آخرین خبرها:
شناسه خبر: 28273

پرداخت زیان‌های شرکت GTC از جیب دامداران

پرداخت زیان‌های شرکت GTC از جیب دامداران/ قیمت سبوس حاصل از آسیابانی گندم، هر از چند گاهی محل مناقشه دامداران، کارخانه‌های آسیابانی و ستاد تنظیم بازار بوده است.

پرداخت زیان‌های شرکت GTC از جیب دامداران

دلیل گران فروشی سبوس به دامداران چیست؟!

قیمت سبوس حاصل از آسیابانی گندم، هر از چند گاهی محل مناقشه دامداران، کارخانه‌های آسیابانی و ستاد تنظیم بازار بوده است. سبوس گندم که به گفته برخی دامداران تا چند سال قبل به عنوان یک ماده فرعی حاصل از آسیابانی گندم، دور ریخته می‌شد، اکنون تبدیل به وسیله‌ای برای دندان‌گردی و خالی کردن جیب دامداران مظلوم توسط عده‌ای شده است. غافل از اینکه پیکر نحیف و رنجور صنعت دامداری توان این همه اجحاف و ظلم را ندارد و با این روند، دیر یا زود جسم بی رمق و رو به اغمای این صنعت را باید به دیار باقی سپرد و بعد هم نتایج تلخ آن را گریبان‌گیر کشور دید.
اخبار سبز کشاورزی ؛ حسین کاظمی | جواد ابراهیمی، نایب رئیس اتحادیه مرکزی دامداران کشور، بازرس صندوق دامپروری کشور و مدیرعامل اتحادیه دامداران استان خوزستان در گفت‌وگو با خبرنگار ما با گلایه از رفتار دستگاه‌های ذیربط در امر قیمت‌گذاری غیرمنصفانه سبوس، می‌گوید: چون دامداران توان تاثیرگذاری در دستگاه‌های تصمیم‌گیرنده را ندارند، عده‌ای به فکر جبران زیان‌های دیگر از جیب دامداران هستند.
ابراهیمی توضیح داد: دولت دو نوع گندم را یکی به قیمت 665 تومان و دیگری به قیمت 900 تومان که میانگین آن850 تومان است به کارخانجات را تحویل کارخانجات آرد می‌دهد تا با ترکیب این دو گندم، آرد مناسبی تولید شود و سبوس را که محصول جانبی آن است را به دامداران می‌فروشد.

پرداخت زیان‌های شرکت GTC از جیب دامداران پرداخت زیان‌های شرکت GTC از جیب دامداران

وی گفت: در سال‌های قبل (تا حدود 15-10 سال قبل) سبوس گندم به‌عنوان یک ماده ضایعاتی حاصل از آسیاب گندم دور ریخته می‌شد، اما بعد از آن‌ کم‌کم وارد جیره غذایی دام‌ها شد؛ قیمت آن از کیلویی 50 تومان شروع شد و در چند سال اخیر به قیمت یک‌هزار و 400 تومان به دامداران فروخته می شد. اگرچه قیمت 1400 تومان برای سبوس گندم، واقعی و مورد تائید دامداران نبود، اما از سه سال قبل تا تیرماه سال‌جاری (1401) به همین قیمت فروخته ‌می ‎شد. در حالی که همان زمان که سبوس گندم را 1400 تومان به دامداران می‌فروختند، قیمت جو که ارزش غذایی به مراتب بالاتری دارد، کیلویی 1800 تومان بود، اما به هر حال دامداران اجبارا با این قیمت کنار آمدند.
نایب رئیس اتحادیه مرکزی دامداران کشور گفت: از تیرماه امسال و با آزادسازی نرخ ارز، ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت، به یکباره اعلام کردند که قیمت سبوس گندم 6 هزار تومان است. واقعیت امر این است که صنایع آسیابانی در نهادهایی مانند ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان نفوذ دارند، در حالی که دست دامداران از همه جا کوتاه است و هیچ حمایتی از آنها صورت نمی‌گیرد. در حالیکه گندم با قیمت میانگین 850 تومان در اختیار کارخانجات آسیابانی قرار می‌گیرد، سبوسی که از آن تولید می‌شود را به قیمت 6 هزارتومان به دامداران می‌فروشند.

پرداخت زیان‌های شرکت GTC از جیب دامداران پرداخت زیان‌های شرکت GTC از جیب دامداران

هزینه آرد و آسیابانی از جیب دامداران

ابراهیمی توضیح داد: هزینه آسیابانی هر کیلوگرم گندم 600 تومان است اگر بخواهند هزینه آسیابانی را از دامداران بگیرند، و این 600 تومان را به قیمت 1400 تومان اضافه کنیم، قیمت هر کیلو سبوس نهایتا 2000 تومان می‌شود. اما بعد از پیگیری‌های اتحادیه دامداران، به ما اعلام کردند که تمام هزینه آسیابانی گندم را روی قیمت سبوس حساب می‌کنند و از دامداران می‌گیرند؛ یعنی هزینه آسیابانی کل کشور را دامداران باید پرداخت کنند. که در این صورت هم اگر از یک تن گندم، 150 کیلوگرم سبوس به‌دست ‏آید و کل 600 هزار تومان هزینه آسیابانی این یک تن گندم را بر 150 تقسیم کنیم، قیمت هر کیلوگرم سبوس 4000 تومان خواهد شد و معلوم نیست که قیمت 6000 تومان را چگونه تعیین کرده‌اند؟!
یعنی به فرض اینکه دولت بخواهد کل هزینه‌های آسیابانی کشور را روی قیمت سبوس محاسبه کند و از دامداران بگیرد، باز هم هر کیلوگرم سبوس 4 هزار تومان می‌شود؛ اما مشخص نیست که چرا این همه به دامداران ظلم می‌کنند و قیمت سبوس را 6 هزار تومان اعلام کرده‌اند.

پرداخت زیان GTC از جیب کشاورزان

وی در ادامه گفت: وقتی موضوع را پیگیری کردیم، متوجه شدیم که شرکت GTC به‌عنوان متولی غلات و… در کشور، زیان انباشته و بدهی به کارخانجات دارد و قصد دارد به این شکل و از جیب دامداران زیان انباشته و بدهی خود به کارخانجات آسیابانی را جبران کند و معلوم نیست که براساس چه قانون، شرع و منطقی این تصمیم گرفته شده است؟! به دلیل اینکه شرکت‌هایی مثل GTC به دلیل کوتاهی خودشان بدهی‌هایی دارند، این بدهی و زیان انباشته را از جیب دامداران می‌خواهند پرداخت کنند.

در سامانه 6000 تومان و در بازار آزاد 5000 تومان و کمتر

نایب رئیس اتحادیه مرکزی دامداران کشور همچنین گفت: در حال حاضر چند ماه است که قیمت 6 هزار تومان اجرا شده و در سامانه فروش هم قیمت آن را 6 هزار تومان تعیین کرده‌اند؛ اما چون در این مدت دامداران سبوسی را به این قیمت از سامانه خریداری نکرده‌اند، کارخانجات آسیابانی مجبور شده‌اند همین سبوس را خارج از سامانه به قیمت 5 هزار تومان بفروشند، ولی با همه اینها، حاضر نیستند قیمت‌شان را در سامانه پایین بیاوردند.
تازه همان قیمت 5 هزار تومان را هم خودشان مستقیم به دامداران نمی‌فروشند و این کار را از طریق واسطه‌ها انجام می‌دهند.

صدای دامدار شنیده نمی‌شود

ابراهیمی گفت: این‌ها نمونه‌ای از ظلم و اجحافی است که در حق دامداران می‌شود و صدای آنها هم به جایی نمی‌رسد؛ دامدارانی که باید در این شرایط آزادسازی قیمت ارز، نهاده‌های خود را به این قیمت گزاف خریداری کند و هزینه‌های تولید آنها سرسام‌آور می‌شود، این گونه بی‌عدالتی و کم‌لطفی‌ها را نیز باید تحمل کنند. با ادامه این سیاست‌ها، صنعت دامپروری، اشتغال پایدار و امنیت غذایی به خطر می‌افتد و هزاران مشکل دیگر برای کشور به دنبال خواهد داشت
دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای