مزرعهای که پنیر خوشمزه را با طبیعت پیوند زد؛ گزارش میدانی از مزرعه لبنیات ارگانیک در هلند+ ویدئو
هنری ویلیخ، کشاورز ۷۵ ساله هلندی، با روشهای پایدار و احترام به محیط زیست، مزرعهای الگوساز برای کشاورزی ارگانیک در هلند ایجاد کرده است

محمد اسماعیل اسدی، پژوهشگر بینالمللی کشاورزی پایدار، در گزارش میدانی خود از مزرعه لبنیات ارگانیک هنری ویلیخ در هلند مینویسد: کشاورزی آلی یا ارگانیک یک نظام مدیریتی زیست محیطی در کشاورزی است که مبتنی بر حفظ و پایداری بوم سازگان و تنوع زیستی در فعالیتهای کشاورزی و باغداری و دامداری است.
کشاورزی ارگانیک؛ همسو با طبیعت
اخبار سبز کشاورزی؛ هدف اصلی کشاورزی ارگانیک حفاظت از محیط زیست در کشاورزی بوده و هر اقدام و نهادهای که باعث آسیب به محیط زیست (انسان، گیاه، جانوران، خاک، آب، هوا و...) در کشاورزی شود، مانند نهادههای شیمیایی و صنعتی ممنوع است.
نتیجه و فرآیند اجرای کشاورزی آلی نهایتا حفاظت از منابع پایه و محیط زیست و به تبع آن محصولات باکیفیت و طبیعی خواهد بود.
گاوهای شاد، پنیر خوشمزه
مزرعه ۶۵ هکتاری مرتعی لبنیات ارگانیک هنری ویلیخ کشاورز ۷۵ ساله هلندی واقع در منطقهای موسوم به کت ولده (Katwoude) در ۱۵ کیلومتری شمال آمستردام پایتخت هلند واقع گردیده است.
ابعاد مزرعه وی ۱۵۰۰ در ۴۵۰ متر است. ایشان دارای ۱۵۰ گاونژادجرسی است که از شیر آنها جهت تولید پنیر معروف گودا استفاده میگردد؛ اما برای تولید انواع پنیر با طعمهای مختلف نظیر قارچ ترافل، سیر، زیره، لوندر، انواع گیاهان دارویی و غیره شیر مزارع دیگر را نیز خریداری مینماید.
این مزرعه مرتعی محل زندگی انواع مختلف گیاهان، جانوران و پرندگان است. این مزرعه شامل گیاهان مهمی مانند شبدر سفید، بومادران، علف غاز و قاصدک که نه تنها برای گاوهای مزرعه خوشمزه هستند؛ بلکه فواید سلامتی زیادی برای آنها دارند.
به همین دلیل هنری ویلیخ از هیچ کود شیمیایی یا آفتکش و علفکش در مزارع خود استفاده نمیکند و مزرعه ایشان الهامبخش بسیاری از کشاورزان هلندی شده است.
گاوهای جرسی ایشان در طول ماههای زمستان در اصطبل سرپوشیده نگهداری میشوند، نه به این دلیل که هوا خیلی سرد است، بلکه به این دلیل که در آن زمان علفی رشد نمیکند.
وقتی بهار میآید و همه چیز دوباره شروع به رشد و شکوفایی میکند، وقت آن است که گاوها به بیرون بروند. گاوهای مزرعه حداقل 180 روز از سال با حداقل 12 ساعت در روز بیرون و فضای باز هستند.
به این ترتیب رفتار طبیعی از خود نشان میدهند و تا حد امکان احساس راحتی میکنند و در نتیجه از بیماریها دوری میکنند و بهترین شیر ممکن را ارائه میدهند.
از مزرعه تا گردشگری پایدار
گردشگران خارجی در مزرعه، علاوه بر تست کردن رایگان پنیرهای ارگانیک با طعمهای مختلف تولیدی کارگاه ایشان میتوانند گاوها را در اصطبل مزرعه از نزدیک ببینند و از نحوه شیردوشی اتوماتیک گاوها و تغذیه روباتیک آنها بازدید نمایند.
اگرچه هنری از شیر سایر نژادهای گاو برای تولید پنیر استفاده می کنیم، اما اعتقاد دارد شیر گاو جرسی برای تهیه پنیر خوشمزه بسیار عالی است؛ زیرا چربی و پروتئین بیشتری دارد.
این نژاد از گاوها از نظر پایداری نیز بهتر است، زیرا آنها شیر بیشتری با غذای کمتر مورد نیاز تولید می کنند در حالی که کود بسیار کمتری تولید می کنند.
هنری ویلیخ در Katwoude بزرگ شد. پدر و مادرش در آنجا یک مزرعه لبنی اداره می کردند. هنری به عنوان تنها پسر یک خانواده پنج نفره در مدرسه ابتدایی کشاورزی تحصیل کرد.
پنیری که به ۳۵ کشور صادر میشود
در سال 1974 مزرعه پدرش به او و همسرش ریت رسید. کشاورز مبتکر به سرعت ایده ساختن پنیر مخصوص خود را پرورش داد. او دوره پنیرسازی را گذراند و آنقدر در آن مهارت یافت که تصمیم گرفت در مزرعه خود پنیر تولید کند. آنها دوره ای را در پنیرسازی گذراندند و راز درست کردن پنیر عالی را کشف کردند، زیرا یاد گرفتند که برای تهیه پنیر عالی باید از حیوانات شاد و سالم شروع کنند.
اشتیاق او بی توجه نبود. مزرعه پنیر، واقع در چشم انداز زیبای واترلند پولدر، به زودی به جاذبه ای برای گردشگران خارجی تبدیل شد. چیزی که به عنوان یک چالش جدید برای تجارت کشاورزی هنری ویلیخ آغاز شد، به یک کارخانه پنیر پر رونق و مقصد برتر برای دوستداران پنیر تبدیل شد.
هنری ویلیخ پنیرهای خاص خود را به بیش از 35 کشور در سرتاسر جهان صادر می کند. علاوه بر این، هنری ویلیخ هر ساله پذیرای میلیونها بازدیدکننده در فروشگاهها و مزارع پنیر خود در هلند و سایر نقاط جهان می باشد. منشور هنری ویلیخ در تولید پنیر آلی اینست:
خاک سالم، گاوهای شاد، شیر خوب، پنیر خوشمزه
در اصطبل این مزرعه ودر طبقه دوم آن سالن تماشای پرندگان برپا و مجهز شده است که گردشگران می توانند همه روزه به صورت رایگان از اینمحل با دوربین های چشمی که کارگذاشته شده به مشاهده پرندگانی که از مراتع سالم این مزرعه تغذیه می کنند بپردازند. گردشگران می توانند کشف کنند که این منطقه طبیعت چقدر خاص است.
این نمایشگاه تعاملی توسط بخش حفاظت پرندگان توسعه داده شده است و تا 31 دسامبر 2025 در طبقه دوم مزرعه ارگانیک Jersey برپاست.
پرندگانی نظیر چلچله دریایی و غاز و قو و حواصیل و اردک تاجدار و درنا و عقاب دریایی که برای زمستانگذرانی به این مزرعه ارگانیک میآیند و مکانی مهم برای صدها هزار پرنده مهاجر است.
همچنین در این سالن پادکستهای کوچکی از انواع پرندهها همراه با تصاویر آنها و نقاشیهای سه بعدی ویژه وجود دارد که علاقهمندان میتوانند اطلاعات مورد نیاز را در این محل پرندهنگری کسب نمایند.