آخرین خبرها:
شناسه خبر: 19000

روز ملی دماوند؛ تیرگانِ کوه و آب

سیزدهم تیر، روز جشن کهن تیرگان است که از سال 1383 به پیشنهاد اولیه‌ کوه‌نوردان و سپس با ثبت کوه دماوند در فهرست آثار طبیعی – فرهنگی ملی در روز سیزدهم تیر 1387

روز ملی دماوند؛ تیرگانِ کوه و آب
اخبار سبز کشاورزی : سیزدهم تیر، روز جشن کهن تیرگان است که از سال 1383 به پیشنهاد اولیه‌کوه‌نوردان و سپس با ثبت کوه دماوند در فهرست آثار طبیعی - فرهنگی ملی در روز سیزدهم تیر 1387 و تصویب شورای فرهنگ عمومی در 1399 به یک مناسبتِ محیط زیستی - ورزشی ارزشمند بدل شده است.
هر سال در نزدیکی‌های این روز، انبوهی از یادداشت‌ها و مقاله و گفتگوها درباره‌دماوند منتشر و به همین انگیزه، درباره‌ی مسایل کلی کوهستان‌ها هم بحث می‌شود.
استفاده‌هماهنگ با طبیعت از منابع آب، برای ایران موضوع مرگ و زندگی است. ضعف چنددهه‌ای در مدیریت آب‌ها و آبخیزهای کشور و شیوه‌های تاراجگرانه استفاده از این منابع می‌رود که پایه‌های تمدنی ما را تخریب کند. شکی نیست که زیست در پهنه سرزمین ایران و شکل‌گیری تمدن ایرانی مرهون آب‌هایی بوده که از کوهستان‌های منطقه سرچشمه می‌گیرند.
بدیهی است که پایداری و شکوفایی زیست ایرانی در گرو حفظ و استفاده‌خردمندانه از منابع آب است و در این راه باید کوهستان‌ها را که بسترهای آبخیز هستند، حفظ کرد.
در سال‌هایی که روز ملی دماوند بهانه‌ به میان کشیدن معضل‌هایی شده که کوهستان‌های کشور درگیر آن است، کم‌کم این مجموعه مشکلات از وضعیت کلاف سردرگم بدل به یک «نظام مسایل» شده است.
به عبارت دیگر، اکنون فقط از آسیب‌هایی که متوجه کوه‌ها است سخن نمی‌گوییم، بلکه می‌توانیم از مسایلی بگوییم که یک‌به‌یک شناخته شده، راه‌حل‌هایی برایشان اندیشیده شده، و اگر به‌صورت مشخص به هر یک پرداخته شود، می‌توان آن مشکل را حل کرد یا از اثرهای منفی آن کاست.
همین شکل‌گیری نظام مسایل دماوند و به‌دنبال آن پیگیری‌های دلسوزان کوهستان بوده که سبب شده تهدیدهایی که متوجه این کوه گران‌قدر می‌شود، به‌سرعت در مرکز توجه کوه‌نوردان، کنشگران و گروه‌هایی از مسوولان منابع طبیعی و محیط زیست و میراث فرهنگی یا چهره‌های هنری قرار گیرد.
این توجه‌ها بود که برای مثال، پنج شش سال پیش به صدور حکم قضایی و تعطیل شدن معدن‌های پوکه‌دماوند، یا در تابستان 1399 به ابطال سند ادعایی وقفِ بخشی از کوه دماوند انجامید.
هم‌اینک چند مساله‌دیگر هم گریبانگیر دماوند هست که باید به سمت حل شدن پیش برود. مهم‌تر از همه، چرای دام است که هم شمار آنها بیش از ظرفیت مراتع این کوه است و هم زمان حضورشان در منطقه بسیار طولانی‌تر از آن چیزی است که از لحاظ قانونی و اصولی باید باشد. این مساله، با اِعمال قانون و برخورد قاطعانه با متخلفان حل‌شدنی است.
مساله‌جنبیِ چرای دام، سوزاندن بوته‌های غیرعلوفه‌ای اما بسیار ارزشمند مانند گون‌ها و اسپرس‌ها است که نقش اساسی در حفاظت از خاک دارند اما چوپانان و دامداران هرروزه تعداد زیادی از این گیاهان دیررشد را به آتش می‌سپارند؛ به نظر نمی‌رسد که در این کشور نفت‌خیز، تآمین چراغ‌های نفت‌سوز یا گازسوز و رساندن سوخت به این افراد کار دشواری باشد! مساله‌دیگر، حضور بی‌ضابطه‌گردشگر و کوه‌نورد در دماوند است که باعث ریخت‌وپاش زباله، فرسودن خاک، و علف‌چینی می‌شوند.
این مشکل هم با تدوین مقررات و اِعمال سخت‌گیرانه رفع‌شدنی است. به‌ویژه در میان کوه‌نوردان، شمار زیادی دوستدار و مراقب کوهستان هست که می‌توانند در ترویج فرهنگ «طبیعت‌پیمایی بی‌ردّپا» و دیدبانی منطقه نقش‌آفرین باشند./ایسنا

عباس محمدی - مدیر گروه دیده‌بان کوهستانِ انجمن کوه‌نوردان ایران

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای