پیشنهاداتی درباره اجرای پروژه‌های اقتصاد آبی

0
مزرعه سبز: با توجه به چالش‌های محیط زیستی موجود و شدت گرفتن پدیده های گرمایش زمین، تخریب سرزمین (بیابان زایی)، خشکسالی و کمبود منابع آب، مشکلات مرتبط با مدیریت پسماند و پساب و فاضلاب (مدیریت آبهای نامتعارف) و … پیشنهاد می‌شود که در رابطه با پیاده سازی ایده‌های مرتبط با اقتصاد آبی، طرح ها و پروژه‌هایی در اولویت قرار گیرند که کمتر مورد توجه دولتی ها و یا بخش خصوصی هستند و نسبتا فناوری ساده ای دارند و نیاز به سرمایه گذاری زیادی ندارند.
پروژه هایی که هم به حفظ محیط زیست و منابع طبیعی کمک می کنند و هم به اشتغالزایی و درآمدزایی برای افراد بومی و محلی. هم صرفه اقتصادی دارند و هم اثرات مثبت فرهنگی، اجتماعی و محیط زیستی.
ضمن تشکر از ایده ها و پیشنهادات ارزشمند جناب آقای مهندس خسرو سلجوقی (کارآفرین اجتماعی) در ادامه چند مورد ذکر می شود تا علاقه مندان آنها را بررسی نموده و در صورت امکان اجرایی نمایند:
1- توسعه کشت ابرکنگر یا کنگر کوهستانی يكي از گياهان مناسب برای مناطق کوهستانی که بدون نیاز به آب، رشد می کند و فقط از رطوبت هوا استفاده می کند و از دانه و ساقه آن علوفه چرب تهیه می شود و برای ممانعت از تخریب کوهستانها مفید است.
کشت کنگر در راستای سیاست پرورش شتر دولت جدید هم هست (احیای پوشش گیاهی مناطق بیابانی که عمدتا مرتع شتر است).
2- توسعه کشت گیاهان مقاوم به شوری و کم آبی در مناطق بیابانی و تخریب شده نظیر سالیکورنیا (ساليکورنيا گياهي شورزي و آبدار و يکساله است که در باتلاق‌ها و مرداب‌هاي شور و حتي در کناره ساحل دريا به راحتي به زندگي ادامه مي دهد) یا گیاه یاتروپا (یا جاتروفا) يكي از گياهان مناسب برای احیای مناطق بیابانی و تولید سوخت زیستی از دانه و تولید کمپوست از ساقه آن، یا اسفناج وحشی یا خلال دندان طبیعی یا جوجوبا (قابل کشت در مناطق کویری) یا کارلا یا استویا، خارشتر و یا …
3- استفاده از پساب و فاضلاب شهرهای بزرگ و یا مناطق صنعتی جهت کاشت درختان سریع الرشد (کمک به تصفیه آب و تولید چوب صنعتی و حفظ درختان جنگلی باارزش)
4- تولید ورمی کمپوست با استفاده از پسماند تر (حل معضل دفن پسماند تر و پیشگیری از تولید شیرابه و آلوده شدن منابع آب و خاک) و همچنین تولید پروتئین، خوراک دام و آبزیان، مواد آرایشی و بهداشتی و … .
5- توسعه کشت گیاهان دارویی در مراتع و مناطق بیابانی.
6- خشک و نیمه خشک نمودن پسماند تر در منازل (تولید خشکماند یا خشکاله) و جمع آوری آن برای مصرف خوراک دام در دامداری های صنعتی و نیمه صنعتی.
7- تولید علوفه به روش هیدروپونیک و بصورت مکانیزه و صنعتی (طراحی کانتینر خاص پرورش گیاهان علوفه ای).
8- تولید انرژی خورشیدی در مناطق بیابانی و یا بصورت صفحات خورشیدی شناور در مخازن سدها (هم تولید انرژی و هم کاهش تبخیر آب از سطح آزاد مخازن سدها).
9- پیشنهاد جناب آقای دکتر آق در زمینه تولید آرتمیا در آبهای شور.
10- ترکیبی از توسعه گردشگری و صنایع دستی و فرآوری محصولات کشاورزی و دامی و گیاهان دارویی (متناسب با مزیت های نسبی و رقابتی هر منطقه و بصورت یک بسته جامع با رعایت ملاحظات برندسازی، بسته بندی مناسب، بازاریابی، بازاررسانی و تکمیل زنجیره های تامین، ارزش و توزیع).
مقاله قبلیتدوین دستورالعمل نظارت بر تولید محصولات گیاهی
مقاله بعدیوزارت جهاد کشاورزی درک درستی از امنیت غذایی ندارد

پاسخ شما

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید