مزرعه سبز: امروزه در جهان بسیاری از کشورهای دارای قدرت چند هزار ساله از عقبماندگی در ابعاد اقتصادی، علمی و صنعتی رنج میبرند و در مقابل کشورهایی با قدمت و عمر چند ساله به پیشرفتهای فراوان اقتصادی و تکنولوژی دست یافتهاند و امروز بازار صنعت و تکنولوژی را قبضه کردهاند.
عوامل ترقی یا عقبماندگی
اما سوال اصلی این است که آیا رنگ، نژاد، ملیت یا مذهب در این تفاوت نقش دارد یا موضوع دیگری در میان است.
سوئیس، کشوری کوچک به لحاظ جغرافیاییٍ ولی به خاطر امنیت و نظم به «گاوصندق دنیا» مشهور است (بانکهای معتبر بینالمللی) و همچنین با این وجود که در کشور سوئیس محصول کاکائو تولید نمیشود؛ ولی شکلاتهای این کشور زبانزد خاص و عام است و به همه کشورهای دنیا صادر میشود و یا در بخش لبنیات یکی از کشورهای سرآمد در جهان است؛ در حالی که فقط چهار ماه از سال را می توان در آن به کشاورزی و دامداری پرداخت.
این تفاوت را باید در رفتارهایی که در طول سالها فرهنگ و دانش نام گرفته، جستوجو کرد.
چنین کنند بزرگان
رفتارهای تحلیلی در مورد کشورهای پیشرفته و ثروتمند و موفق را باید در این اصول بررسی کرد:
1 اخلاق به عنوان پایه اصلی؛
2 وحدت؛
3 مسئولیت پذیری؛
4 احترام به اصول قانون و مقررات؛
5 احترام به حقوق شهروندی؛
6 عشق به کار و تعهد کاری؛
7 تحمل سختیها به منظور سرمایهگذاری روی آینده؛
8 میل به ارائه ایدههای نو و خلاقانه؛
9 نظم پذیری در همه امور؛
10 عدم دروغ گویی در جامعه؛
چرا عقب ماندهایم
واضح است که در کشورهای عقب مانده و فقیر کمتر کسی از این اصول پیروی میکند و حتی اگر افرادی این موارد را رعایت کنند، به بچه مثبت بودن یا پاستوریزه بودن متهم میشوند.
افراد به اصلاح قالتاق آدمهای زرنگ اطلاق میشوند، افراد منظم و منطقی افراد خشک و حوصلهبر خوانده میشوند یا افراد کوشا و اهل مطالعه خرخوان نامیده میشوند و مسائلی از این قبیل.
اما در کشور ما نباید بگوییم فقیر هستیم، در حالی که رفتارهای ما چنین سبب شده؛ البته در طرف دیگر موضوع فقدان مدیران لایق و نخبه است که متاسفانه این افراد با رانت و کانالهای ناصحیح در پستهای مدیریتی حساس قرار گرفتهاند و مردم هم یا آنها را ناآگاهانه انتخاب و یا تحمل میکنند و شوربختانه میبینیم در جامعهبدین گونه نخبگان از کشور فراری شده و به جای آنها افرادی بیسواد، غیرمتخصص و ناآگاه به مسائل و مشکلات روز جامعه به قدرت میرسند و تا این گونه باشد ثروت و منابع مالی و علمی کشور هدر رفته و کشور کماکان در مسیر نابودی قرار خواهد گرفت.
ضرورت پاسخ صحیح به نسلهای آینده
بیاییم تا دیر نشده بتوانیم به نسلهای آینده پاسخ صحیحی بدهیم تا فرزندانمان در آینده نگویند چوب عقبماندگی پدرانمان را خوردیم و نسبت به به کارگیری افراد دلسوز، وطن پرست و کارکن چرخ اقتصاد و تولید کشور و مدیریت آن را به آنهایی بسپاریم که دل درگروی رشد و آبادانی کشور دارند و افقهای روشن آینده را میبینند.
امیرهوشنگ عسگرسمنانی ـ کارشناس بازرگانی