کارشناس منابع طبیعی و آبخیزداری و فعال در حوزه توسعه محلی
روند مهاجرت روستاییان به شهرها بهدلایل مختلف ازجمله مشکلات فرهنگی و ضعیفشدن سرمایه اجتماعی سبب تشدید مشکلات حاشیهنشینی میشود.
با توجه به شرایط کنونی اقتصاد کشور، اهمیت اشتغال در روستاها کمتر از شهرها نیست و باید برنامه ویژه آمایشی برای آن طراحی کرد.
بهدلایل مختلف (نظیر شخم زدن در جهت شیب اراضی، بیتوجهی به تناوب کشت، عدم رعایت آیش در اراضی کشاورزی، آتش زدن بقایای گیاهی مزارع، شور شدن منابع آب و...)، اراضی کشاورزی بهخصوص دیمزارها دچار کاهش حاصلخیزی شدهاند و درنتیجه، میزان برداشت محصول کاهش یافته و معیشت کشاورزان به خطر افتاده است. اکثر کشاورزان جهت افزایش مقطعی حاصلخیزی اراضی، اقدام به مصرف بیرویه کود شیمیایی میکنند که سبب تشدید تخریب خاک میشود. اکوسیستم خاک بسیار پیچیده و رمزآلود است.
بسیاری از مشکلات مبتلابه کشور بهدلیل ضعف و ناکارآمدی نظام برنامهریزی است (غلبه نظام برنامهریزی بالا به پایین و مبتنی بر اعتبارات نفتی، بخشی نگری حاکم، کم توجهی به نقش مردم و نهادهای مدنی و بخش خصوصی که شرکای توسعه هستند).
انسان موجودی اجتماعی است و شواهد تاریخی حاکی از وجود اشکال مختلف همفکری و مشورت در فرآیند تصمیم سازی و تصمیم گیریهای گروهی و جمعی است