کشاورزی شهری، راه مدرن کشاورزی امروز
کشاورزی شهری مقولهایی است که اگرچه در کشور ما موضوع جدیدی است، اما در بسیاری از کشورها سالهاست که مطرح است.
اخبار سبز کشاورزی؛ کشاورزی شهری شامل کشت، فرآوری و توزیع غذا در مناطق شهری است. یک مزرعه شهری میتواند در یک حیاطخلوت یا در پشتبام یک مجموعه آپارتمانی باشد.
این روش در کشاورزی بسیار مهم و بااهمیت است. بهدلیل امنیت غذایی، طبق گزارش سازمان ملل در سال 1996 بیش از 800 میلیون نفر در سراسر دنیا در شهرها گیاهان زراعی و صیفیجات کشت میکردند و دام پرورش میدادند.
در سال 2010، بزرگترین مزرعه روی پشتبام با مالکیت شخصی در شهر نیویوریک کار خود را آغاز کرد و در سال 2012، یکی دیگر از مزارع با وسعتی بیشتر رکورد زد.
همچنین در کشور فیلیپین طرحی به نام «لذت کشاورزی» آغاز شد که تاکنون بیش از 160 مزرعه شهری در حیاطخانهها، کلیساها، محوطه نگهداری کودکان و سالمندان راهاندازی و پشتیبانی شده است.
کشاورزی شهری دسترسی به غذا و بهخصوص محصولات غذایی تازه را ممکن میسازد، در بحث ایجاد اشتغال بسیار تاثیرگذار است و همچنین ایجاد فضای سبز و دلپذیری را برای محیط شهری فراهم میکند.
کاهش حمل و نقل شهری و حفظ پاکیزی آب و هوا
کشاورزی شهری علاوهبر مزایای اقتصادی و اجتماعی، از جهت مصرف انرژی بازده بالایی دارد و همچنین عامل کاهش ردپای کربنی در شهرهاست.
کشاورزی و باغداری شهری کمک میکند ساکنان شهرها از میوه و سبزیحات تازه مصرف کنند و خطر ابتلا به انواع بیماری را کاهش میدهد.
کشاورزی شهری در کاهش نابرابری سلامت و تغذیهایی که قشر کمدرآمد، حاشیهنشین بومی و کمبرخوردار با آن دست به گریبان است تاثیر بهسزایی دارد.
همچنین کشاورزی شهری موجب پیشرفت عدالت زیستمحیطی میشود. کشاورزی شهری فاصله نژادی و طبقاتی را به لحاظ دسترسی به غذای سالم کم میکند؛ چون بهواسطه آن غذای سالم با قیمت میتواند به دست ساکنان دورافتاده و فقیرنشین قرار بگیرد.
معایب کشاورزی شهری
یکی از این معایب، یافتن فضای خالی است؛ چراکه قیمت زمین در شهرها بالاست و حفظ امنیت آن هم آسان نیست. مسئله بعدی بحث فاضلاب تصفیه نشده برای آبیاری محصولات کشاورزی است که منجر به انتقال انواع بیماری از طریق آب آلوده به انسان میشود.
همچنین روند رو به رشد جمعیت شهری و آلودگی موجب افزایش حشرات آفت میشود که این حشرات گیاهانی را که با روش کشاورزی شهری کشت میشوند را مصرف میکنند.
مشکل بعدی زمینهایی است که آلوده به فلزات و سرب یا عناصر دیگر است که از طریق خاک آلوده انسانها را نیز آلوده میکنند.
به هر حال، کشاورزی شهری اگر با اصول و قواعد صحیحی گسترش یابد میتوان ضمن پیشرفت در کشاورزی در سطح کلان جامعه آحاد جامعه را با کار کشاورزی آشنا سازد و در بعد تولید و امنیت غذایی نیز موثر باشد که این مهم وظیفه وزارت کشاورزی، نهادهای خصوصی و تشکلهای مردمنهاد است تا با در اختیار گرفتن متخصصین از کشاورزی شهری بیشترین بهره و ثمر را ببرند.