضایعات کشت و صنعت محلی استخراج کرده و آن را به عنوان سولفات آمونیوم پردازش می کنند. این کود پایدارتر و کارآمدتر رواناب مضر را به حداقل می رساند.

کاهش شیمیایی

این محققان بخشی از یک طرح چهار ساله با بودجه اتحادیه اروپا به نام Waste4Soil هستند. آنها در حال بررسی راه های نوآورانه برای تبدیل ضایعات فرآوری مواد غذایی به بهبود دهنده های خاک تولید شده محلی هستند و به دو چالش عمده اتحادیه اروپا به طور همزمان رسیدگی می کنند.

در کاتالونیا، محققان از فرآیندی به نام هضم بی هوازی استفاده می‌کنند که در آن باکتری‌ها زباله‌ها را به بیوگاز و یک مخلوط مرطوب غنی از مواد مغذی به نام هضم تجزیه می‌کنند. دکتر ویکتور ریاو، محقق در موسسه تحقیقات و فناوری کشاورزی و صنایع غذایی کاتالونیا، گفت: "این یک فناوری بسیار یکپارچه است، بیش از 15000 کارخانه بیوگاز کشاورزی و صنعتی در سراسر اتحادیه اروپا وجود دارد."

با بازیافت پسماندهای مواد غذایی به این روش، محققان بر این باورند که می توانند اتکا به کودهای شیمیایی را تا 80 درصد کاهش دهند.

همکاری با شرکت های خصوصی و دولتی که با مواد غذایی سروکار دارند به این معنی است که نتایج این تحقیق فوراً به نفع جامعه محلی خواهد بود. ریاو گفت: "ما انتظار داریم که این رویکرد دایره ای تاثیر مثبتی بر اقتصاد صنایع محلی داشته باشد، هزینه های مدیریت پسماند را کاهش دهد و استفاده از منابع تجدیدپذیر ارزان تر را افزایش دهد."

ضایعات کمتر، تغذیه بیشتر

تیم تحقیقاتی Waste4Soil آزمایشگاه‌های Living را در هفت کشور اروپایی راه‌اندازی کرده است: اسپانیا، فنلاند، یونان، مجارستان، ایتالیا، لهستان و اسلوونی. هدف آزمایش طیف وسیعی از راه‌حل‌های نوآورانه برای تبدیل زباله از منابع مختلف کشاورزی به تقویت‌کننده‌های محلی و زیستی خاک است.

سایر صنایع غذایی محلی، از جمله تولید روغن زیتون و آبجو، مورد هدف قرار گرفته اند، زیرا هر دو مقادیر زیادی زباله بیولوژیکی تولید می کنند. دکتر کیریاکوس پانوپولوس از مرکز تحقیقات و فناوری هلاس در تسالونیکی یونان که مسئول هماهنگی کلی این تحقیق است، گفت: «سالانه 1 میلیارد تن غذا در سراسر جهان هدر می‌رود که 38 درصد آن از پسماندهای صنایع غذایی است.»

اتحادیه اروپا در مواجهه با این کوه زباله، سال گذشته برنامه‌هایی را برای ایجاد اهداف الزام آور قانونی برای کاهش ضایعات مواد غذایی اعلام کرد که تا سال 2030 به آن می‌رسد. در همان زمان، پانوپولوس خاطرنشان کرد که 60 تا 70 درصد خاک اتحادیه اروپا در حال حاضر به شدت تخلیه شده است. مواد مغذی که باعث نگرانی می شود. برای مقابله با این موضوع، تیم تحقیقاتی Waste4Soil در حال پیشبرد تلاش‌های اتحادیه اروپا برای احیای خاک‌های تخریب‌شده این قاره تا سال 2050 است.

طلای مایع اسلوونی

در اسلوونی، گرمایش زمین شرایط مساعدی را برای باغ‌های زیتون ایجاد می‌کند و یک تولیدکننده روغن زیتون محلی یکی از شرکت‌کنندگان در آزمایشگاه زنده اسلوونی است. در شبه جزیره آدریاتیک شمالی ایستریا، که به خاطر روغن زیتون باکیفیت خود مشهور است، محققان تفاله زیتون، محصول جانبی تولید روغن زیتون که شامل پوست، حفره و پالپ است؛ بازیافت می کنند تا مواد بهبود دهنده خاک ایجاد کنند. این به غنی سازی خاک با کربن و کاهش اثرات زیست محیطی ناشی از دفع زباله کمک می کند.

دکتر روک میهلیچ از دپارتمان زراعت دانشگاه لیوبلیانا گفت: «رویکرد نوآورانه اسلوونی می‌تواند الهام بخش دیگر مناطق تولیدکننده روغن زیتون در اروپا، به ویژه در دریای مدیترانه، که با چالش‌های مدیریت زباله مشابهی روبرو هستند، باشد.»

ایده ماهی فنلاند

مناطق مختلف اروپا با چالش های متفاوتی روبرو هستند و محققان در حال بررسی انواع گزینه های استفاده مجدد از زباله و غنی سازی خاک هستند. برخی از آنها نسبتاً خارج از مسیر شکست خورده یا حتی در دریا هستند. برای مثال، آزمایشگاه زنده در Päijät-Häme، فنلاند، به دنبال پرورش ماهی، یکی از صنایع غذایی اصلی محلی برای ضایعاتی است که می توانند به کودهای غنی از مواد مغذی تبدیل شوند.

Anne-Marie Tuomala، مدرس ارشد در دانشگاه علوم کاربردی LAB در لاهتی، فنلاند، توضیح داد که باقی مانده ماهی، غنی از نیتروژن، فسفر و سایر مواد معدنی، برای بازیابی مواد مغذی ایده آل است. مانند ضایعات مزارع خوک، این ضایعات را می توان از طریق هضم بی هوازی برای ایجاد یک باقیمانده غنی از مواد مغذی پردازش کرد. با این حال، با توجه به بازخورد ارائه شده توسط کشاورزان در ماه های اول آزمایشگاه زنده، بوی بد باقی مانده ماهی، حمل و نقل و ذخیره آن را چالش برانگیز کرده است.

Tuomala گفت: برای رسیدگی به این موضوع، ممکن است امکانات تخصصی با اقدامات کنترل بو ضروری باشد. این رویکرد دایره ای می تواند هزینه های کشاورزان را کاهش دهد، به ویژه با افزایش قیمت کود پس از حمله روسیه به اوکراین در سال 2022. در حالی که قیمت ها تثبیت شده است، اتحادیه اروپا کاهش می یابد.

مزیت رقابتی

علاوه بر کاهش واردات، مزیت اضافی کودهای تولید شده توسط آزمایشگاه‌های Waste4Soil Living این است که این کودها محلی و پایدار هستند. تومالا گفت: "کشاورزان و تولیدکنندگان مواد غذایی که این شیوه های پایدار را اتخاذ می کنند، می توانند در بازارهایی که محصولات دوستدار محیط زیست را در اولویت قرار می دهند، مزیت رقابتی به دست آورند."

قدرت ابتکار در همکاری نهفته است

محققان، کشاورزان، جامعه مدنی، صنایع و مقامات دولتی با یکدیگر همکاری می کنند تا راه حل هایی را در شرایط واقعی ایجاد کنند و آزمایش کنند. به گفته پانوپولوس، این اقدام مشترک راه حل هایی را برای مشکل فزاینده باقی مانده مواد غذایی که در حال حاضر هدر می رود، ارائه می دهد. او گفت: «هر قدم کوچک مهم است و هیجان فزاینده‌ای در مورد پتانسیل گسترده‌تر برای ایجاد شیوه‌های کشاورزی پایدارتر و مفیدتر برای محیط‌زیست وجود دارد.»

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای