بخش پنجم: مطبوعات و توسعه فلاحت
در میان هواخواهان مشروطهطلب جامعه طی آن روزگار سخت، تنها سیاستمداران حرفهای نبودند که از اندیشه دولت متمرکز قوی و توجه به مسئله فلاحت در روستاها حمایت میکردند، بلکه ادیبانی چون ابوالقاسم لاهوتی، محمدتقی ملکالشعرای بهار، عارف قزوینی، میرزاده عشقی، محمد فرخی یزدی، سیداشرفالدین حسینی گیلانی ، احمد کسروی و… نویسندگان نشریات شفق سرخ، کاوه، مرد امروز، رستاخیز، میهن، زبان زنان، راه نجات، ایرانشهر، نامه فرنگستان نیز طرفدار فکر توسعه و پیشرفت در اقتصاد و امور فلاحت بودند.
اخبار سبز کشاورزی؛ دکتر حسین شیرزاد، تحلیلگر و کارشناس بخش کشاورزی؛ ماهنامه آينده در باب نوسازي اقتصادي با ذكر اين مطلب كه «رفع بحران اقتصادي ايران منوط به ترقي فلاحت است» راه رسيدن به اقتصاد قوي را توسعه كشاورزي ذكر ميكند. از جمله ابريشم را از منابع مهم ثروت و تخم نوغان را از مهمترين صادرات ايران دانسته، توضيح ميدهد با توجه به هزينه و زماني كه صرف توليد آن ميشود، توليد صادرات ابريشم از بهترين راه هاي بهبود اوضاع اقتصادي است. اين نشريه البته شرط پيشرفت توليد در كشاورزي را استخدام متخصصين خارجي ذكر ميكند.
نشريه بلديه، ماهنامه فلاحت و تجارت، روزنامه ايران آزاد در خصوص سدسازي با مجله «آينده» هم عقيده بوده به همين دليل «بلديه» در راستاي نوسازي كشاورزي و زراعت از دولت خواستار ساخت سدهاي مختلف در كشور از جمله ساخت سد بر روي رودخانه جاجرود ميشود.
در پی تعطیلی مجله فلاحت و تجارت در سال ۱۳۰۰ شمسی، مصطفی قلی بیات در سال ۱۳۰۱ شمسی نخستین شماره ماهنامهای با عنوان مجله فلاحت رهنمای دهقان را منتشر کرده است.
شماره دوم این مجله در اردیبهشت ۱۳۰۲ چاپ شده است.
محمد صادق اتابیگی در آبان ۱۳۱۱ نخستین شماره مجله باغ و بوستان را در ۴۰ صفحه در قطع رقعی منتشر کرده است، همه آن مجلات با عناوین متفاوت، گاه مشابه، مهم بودهاند.
“يحيي واعظ” در روزنامه نصيحت به مجلس پيشنهاد ميكند كه دولت همين ميزان اعتبار را به قزوين اختصاص داده و يك ثلث آن را صرف تعمير قنوات خراب شهر و دهات قزوين نموده، پس از تعمير تمام آبها را به قيمت نازل به مشروبين فروخته و وجه آن را باز هر ساله صرف همان قنوات نمايند كه در اثر اين اقدام آب براي هميشه جهت زراعت كافي خواهد شد و دو قسمت ديگر اعتبار را هم تخصيص به بانك فلاحتي قزوين داده و با تهيه نظامنامه مخصوص به ملاكين جزء و رعايا قرض بدهند كه بذر و گاو و ماشين زراعتي خريده و مشغول كار شوند.
بیشتر بخوانید:
-
وقایع اتفاقیه روستایی و کشاورزی در ایران معاصر (۱)
-
وقایع اتفاقیه روستایی و کشاورزی در ایران معاصر (۲)
-
وقایع اتفاقیه روستایی و کشاورزی در ایران معاصر(۳)
-
وقایع اتفاقیه روستایی و کشاورزی در ایران معاصر (۴)