پزشکیان! کشاورزی و سفره مردم را دریاب
وزیر از امورات بلندمدت وزارتخانه غفلت و وزارتخانه را دچار روزمرگی کرده است و امور مهمی مانند سلامت محصولات کشاورزی و ... فراموش شده است
اخبار سبز کشاورزی؛ بپذیریم این روزها وزارت جهادکشاورزی حال خوبی ندارد. کارشناسان، پرسنل و مدیران در همه سطوح از شهرستانها و استانها تا طبقات 6 گانه، 11 گانه و 16 گانه ساختمان مرکزی و ستاد وزارت جهادکشاورزی تهران، هر روز صبح با تزریق استرس به مدیران هیاتی، مدیران غیرمتخصص، رفقای گرمابه و گلستان افراد ناآگاه و ناکارآمد، تجار و سوداگران واردات در قالب مدیر، رئیس هیات مدیره، رئیس موسسه و... به ساختمان وزارتخانه ورود میکنند.
فعالان کشاورزی، بهرهبرداران، دامداران، سرمایهگذاران و کارآفرینان بخش کشاورزی همواره دلهره دخالت وزارتخانه در امور تولید، قیمتهای دستوری، همراهی نکردن با کشاورز، صدور تعرفههای متفاوت و متغیر غیرکارشناسی و نفوذ آدمهای نفوذی(به قول مهرداد لاهوتی نماینده مجلس) در بخشهایی که به سرشت و حیات و ممات تولید بستگی دارد، مافیاهای دخیل در واردات بیرویه، واردات محصولات مشابه تولید داخلی، بازی با تالارها و ردیفها و ارزهای متفاوت، اختصاص سهمیهبندیهای به شرکتهایی که در حد و توان آن میزان سهمیه نیستند، روابط غیرکاری، و در نهایت دور کردن انجمنها و اتحادیهها از تصمیمگیری در امر واردات و صادرات، روز را به شب میرسانند.
محققان و برنامهریزان، اساتید دانشگاه، مدیران امور برنامه و بودجه وزارتخانه به ویژه کسانی که در نوشتن برنامه هفتم دخیل بودهاند با توجه به گذشت 9 ماه از این برنامه، میبینند که وزیر از امورات بلندمدت وزارتخانه غفلت کرده و وزارتخانه را دچار روزمرگی نموده است. اصلا امور مهمی مانند سلامت محصولات کشاورزی و پیشگیری از مرگ و میرهای حاصل از آن فراموش شده است.
رسانهها در بروز اختلالات مدیریتی و عزل و نصبها و خط و نشان کشیدن برای مدیران کارآزموده و به حاشیه راندن آنها به قدری در تیررس و هجوم این دست اخبار وارده قرار گرفتهاند که از اطلاع رسانی امور کشاورزی، کارشناسی و فنی دور مانده اند و متاسفانه در هجمه اخبار زدوبندها، اختلاسها، فرار سرمایههای کشور تحت عنوان دریافت ارز برای واردات، فاکتورهای صوری و بعضا غیرواقعی خارجی(با هدف خروج ارز) واردات محصولات بی کیفیت چینی و هندی که در مواردی افغانستان هم از ورود آنها جلوگیری میکند، واردات محصولات مشابه تولید داخل کشور، آن هم در زمان برداشت(برنج، گوشت و ...)، تغییر من در آوردی تعرفهها(مثلا با هدف تنظیم بازار داخلی) و نابودی گلخانهداران، تولیدکنندگان و سرمایهگذارانی که برای کشاورزی خود، از یکی دو سال پیش برنامه ریزی کرده، خطوط تولید صادرات محور ایجاد و در خارج بازاریابی نموده و قرار داد بستهاند، اما با یک ممانعت از مجوز صدور و یا تغییر غیرمتعارف تعرفه، نابود شدهاند، گرفتار آمدهاند.
حاصل همه این آشفتگی ها در مدیریت و حکمرانی کشاورزی و مدیریت کارنابلد موجب افزایش قیمت اقلام سفره غذایی مردم شده است ، موضوعی که مردم چه رای دهندگان و چه رای نداده ها انتظار داشتند رئیس جمهور همزمان با رفع فیلترینگ و ممانعت از ابلاغ قانون عفاف و حجاب و... و یاحتی جلوتر از آنها به داد سفره مردم برسد. سفرهای که نه تنها ارزان نشد بلکه گران و کوچکتر شد و فقط شاهد توجیه کردن های وزیر و مدیران و انداختن این غفلتها به گردن افزایش قیمت نهادهها بودیم. این در حالی است که تمام نهاده ها با شرحی که بیان شد با ارز ثابت دولتی وارد شده اند و از مقام معظم رهبری اجازه استمرار تامین آن را تا پایان سال با برداشت ۳ میلیارد دلار از صندوق ذخیره ارزی گرفتهاند..
مردم بیگناه و بدبخت چه کنند؟
آقای رییس جمهور! حال که وزیر جهادکشاورزی توجه نمیکند شما به هوش باشید، وزارت کشاورزی در شرایطی که اکثر اقلام آن تامین و بازار آرام بود و پیش فرض غالب دولت هم نیامدن پرزیدنت ترامپ بود چنین عملکرد واگرایانه ایی دارد. پرزیدنت پزشکیان عزیز شما گفته بودید که نباید کارها را به افراد کارنابلد سپرد؛ آقای رئیس جمهور، بپذیرید که بخشی از این اتفاقات در وزارت کشاورزی به خاطر نابلد و نا آشنا بودن برخی مدیران ارشد با وزارت عریض و طویل و بخش متنوع کشاورزی است، آقای رییس جمهور، حال که ترامپ آمده لازم است اصلاح مدیریت سفره و غذای مردم و به تعبیر دکتر عیسی کلانتری مردم بیگناه و بدبخت، صورت گیرد. مدیریتی مسلط و مورد پذیرش جامعه کشاورزی، یا لااقل با دعوت از وزرای سابق کشاورزی و با آنها مشورت نماید.
وزرای وقت کشاورزی ورود کنند
آرشیوها نشان میدهد به جز سرپرستها و قائممقامها در وزارت کشاورزی از زمان تاسیس، حدود 40 وزیر کشاورزی تا امروز مصدر کار بوده که 12 وزیر مربوط به بعد از انقلاب بوده، از جمله مرحوم علی محمد ایزدی و محمد سلامتی، مبتکر تدوین برنامه 5 ساله و 10 ساله وزارت کشاورزی با مشارکت بیش از 450 مدیر، رئیس سازمان، کارشناس متخصص و ... عباسعلی زالی، عیسی کلانتری، محمود حجتی، محمدرضا اسکندری، صادق خلیلیان، کاظم خاوازی، سیدجواد ساداتی نژاد، محمدعلی نیکبخت، غلامرضا نوری قزلجه(برخی چون دکتر عیسی کلانتری، مهندس محمودحجتی) در چند نوبت مستقیما و تعدادی به عنوان سرپرست(دکتر شیبانی سرپرست وزارتخانه بعد از هجمه به مرحوم ایزدی، مهندس میرحسین موسوی بعد از وزارت محمدسلامتی، به دلیل اینکه مجلس به عیسی کلانتری رای نداد و البته مهندس حسن طباطبایی از طرف مهندس میرحسین موسوی به مدت سه ماه سرپرستی وزارتخانه را عهدهدار شد. مهندس عباس کشاورز بعد از استعفا و خروج مهندس محمودحجتی از وزارت به مدت حدود 5 ماه) مصدر کار بود، اینک همگی(حتی به نظر میرسد خود نوریقزلجه) از شرایط فعلی حاکم بر کشاورزی انگشت به دهان ماندهاند.
البته اخیرا دکتر عیسی کلانتری که خود در انتصاب وزیر فعلی نقش داشت طی سخنانی با اعلام برائت از نحوه مدیریت فعلی، رسالت تاریخی خود را ایفا کرد. دکتر بیژن زنگنه وزیر وقت وزارت جهادسازندگی کلاً توبه و ندامت خود را از کار با دولت و هیات دولت اعلام نمود، اینک به نظر میرسد مهندس حجتی و دیگر وزرایی که روند رو به افول کشاورزی را شاهد اما با آن همخوانی ندارند، چنانچه نظری قطعی و شفاف(حداقل چون عیسی کلانتری) اعلام کنند، شاید مهندس نوری قزلجه در سال جهش تولید در مسیر اصلاح وزارتخانه ورود و به طور اصولی در راستای حمایت از تولید برسد.
سرمقاله-ماهنامه دام و کشت و صنعت-شماره ۲۹۲-آبان ۱۴۰۳