آخرین خبرها:
شناسه خبر: 7337

از ارز دولتی بپرهیزید

سیاست تخصیص ارز  ۴۲۰۰ تومانی به کالاهای اساسی نه تنها به ثبات قیمت آنها در بازار منجر نشده، بلکه پیامدهای منفی متعددی را در پی دارد

از ارز دولتی بپرهیزید
به باور بسیاری از کارشناسان سیاست تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به کالاهای اساسی نه تنها به ثبات قیمت آنها در بازار منجر نشده، بلکه پیامدهای منفی متعددی را در پی داشته است، لذا خواستار حذف ارز ترجیحی و تخصیص درآمدهای آن بابت حمایت از کم درآمدها شده‌اند. پیمان عالمی آرانی، رئیس نظام صنفی کشور، نیز در این باره معتقد است راه حمایت از مردم تخصیص ارز دولتی نیست، بلکه دولت باید با تخصیص این بودجه به طور مستقیم به مصرف‌کننده قدرت خرید را بالا ببرد و پس از آن قیمت‌ها را واقعی کند.
وی در خصوص تخصیص حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کالاهای اساسی و اثرات مثبت و منفی آن گفت: قطعاً راه حمایت از تولیدکننده و مصرف‌کننده تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی نیست یا حداقل راه درستی نیست. عالمی افزود: برای این راه و مسیری که ما در مدت‌های مدیدی آن را است اشتباه رفتیم، نیاز به این است که بستر را برای اصلاح روند و راه درست فراهم کنیم و بعد از فراهم کردن بستر، قطعا حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی می‌تواند ما را کمک کند به هدفمان برسیم. اگرچه ممکن است مدت زمانی را دچار فراز و نشیب و مشکلات شویم؛ اما قطعاً راه تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی راه درستی نیست. وی خاطر نشان کرد: تخصیص ارز دولتی برای واردات کالاهای اساسی نتوانسته و نمی تواند کمک کننده به تولید و همچنین سبد مصرف کنند ما باشد. لذا نیاز است که یک برنامه دقیق و جامع با خود بهره‌ برداران داشته باشیم تا آنها هم با ما همراهی کنند و کمک کنند هرچه سریعتر از این مرحله بگذریم و وارد مسیر درست جهت حمایت و هدایت تولید شویم و ثمره آن در سبد خرید خانوار یا همان بازار مصرف کننده دیده شود.
عالمی تصریح کرد: در حقیقت‌ با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی تولیدکننده دچار چالش نشود و باعث حذف آنها از زنجیره تولید نشود، قبل از آن قطعا نیاز به این است که یک برنامه ریزی درستی داشته باشیم. وی در پاسخ به این سوال که راهکار پیشنهادی برای کاهش فشار به تولیدکننده و مصرف‌کننده با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی واردات کالاهای اساسی چیست، گفت: یکی از مشکلاتی که ممکن است در آن برهه به وجود بیاید، قطعاً بحث‌های اجتماعی و اذهان عمومی و بهره‌برداران و تولیدکنندگان ما خواهد بود که با اطلاع‌رسانی و مشارکت دادن آنها در این تصمیم می‌توان از یک طرف از ظرفیت و حمایت بهره‌برداران استفاده کرد و از سوی دیگر میزان فراز نشیب و هزینه‌های جانبی این مرحله گذار را کاهش بدهیم.
عالمی افزود: اما اگر تصمیمات یک طرفه گرفته شود و پیش‌بینی مشکلات و معضلات بهره‌برداران در آن برهه زمانی نشود ممکن است در این مرحله گذر مجبور به پرداخت هزینه‌های جبران‌‌ناپذیری باشیم. رئیس نظام صنفی کشاورزی کشور با بیان اینکه ارز ۴۲۰۰ تومان همچون یک آسیب در اقتصاد ما مطرح است، گفت: این آسیب و معضل باید رفع شود، حتی اینکه مجبور به جراحی اقتصاد کشور باشیم.
عالمی در پاسخ به این سوال که با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی ما باید نگران افزایش قیمت‌ها باشیم یا نگران قدرت خرید خانوارها، گفت: قطعا باید مراقب این باشیم که قدرت خرید خانوار و سبد خانوار آسیب نبیند و تهی نشود.‌ وگرنه بحث اصلاح قیمت‌ها باید اتفاق بیفتد و قیمت‌ها باید واقعی شود.
وی به بازار گفت: حمایتی را که دولت در مسیر تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای حمایت از سبد خانوارها می‌خواهد ببیند، باید به صورت مستقیم به مصرف‌کنندگان تخصیص دهد تا قدرت خرید افزایش دهد؛ لذا حمایت دولت باید به سمت افزایش قدرت خرید مردم هدایت شود نه اینکه آن را با ارز ۴۲۰۰ تومان با یک مسیر طولانی به سمتی ببریم که بسیاری از آن اتلاف شود و درصد کمی از آن به تولیدکننده و محصول آن اثر می‌کند و هزینه‌هایش را کاهش می‌دهد.
گفتنی است، با توجه به شرایط موجود تداوم سیاست اختصاص ارز 4200 تومانی به شکل کنونی، به دلیل تغییرات قیمتی کالاها طی ماهای اخیر و نیز مفاسد ناشی از این رانت قابل توصیه نیست.
دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای