امنیت غذایی مردم: رسالت فراموششده وزارت جهاد کشاورزی؟
تامین امنیت غذایی مردم مهمترین رسالت وزارت جهاد کشاورزی عنوان میشود؛ اما به واسطه افزایش قیمتها، محصولات کشاورزی در سفره مردم جایگاهی ندارند.

تامین امنیت غذایی مردم مهمترین رسالت وزارت جهاد کشاورزی عنوان میشود؛ اما امروز به واسطه افزایش قیمتهای افسار گسیخته محصولات کشاورزی هر چند محصولات متنوعی در بازار موجود هستند، اما در سفره مردم جایگاهی ندارند.
امنیت غذایی مردم چیست؟ وقتی قدرت خرید نباشد...
اخبار سبز کشاورزی؛ در صورتی میتوان ادعا کرد در امنیت غذایی مردم برقرار است که خانوار توانایی خرید مایحتاج خود را داشته باشند؛ اما در ماههای اخیر با گرانی انواع محصولات کشاورزی ازجمله سیبزمینی 60هزار تومانی، گوشت قرمز یک میلیون تومانی، خرما 500 هزار تومانی و دیگر محصولات کشاورزی بسیار گران میتوان اذعان کرد سفره مردم بسیار کوچک شده و بسیاری از اقلام که در تامین سلامت جسمی مردم ضروری است از سبد خانوار بهطور کلی حذف شده است.
تناقض صادرات پرحجم و سفرههای خالی داخلی
در این میان نبود سیستمهای برنامهریزی اصولی به منظور کنترل میزان صادرات و واردات محصولات کشاورزی ازجمله مصادیق ضعف مدیریتی در وزارت جهاد کشاورزی است که امنیت غذایی مردم را به خطر انداخته است.
برای نمونه در حالی که خرما همچنان در حال صادرات است، ایرانیها دیگر توان خرید خرما را ندارند و قیمت خرما مضافتی بم در فروشگاهها به حدود کیلویی 500 هزار تومان رسیده است.
براساس گزارشات رسمی، صادرات محصولات کشاورزی در سال گذشته با ۲۹ درصد افزایش به پنج میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار رسید.
میزان وزنی صادرات محصولات کشاورزی در این مدت هفت میلیون و ۶۰۰ هزار تن بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۱ درصد افزایش نشان میدهد.
بر اساس این گزارش، عمدهترین محصولات کشاورزی صادراتی در این مدت شامل انواع پسته، گوجه فرنگی و خرما بوده است.
در این مدت ۱.۵ میلیارد دلار انواع پسته، ۲۳۳ میلیون دلار گوجه فرنگی و ۲۰۵ میلیون دلار خرما صادر شده است.
دیگر مثال روشن سیبزمینی است که براساس اعلام سازمان خواربار کشاورزی (فائو) غذای فقرا اعلام شده است؛ اما در کشور ماههاست قیمت سیبزمینی 400درصد افزایش یافته و هنوز برای تنظیم بازار آن راهکاری اتخاذ نشده است.
دخالتهای بینتیجه در بازار: از سیبزمینی تا میوه شب عید
دخالت در بازار میوه شب عید نیز یکی دیگر از اقدامات وزارت جهاد کشاورزی بود که برای کسب سود تعاون روستایی با ورود به بازار میوه زمینه را برای کسب سودهای بادآورده دلالان و افزایش بیش از 100درصدی قیمت میوه فراهم کرد و تبعات آن همچنان در بازار ملموس است.
عملکرد وزیر جهاد کشاورزی که از بدنه مجلس وارد این وزارتخانه شد به اندازهای ضعیف است که عدم دخالت نمایندگان در این مقوله و بیتفاوتی به وضعیت سفره مردم بیانگر فراموش شدن دغدغه مردم در حوزه امنیت غذایی است.
صدای کشاورزان شنیده نمیشود؛ نظارت کجاست؟
صدای تشکلها و سندیکاهای بخش کشاورزی دیگر به گوش مسئولان نمیرسد و افزایش قیمت محصولات کشاورزی و ورود دلالان به این بازارها بهخصوص بیتوجهی به آمار تولید و سقف صادرات سبب نارضایتی مردم شده و جای خالی دستگاههای نظارتی نیز برای تنظیم بازاری که اکنون از دست وزارت جهاد کشاورزی خارج شده ملموس است.